Tentoonstelling Switch | Dutch Design on the move 1990-2015

Switch | Dutch Design on the move 1990-2015

Tentoonstelling Switch - Dutch Design on the Move 1990-2015 in het Textielmuseum te Tilburg - MEER Exposities... (Foto Textielmuseum  op DroomHome.nl)

Tentoonstelling Switch | Dutch Design on the move 1990-2015 is van 19 maart 2016 t/m 12 maart 2017 te bezoeken in het Textielmuseum, te Tilburg.

Een stoel gemaakt van vodden en een bundel zwarte kabels met gloeilampen als kroonluchter: deze onconventionele ontwerpen slaan in 1993 tijdens de meubelbeurs in Milaan in als een bom. De conceptuele, humoristische ontwerpen die het platform Droog Design vanaf die tijd in Milaan presenteert, maken internationaal furore. ‘Switch. Dutch Design on the move 1990 - 2015’ biedt een inspirerend en gevarieerd overzicht van 25 jaar ‘Dutch Design’. Aan de hand van de thema’s duurzaamheid, ambacht & innovatie, poëzie & verhalen en ontwerpend onderzoek’ worden textiele producten, meubels en installaties van spraakmakende ontwerpers gepresenteerd. Ontwerpers als Tejo Remy, Marcel Wanders, Hella Jongerius en Jurgen Bey zetten duurzaamheid, ambacht en innovatie op de vormgevingsagenda en creëren een aantal iconische ontwerpen. De ‘Knotted Chair’ van Marcel Wanders uit 1995 – een macramé-constructie van high-tech touw – is één van de bekendste voorbeelden. Een jongere generatie ontwerpers, veelal opgeleid aan de Design Academy Eindhoven, intensiveert het onderzoek naar materiaal en techniek. Textiel wordt hierdoor als discipline opnieuw op de kaart gezet.

Duurzaamheid
Het thema duurzaamheid is in de afgelopen 25 jaar door ontwerpers nadrukkelijk geagendeerd. Gezien de grote milieuvervuiling en de sociale misstanden die met de textielproductie gepaard gaan is dit een bijzonder urgent onderwerp. Naast de ‘Voddenstoel’ van Tejo Remy en zijn recentere werk met gerecycled textiel, is ‘Garenmachine’ van Atelier NL te zien. Deze illustreert hoe van bonen en aardappelen biologisch afbreekbaar garen kan worden vervaardigd. Het belang van de kringloop kenmerkt ook het werk van Claudy Jongstra, die eind jaren 90 bekend wordt met vilten doeken voor het interieur. Zij beschikt niet alleen over een eigen schapenkudde en een tuin met verfplanten, maar ook over een speciaal ontwikkelde robot voor het viltwerk. Op die manier houdt de ontwerper de productie van het begin tot het einde in eigen hand.

Ambacht & Innovatie
De kruisbestuiving tussen ambacht en innovatie is een ander kenmerk van ‘Dutch Design’. Een voorbeeld is de samenwerking tussen textielontwerper Christie van der Haak en productontwerper Piet Hein Eek. De modulaire houten ‘Jufferbank’ van Eek is bekleed met 25 meter geweven meubelstof. Op het gebied van innovatieve materialen is het ‘dry tech’-project representatief, een initiatief van Droog Design uit 1995. Een kleine groep ontwerpers experimenteert in het kader van dit project met technische garens en textielcomposieten. Marcel Wanders ontwikkelt er zijn ‘Knotted Chair’. Hella Jongerius, die aan het project deelneemt, zal haar kennis later inzetten voor het ontwerp van de ‘Kasese Sheep Chair’. De klapstoel bestaat uit met carbon versterkte kunststof met een zitting van vervilte schapenwol, van de hand van Claudy Jongstra.

Poëzie & Verhalen
De verhalende en poëtische kwaliteit van producten is een andere eigenschap van ’Dutch Design’. Ontwerpers als Ineke Hans, Wieki Somers en Kiki van Eijk nemen persoonlijke verhalen en culturele symbolen als uitgangspunt. Kiki van Eijk weet met haar eindexamenwerk ‘Kiki carpet’ de ogen van de pers op zich te richten. Het vloerkleed met rozenpatroon lijkt op een sterk uitvergroot borduurwerk. Zij laat zich inspireren door 19de-eeuwse poppenhuizen, gedecoreerd met zorgvuldig gemaakte borduursels. Het spel met herkenbare motieven beheerst ook Studio Job. Het project ‘Labyrinth’ bestaat uit huishoud- en interieurtextiel. Het getufte karpet, geweven tafelgoed, de geweven en geprinte interieurstoffen dragen allen hetzelfde groen-witte doolhofpatroon.

Ontwerpend onderzoek
De beginjaren van ‘Dutch Design’ zijn gekenmerkt door ontwerpen met een heldere, conceptuele signatuur. Voortbordurend op de conceptuele benadering van design, is in de afgelopen tien jaar een nieuwe vorm van ontwerpend onderzoek ontstaan. Daarin speelt het documenteren van processen, de samenwerking met andere disciplines en het verwerken van historische of wetenschappelijk feiten een grotere rol. In de tentoonstelling ‘Switch’ worden projecten van de Oostenrijkse ontwerper Sonja Bäumel, Raw Color, Studio Formafantasma en Studio Makkink & Bey getoond. Van het Italiaanse duo Formafantasma is een wandkleed uit de serie ‘Colony’ te zien, waarin zij de koloniale geschiedenis van Italië in Noord-Afrika verwerken.

‘Switch | Dutch Design on the move 1990-2015, met ontwerpen uit de collectie van het TextielMuseum van Atelier NL, Sonja Bäumel, Tord Boontje, Kiki van Eijk, Van Eijk & Van der Lubbe, Glithero, Christie van der Haak/Piet Hein Eek, Jongeriuslab, Claudy Jongstra, Manon van Kouswijk, Lenneke Langenhuijsen, Christien Meindertsma, Karijn Otjes, Bertjan Pot, Raw Color, Tejo Remy & René Veenhuizen, Tanja Smeets, Studio Formafantasma, Studio Ineke Hans, Studio Job, Studio Makkink & Bey, Studio MKGK, Studio Wieki Somers, Marcel Wanders.

Bijna alle ontwerpers die te zien zijn in ‘Switch’ hebben samengewerkt met het museum voor het eigen label by TextielMuseum om huiselijk textiel te ontwerpen. by TextielMuseum maakt ‘Dutch Design’ voor iedereen bereikbaar. Het assortiment bestaat uit ontwerpen van o.a. Studio Job, Studio Makkink & Bey, Kiki van Eijk, Van Eijk & Van der Lubbe en Jongeriuslab.

Meer Switch Expositie in het Textielmuseum informatie.

Google+