Citrusbomen - Tuinplant Van De Maand

Citrusbomen - Tuinplant Van De Maand Maart 2017

Tuinplant van de Maand Maart: Citrusbomen, Kuipplanten voor Terras en Balkon – Interieur en Planten Tips – MEER Tuinplanten Tips… (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Permanent vakantiegevoel op je terras - Mooie kleuren, zoete geuren en als het meezit een bescheiden fruitoogst, dat maakt een citrusboom op zich al leuk. Maar deze mediterrane beauty blijft ook nog eens altijd groen, zodat je er het hele jaar door plezier van hebt. De bomen van mandarijn, citroen, limoen, sinaasappel, kumquat en grapefruit zien er steeds net even iets anders uit, maar hebben wel allemaal een stevige stam met daarop een groene kroon. Een andere overeenkomst is dat ze overweldigende bloesems hebben, allemaal graag warm en zonnig staan en je terras of balkon een exotisch tintje geven. Het is een typische kuipplanten die zowel in de zomer als in de winter veel licht nodig heeft.

Het begin van de citrusbomen
Tuinplant van de Maand maart: CitrusbomenOorspronkelijk komen de meeste citrusbomen uit Zuidoost-Azië. In het jaar 200 na Christus plantten Romeinen de bomen in hun tuinen. Rond 1200 kwamen de eerste boompjes naar West-Europa. In eerste instantie werden de planten in schuurtjes vorstvrij gehouden met behulp van een vuur. Later ontstonden de oranjerieën waar de ’oranjeboompjes’ in konden overwinteren. De boompjes geven door hun oranje vruchten je een permanent vakantiegevoel, zowel in de tuin of op het terras maar ook wanneer de planten binnen in de huiskamer staan.

De Citrofortunella microcarpa (kamersinaasappel) is een kruising tussen de geslachten citrus en fortunella. De andere citrussoorten worden tegenwoordig vrijwel allemaal geïmporteerd uit landen rondom de Middellandse Zee. Voorbeelden zijn: Citrus limon (citroen), Citrus reticulata (mandarijn), Citrus sinensis (sinaasappel) en het geslacht fortunella (kumquat) met daarin de soorten Fortunelle japonica (kleine ronde vruchtjes) en Fortunella margarita (ovale, oranje vruchten).

Citrofortunella: oranje mini-sinaasappels
Tot het geslacht Citrus behoren gewassen als sinaasappel, mandarijn, citroen, grapefruit en kumquat. We kennen ook een minisinaasappelboompje Citrofortunella microcarpa. De naam microcarpa geeft aan dat de plant kleine vruchten draagt. Het is een groenblijvend boompje en de witte bloemen verspreiden een heerlijke jasmijngeur. De planten bezitten vaak op hetzelfde moment knoppen, bloemen en vruchten. We komen de planten in verschillende maten tegen, van kleine handzame “tafelboompjes” tot flinke sinaasappelboompjes, met hun kleine oranje vruchten. Van de vruchten kun je eventueel jam of marmelade maken.

Tuinplant van de Maand Maart: Citrusbomen, Kuipplanten voor Terras en Balkon – Mini Sinaasappelboom, Citroenen, Limoenen, Grapefruits en Kumquats. (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Verzorging Citrofortunella
Citrofortunella houdt van een lichte, zonnige standplaats en een matige (regen)watergift. Ook moeten ze regelmatig worden bijgemest. De planten houden van een enigszins zure grond, dus potgrond mengen met wat tuinturf is verstandig. Om voldoende vruchten in de planten te krijgen, is het mogelijk de bloemen zelf met duim of penseel te bevruchten. Het duurt ongeveer één jaar voordat de vruchten rijp zijn.
 De planten kunnen vanaf half maart tot oktober in de tuin of op balkon of terras geplaatst worden in de volle zon. Hou hierbij wel de nachttemperatuur in de gaten want nachtvorst vinden de planten niet prettig. En laat de planten in de eerste weken even wennen aan de felle zon, anders verbranden ze. In oktober, voor de eerste nachtvorst, kan het sinaasappelboompje naar binnen gehaald worden en vorstvrij overwinteren. Dat kan eventueel in de huiskamer of ook in een serre of kasje.

Snoeitips Citrofortunella
De sinaasappelboompjes kunnen op een stammetje staan of als struikje groeien. Om de planten groeikrachtig en gezond te houden is snoeien in het voorjaar het beste. Na de snoei zal de plant weer meer scheuten maken maar het duurt dan wel weer even voor hij gaat bloeien en vrucht heeft gevormd. Beperk het snoeien daarom alleen om de vorm van de plant erin te krijgen of wilde scheuten weg te knippen. Knip de zijschuiten van een stamproduct wel weg om zo een mooi stammetje te krijgen of te behouden. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Google+