Milieuvriendelijke Verwarming met Houtpellets

Milieuvriendelijke Verwarming met Houtpellets

Woning verwarmen met houtpellets – Biomassa pellets voor de pelletkachel en biomassaketel (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

De Nederlandse huishoudens worden massaal verwarmd met aardgas. De overheid heeft zich echter ten doel gesteld dat in 2050 alle woningen op een alternatieve manier verwarmd moeten worden en dat geldt in 2021 al voor nieuwbouwwoningen.

Wat zijn houtpellets?
De biomassa houtpellet is de brandstof voor een pelletkachel en biomassaketel. Pellets zijn onder hoge druk samengeperste brokjes hout van een paar centimeter lang. Deze houtpellets worden gebruikt in een pelletkachel waarmee één ruimte verwarmd wordt. Een pelletkachel-cv neemt daarentegen de verwarming van het hele huis voor zijn rekening. Een biomassaketel is een cv-ketel die de gehele woning voorziet van verwarming én warm water.

Pelletkachel en biomassaketel milieu informatie
Wat voor invloed heeft het verbranden van houtpellets op het milieu? Het verbranden van hout zorgt voor fijnstof in de lucht. Als vervanging van de openhaard en houtkachel, zijn de pelletkachel en biomassakachel door de goede automatische verbranding, 95% schoner. Bij veelvuldig gebruik zal de milieuwinst afnemen.

Pellets (hout in zijn algemeenheid) worden gezien als CO2-neutraal omdat de CO2 die vrijkomt bij verbranding, weer opgenomen wordt door de aangeplante bomen. Het gebruikte hout voor de pellets zou anderzijds ook hergebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld meubels en huizenbouw. De as (0,6%) dat overblijft bij verbranding van houtpellets kan als compost in de tuin dienen. De overheid ziet de pelletkachel en biomassaketel als een milieuvriendelijke manier van stoken en geeft subsidie op de verschillende kachels en ketels.

Subsidie duurzame warmte
Om de overstap naar duurzame warmte te stimuleren en eerder mogelijk te maken, kun je subsidie aanvragen voor een pelletkachel en biomassaketel die aan bepaalde voorwaarden voldoen. De pelletkachel krijgt een subsidiebedrag van 500 euro toegekend. Voor een pelletkachel-cv  is een subsidie mogelijk vanaf 1400 euro. Een biomassaketel kan rekenen op 2500 euro of meer aan subsidie. Niet gek als je toch op zoek bent naar een alternatief voor gas!

Google+