Clematis - Tuinplant van de Maand

Clematis - Tuinplant van de Maand April 2017

Tuinplant van de Maand April: Clematis, ook wel Bosrank Genoemd – Clematis Planten Verzorging en Snoeien Tips – MEER Tuinplanten Tips… (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Winterharde rijkbloeiende klimmer - Klim-, slinger- en leiplanten zijn erg populair. In de kleinere tuinen is het soms zoeken naar ruimte, want we willen wel lekker in de zon zitten en barbecueën. Een plant die omhoog groeit is dan een ideale oplossing, want hij bedekt maar een klein stukje grondoppervlak en brengt wel veel kleur. Zo ook de Clematis, of bosrank, de meest bekende klimplant onder de verticale groeiers. Heb je een muur, schuur of pergola, de Clematis zal de plek mooi begroeien en lange tijd een mooie gekleurde begroeiing bieden. Clematis komt voor in honderden soorten en verschijningsvormen. Het is een klimplant die goed winterhard is en soms na de bloei ook prachtig vruchtpluis draagt. Door de plant in april te planten kun je er zomers lang van genieten.    

Clematis: vele kleuren, bloemvormen, bloemgroottes
De bosrank, zoals Clematis ook genoemd wordt, komt van oorsprong in grote delen van de wereld voor, zelfs in Europa. De plant klimt met zogenaamde windende bladstelen. Die bladstelen zijn opvallend lang en gaan op zoek naar steun zodra ze enige stevigheid bezitten. De planten kunnen zowel in de volle grond als in plantenbakken geplant worden. Zorg wel dat de plant een “klimhulp” heeft en zich ergens tegenaan kan hechten, een pergola, houten stok of rekje of gespannen kabels. Muren, schuren, bomen of hekken zijn perfecte klimhulpjes voor de Clematis.

Clematis is een zeer rijke bloeier, het aantal kleuren en bloemvormen is overweldigend. Vooral blauw, roze, paars en wit komen veel voor maar ook tweekleurige, enkel- of gevuldbloemigen zijn in opmars. De grootte van de bloem kan variëren van 2-24 cm. Het bloemdek is in feite de kelk van de bloem, maar dan wel heel fraai van kleur. De vroegste Clematis bloeit in maart-april maar de meeste soorten bloeien vanaf mei tot eind september. April is wel de ideale maand om de planten in de tuin te planten. Er komen verschillende collecties voor van vroegbloeiende en groenblijvende soorten tot kleinbloemige of grootbloemige soorten die later in de zomer pas bloeien en in de winter bladverliezend zijn. 

Tuinplant van de Maand April: Clematis, ook wel Bosrank Genoemd – Clematis Planten Verzorging en Snoeien Tips. (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Verzorging Clematis
De wortels van de Clematis houden van koelte. Het is aan te bevelen om de basis van de plant niet in de volle zon te plaatsen. . De planten zijn gewend aan gezelschap van andere houtige planten die er met hun afgevallen bladeren voor zorgen dat de grond voldoende humusrijk is. Geef de Clematis regelmatig water, zodat de potkluit nooit uitdroogt, zeker als hij in potten of bakken is gepland. Tijdens de groeiperiode, van maart tot mei, heeft de Clematis extra voeding nodig. Een universele meststof zoals gedroogde koemest in korrels is uiterst geschikt en verbetert tevens de bodemstructuur. Tijdens de bloeiperiode zelf is het niet nodig om Clematis  te bemesten. Om de plant een beetje in de juiste richting te laten groeien is enige leiding soms wel nodig.

Snoeitips Clematis
Het snoeien van Clematis is niet moeilijk, het bepalen van het juiste moment is lastiger en verschilt per soort. Meest verstandig is te snoeien na de bloei. Voor sommige soorten die in mei bloeien is dat in het begin van de zomer en voor andere soorten die in de zomer bloeien is dat dan in de aan het eind van de winter. Wanneer Clematis niet gesnoeid wordt ontstaat er een enorme wirwar aan kale takken en komen de bloemen steeds hoger aan de plant te zitten. Regelmatig snoeien is dus van belang voor een blijvend frisse en mooi bloeiende Clematis. Wees dus niet bang om met de snoeischaar de plant eens flink te grazen te nemen. Mocht dit onverhoopt toch op het verkeerde moment zijn dan zal de plant wellicht een jaar geen bloemen geven of minder bloemen geven. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

Google+