Stormschade? Dit stappenplan helpt je erger te voorkomen

Stormschade? Dit stappenplan helpt je erger te voorkomen

Stappenplan bij stormschade (Foto Josep Castells, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

We krijgen ook in Nederland steeds vaker te maken met stormachtig weer. En hoewel veel huizen hier goed op voorbereid zijn, kan stormschade de beste overkomen. Een loshangende tak bij de boom van de buurman kan zo een ruit kapot tikken. Thuiskomen na een drukke dag op het werk en de ruiten in je keuken op de grond zien liggen is nooit leuk; we helpen je dus graag op weg met alle stappen die je kunt nemen wanneer je stormschade constateert.

1. Zorg dat iedereen veilig is
Zorg allereerst voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van mensen om je heen. Kijk daarna ook naar eventuele dieren in de woning en zorg dat deze op een veilige plek af kunnen wachten. Heeft er iemand verwondingen opgelopen? Dan is het natuurlijk belangrijk dat eerst deze verwondingen verholpen worden voordat je daadwerkelijk naar de schade gaat kijken.

2. Maak foto’s van de situatie
Het is altijd verstandig om de situatie zoals je deze aantreft na de storm te fotograferen. Het kan zijn dat je dit bewijsmateriaal niet nodig hebt, maar het is wel zo handig! Op deze manier kun je bijvoorbeeld de verzekeraar direct laten zien wat er gaande is en kunnen zij een betere inschatting maken van de situatie. Zo kun je met behulp van bijvoorbeeld de stormschade verzekering van FBTO direct de benodigde hulp inschakelen en kijken welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot het repareren van de schade.

3. Neem contact op met je verzekering
Zoals we bij punt twee al even aangeven is het vervolgens belangrijk om contact op te nemen met je verzekeraar. Je opstalverzekering biedt bijvoorbeeld in veel gevallen mogelijkheden om de schade te dekken. Maar ook een aanvullende stormschade verzekering is zeker niet onverstandig; zo weet je zeker dat er altijd iemand voor je klaar staat in geval van storm.

4. Zorg voor een tijdelijke oplossing
Wanneer er bijvoorbeeld een tak door het raam is gevlogen is het natuurlijk belangrijk om dit gat tijdelijk te dichten. Maak de locatie eerst voorzichtig goed schoon, en zorg dat de omgeving veilig is voordat je aan een tijdelijke oplossing begint. Vraag eventueel advies aan je verzekeraar.

5. Bereid je voor op de volgende storm
Om een volgende keer stormschade te voorkomen kun je een aantal stappen ondernemen. Zorg dat alle ramen en deuren goed sluiten, dat loshangende of dode takken van bomen in de omgeving verwijderd zijn en geef je huis een grote onderhoudsbeurt om te kijken dat er niets aan de buitenkant los zit.

Google+