Maak uw tuin zomerklaar door middel van domotica

Maak uw tuin zomerklaar door middel van domotica

Tuin zomerklaar maken met domotica (Foto Jill111, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Het gras is weer gemaaid, de zaden weer gezaaid, en het tuinset staat spic en span onder de terrasoverkapping. Dat wordt weer genieten van de tuin deze zomer. Maar dit jaar wordt het toch wat anders, je gaat domotica in de tuin installeren! Jazeker, huisautomatisering beperkt zich niet tot aan de achterdeur, ook rondom de woning kun je enorm veel met slimme producten en diensten. Een IP camera met buiten verlichting bijvoorbeeld, of met een luid alarm om inbrekers af te schrikken. Ontdek hoe smart home oplossingen ook voor een smart garden geschikt zijn!

Wat kun je in de tuin met domotica?
Wanneer je op de hoogte bent van huisautomatisering ben je wellicht al bekend met Philips Hue lampen, een Nest slimme thermostaat of een Somfy slimme rookmelder. Leuk spul, daar niet van, maar daar heb je in de tuin natuurlijk niet zoveel aan. Of je moet de verwarming voor de hele wijk regelen… Toch kun je wel degelijk domotica oplossingen buitenshuis gebruiken, kijk maar eens naar deze vijf voorbeelden:

1. Muziek terwijl je werkt
In “Sneeuwwitje en de 7 dwergen” zongen de heren met beperkte lengte al luidkeels “hiho..hiho”. Je kunt zelf een liedje neuriën terwijl je het beukenhaagje snoeit, of speel jouw favoriete Spotify lijst af. Internetradio kan ook met een draadloze luidspreker in de tuin. Daarbij zijn er de (spat)waterdichte ‘party’ speakers zoals die van JBL, maar je kunt ook een Sonos One bekabeld buiten laten spelen onder een afdak. Dankzij draadloze streaming zul je niet per ongeluk kabels doorsteken met de schoffel.

2. Altijd licht rond de woning
Voor iedereen die de laatste voorraad gloeilampen heeft gehamsterd hebben we slecht nieuws: LED verlichting is veruit superieur aan ouderwetse gloeilampen. Ook de populaire halogeen inbouwspots mogen vervangen worden door LED lampen. Die zijn veel zuiniger, ze produceren minder hitte en er zijn ook dimbare lampen verkrijgbaar. Zet er een sensor op zodat de lamp automatisch inschakelt wanneer het donker wordt, of wanneer je met de fiets thuis komt van de fitness.

3. Communicatie waar je ook bent
Je bent net lekker bezig met de petunia’s in de grond te steken, dan staat er iemand aan de voordeur. Ga je met vieze schoenen door de woning banjeren? Nee hoor, als je een IP camera buiten bij de voordeur hebt hangen kun je gewoon de persoon aan de deur te woord staan. Je gebruikt daarvoor jouw eigen smartphone. Je hoeft er niet eens voor in de tuin te staan, het werkt ook wanneer je van huis bent via jouw mobiele verbinding. Zo lijkt het huis altijd bewoond, en dat is wel zo veilig.

4. Zie het gras groeien!
Over die IP camera buiten gesproken; je kunt er ook de tuin mee in de gaten houden wanneer je van huis bent. Zo weet je eindelijk welke kat tussen de vergeet-mij-nietjes poept als je niet thuis bent. Je kunt de app zo instellen dat je bij onraad automatisch een notificatie krijgt op jouw mobieltje, je hoeft dus niet continue naar het scherm te staren. Het mág natuurlijk wel...

5. Veiligheid in huis begint bij de tuin
Wanneer je kiest voor een IP camera buiten met verlichting heb je direct een goede alarminstallatie. Zeker wanneer je een exemplaar koopt met ingebouwd alarm. Je kunt een stil alarm af laten gaan op jouw smartphone, als er inderdaad een ongewenste gast aan het raam staan te morrelen hoef je alleen even op een knop te tikken en het alarm gaat af. De beelden staan veilig opgeslagen in de cloud, wat mogelijk bruikbaar is voor de politie.

Twee soorten IP camera buiten

Bij een IP camera voor buitengebruik zul je wellicht tweemaal de afkorting IP tegenkomen. Het is wel handig als je het verschil weet:

1. IP staat voor internetverbinding
Hierbij staat de afkorting voor Internet Protocol, dat betekent een camera die werkt via internet en zo de beelden in de cloud kan opslaan. Naast een stroomvoorziening heb je verder geen kabels nodig. Dit soort camera’s werken perfect in een domotica opstelling binnen én buiten.

2. IP staat voor weerstand tegen regen
Ditmaal staat de afkorting voor Ingress Protection. Er zijn verschillende factoren zoals bestendigheid tegen stof en water die in deze rating beschreven worden. Een product met een IP44 rating is bijvoorbeeld bestand tegen directe regenval. Camera’s en lampen voor buiten hebben vaak een IP43 rating wat staat voor spatwaterdicht.

Meer mogelijkheden met domotica
Voor fervente tuiniers mogen we ook niet de robot grasmaaier onvermeld laten. Gras moet in de warme maanden enkele keren per week gemaaid worden, met een robotmaaier heb je daar geen omkijken meer naar. En met een IP camera buiten in de tuin kun je precies zien welke route deze grasmaaier aflegt. Of stuur ‘m in de richting van die vervelende kat tussen de vergeet-me-nietjes!

Google+