De Hollandse Gewoonten der Kerstversiering - Groot Kerstonderzoek 2018

Typisch Hollandse Kerst Onderzoek - Driekwart Tuigt Boom Liefst Alleen Op

Kerst 2018 - Intratuin denim blauw kerstdecoratie trend 2018 (Foto Intratuin  op DroomHome.nl)

Wat typeert een Nederlandse kerst? Zijn dat de rode kerststerren op de vensterbank of het stalletje onder de boom? En: wanneer tuigt Nederland en masse die kerstboom op; wat is de grootste kerstergernis onder Nederlanders; en wat besteden we jaarlijks gemiddeld aan nieuwe kerstversiering? Onafhankelijk onderzoek in opdracht van Intratuin geeft duidelijkheid.

Niet geheel verrassend: geen kerst zonder kerstboom, aldus 89% van Nederland. Maar die boom komt pas in grote getalen tevoorschijn als we Sinterklaas netjes hebben uitgezwaaid: 6 december is by far de aller drukste dag van het jaar voor het inslaan van een nieuwe boom en ballen, zo blijkt uit het onderzoek. Maar ook de cijfers van Intratuin beamen een duidelijke piek op 6 december én de eerste zaterdag na Sinterklaas, de hoeveelheid transacties is dan 2,6 keer zoveel als de zaterdag ervoor. De kleine groep fanatiekelingen die al vóór Sinterklaas met versieren begint, is voornamelijk jonger dan dertig en woonachtig in het zuiden van ons land. Uit het onderzoek blijkt: Nederland geeft jaarlijks gemiddeld 54 euro uit aan nieuwe kerstversiering.

Kerst 2018

Laat dat versieren maar aan mij over
Hoe verzot we ook zijn op de kerstboom, alléén een boom tijdens de feestdagen is niet genoeg: de helft van ons kleedt het hele huis leuk aan – dus boom, kerstverlichting én extra kerstversiering. Een derde van Nederland – en dan vooral de vijftigers – gaat zowel binnen als buiten los met de versiering. Wat we belangrijk vinden aan versiering? De kerstverlichting (75%), lekker veel kaarsen (45%), een mooi gedekte tafel (40%) en een kerststuk (39%). En oh ja, versieren doen we liever alleen (75%), want een ruime 40% (42%) vindt de eigen versiertechnieken een stuk beter dan die van partnerlief, inclusief de mannen. Het resultaat van ons decoratietalent beoordeelt de meerderheid met een 7 of 8. Vrouwen geven zichzelf gemiddeld net een iets hoger cijfer dan mannen: een 7,1 versus een 6,8.

Kerst 2018 - Intratuin Scandinavische kerstdecoratie trend 2018 (Foto Intratuin  op DroomHome.nl)

Team Dennenboom
Hoewel de kunstboom bezig is aan een opmars is de echte dennenboom niet weg te denken uit onze huiskamer. De afgelopen vijf jaar is er een jaarlijkse stijging van 4-7% te zien in het aantal ingekochte kerstbomen bij Intratuin. En less is more gaat hier niet op, juist de grotere bomen (1.75-2.00 m.) zijn in trek. De groene spar (picea abies) en zilverspar (picea omorika) zijn onder de bomen in pot de belangrijkste soorten. Deze laten in het aantal ingekochte bomen in 2018 een stijging zien van 10%.

De Nordmann is van de gezaagde bomen verreweg de populairste boom, omdat deze boomsoort geen tot nauwelijks naalden verliest. En laat het verliezen van naalden nou een grote ergernis zijn (17%). De grootste kerstergernis? Het uit elkaar halen van de lampjes (46%) en alle kerstversiering weer opruimen (46%).

Weet je na al deze versier mores niet meer waar je beginnen moet? Doe dan gewoon even de online kersttest: https://inspiratie.intratuin.nl/test/ontdek-jouw-kersttrend/.

  • Pinterest

Online Gratis Woonbrochures Aanvragen! – Gratis Keukenbrochures, Mooie Brochures van Badkamers, Interieur Magazines, Wonen & Slapen Boeken, Haarden & Gratis Vloeren Stalen Aanvragen LEES MEER…
Google+