Belangrijke Behang Trends 2015 - Deel 2
Behang trends 2015 - Deel 2
Bespoke behang van Tracey Tubb & Graham & Brown, collectie Illusions van Marcel Wanders: behang Wall Flower
Waanwanden
Behang geeft je de mogelijkheid illusies te creëren, om de indruk te wekken van iets wat er niet is: meer ruimte, textuur, warmte & meer karakter aan een kamer geven.
We zien steeds meer behang dat niet bang is om op te vallen. Met 3D-effecten, optische illusies en materiaalimitatie hebben we het hier niet over muurbloempjes, maar over behang dat een hoofdrol claimt in het interieur. Origami of marmereffect: durf jij?
De muren komen op je af
Iemand die graag een groot statement maakt, is de Engelse Tracey Tubb.
Haar ontwerpen zijn zo imposant dat ze direct in het oog springen. Dat komt doordat ze letterlijk de kamer in komen: haar gevouwen 3D dessins zitten niet plat op de muur geplakt. Tubb gebruikt origamitechnieken om texturen en patronen te creëren uit grote vlakken behang. Ze werkt ter plekke en in opdracht aan unieke installaties waarbij ze vouwt en plooit om doorsnee muren te transformeren in een driedimensionaal visueel festijn.
Hetzelfde effect, maar makkelijk te onderhouden en zonder dat je er een Engelse kunstenaar voor in hoeft te vliegen, bereik je met het Wallflower behang dat Marcel Wanders voor Graham & Brown ontwierp. Dit design betreft een optische illusie en lijkt op uitgehouwen steen, maar de lotusbloemen en stervormen zijn zo plat als een dubbeltje. Natuurlijk vind jij het niet erg wanneer het bezoek denkt dat je het interieur in luxe kalksteen liet optrekken.
Eijffinger, collectie Bloom: behang 340092 & Eijffinger, collectie Venue: behang Venue 342073
Dagdroombehang
Thuis zijn is heerlijk, maar wanneer we binnen zijn, hoeven we er niet telkens aan herinnert te worden dat we driehoog-achter wonen.
De wanden laten je dagdromen, over een authentiek strandhuis, wanneer je ze hult in dit behang met houtpatroon van Eijffinger uit de collectie Bloom. De ontwerpstudio liet zich inspireren door huizen aan een ruige Scandinavische kust, machtige fjorden, vriesblauwe tinten en noorderlicht schijnend op natuurlijke materialen. In een handomdraai
verander je een kale muur in een ruige wand met een hip kleurverloop: van ijsblauw onder het plafond, tot flessengroen boven de vloer.
Zou je liever in een majestueuze palazzo wonen in het warme Italië, waar de vloeren en wanden zijn opgetrokken in koel marmer? Ook die wens laat je – een beetje – in vervulling gaan met het juiste behang. In de collectie Venue van Eijffinger zijn verschillende ontwerpen met marmereffect opgenomen. Ook is er een behang waarbij een geometrische print is toegevoegd aan het geaderde steeneffect. Voor een ultiem hip huis combineer je met veel koper en kleinere accessoires in marmer. Alsof het altijd zomer is!
Drie eeuwen behang
Behang kent een rijke historie.
En was het in de 18de eeuw de Londense en Parijse elite die zijn handbeschilderde papier op bestelling en ambachtelijk liet maken, in de daaropvolgende industriële periode werd behang betaalbaar en toegankelijk dankzij nieuwe mogelijkheden om complexe behangsels in meerdere kleuren te bedrukken en in rollen te produceren. Het betekende het eerste wereldwijde succes van behang en een samenvloeien van Engelse en Franse ontwerpstijlen. Little Greene blikt terug op wel drie eeuwen vol hoogtijdagen voor behang en dook de Franse en Britse archieven in. Daar zitten bergen kennis in verscholen: vaak is duidelijk welke behangsels in bijzondere huizen zijn toegepast en is zelfs de kamer te herleiden. Little Greene maakt dankbaar gebruik van deze informatie en blaast de ontwerpen nieuw leven in.
Little Greene, Révolution Papers collectie: behang Bonaparte & Fern
Drie eeuwen innovatie
Piccadilly is een ontwerp uit 1760.
En ook al werd het bedrukken van behang toen nog volledig met de hand uitgevoerd, toch bestond er al een scala aan innovatieve printtechnieken. Zo moest dit papier de indruk wekken van een duur veloursbehang met reliëf, maar is het eigenlijk de bedrukking in plaats van de textuur die voor dit effect zorgt en betreft het hier een ‘mock-flock’.
Bonaparte is een ontwerp uit 1850 dat recentelijk is ontdekt als een geschilderd kunstwerk in een Parijse studio. Het is een revisie van een authentieke 19de eeuws Franse damast. Terwijl er vaak wordt gedacht dat men vroeger alleen saaie en sombere kleuren gebruikte voor decoraties, is het tegendeel waar. De rijke kleuren in dit behang zijn volledig trouw aan het origineel.
Little Greene, Retrospective Papers collectie: behang Fern
Patroon Fern uit 1960 illustreert de populariteit die zeefdrukken in die tijd genoot. Plots was het mogelijk heel veelzijdig te werken in expressieve kleuren. Vooral in decoratieve vormen kwam dat goed tot zijn recht en daarom waren varens en bladeren in trek als patroon.
Waar je ook voor kiest, laat de muren spreken en vertel wie jij bent! Bekijk HIER deel 1.