Energie Besparen In De Winter: 7 Tips

Energie Besparen In De Winter: 7 Tips

7 Tips energie besparen in de winter – thermostaatkraan op radiatoren (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Iedere maand betaal je hetzelfde bedrag aan je energieleverancier voor gas en elektra. Je energieleverancier bepaalt dit maandtarief aan de hand van het verwachte verbruik over een heel jaar. Het zal niet verbazen dat het verbruik niet iedere maand hetzelfde is. In de winter wordt er veel meer energie verbruikt dan in de zomer. Wil je energie besparen? Dan kun je ’s winters dus de grootste winst behalen. Hoe? Hieronder geven we zeven tips.

Je gasverbruik reduceren

De overheid heeft als streven om in 2050 geen Nederlandse woningen meer aangesloten te hebben op het gasnet. Hoewel er steeds meer gemeenten volledig op elektriciteit of andere alternatieve energiebronnen willen overgaan, wordt het overgrote deel van de woningen in Nederland nu nog wel door middel van gas verwarmd. Het gasverbruik voor woningverwarming is eg ongelijk verdeeld over de maanden van het jaar. In de drie koude wintermaanden december, januari en februari wordt bijvoorbeeld meer dan de helft van het totale gasverbruik behaald. Driekwart hiervan bestaat uit stookkosten voor de woningverwarming. Vijf tips om gedurende deze wintermaanden je gasverbruik te reduceren.

  • Hang dikke isolerende gordijnen op voor de ramen. Zorg dat deze tot aan de vensterbank hangen en niet tot aan de grond. Vaak zit er onder de vensterbank namelijk een radiator en die kan zo veel beter de warmte verspreiden.
  • Plaats tochtstrips voor kieren bij deuren en ramen. Een lap of handdoek voor een kier leggen kan ook al een hoop schelen. Tocht voorkom je ook door tussendeuren (vooral die naar de gang) zoveel mogelijk gesloten te houden.
  • Tocht is niet goed, maar het ventileren van je huis juist wel. Door ongeveer 15 minuten per dag even de ramen op te zetten wordt de vochtige lucht binnen (door douchen, koken, wassen en het verliezen van anderhalve liter lichaamsvocht per persoon per dag!) verdreven door droge buitenlucht. En droge lucht wordt weer sneller verwarmd.
  • Laat de verwarming niet onnodig werken. In ruimtes die niet gebruikt worden kun je rustig de radiatoren dichtdraaien. Daarnaast scheelt het ook als je de thermostaat al een uur voordat je gaat slapen of weggaat lager zet.
  • Je hoeft natuurlijk ook minder te verwarmen als je jezelf wat warmer aankleedt door een extra laagje te dragen. Niets voelt meer huiselijker dan een lekkere dikke trui, en onder een plaid op de bank televisie kijken. 

Goed voor het milieu en je portemonnee

Door minder energie te verbruiken belast je het milieu minder erg. Naast het feit dat duurzaamheid een hot item is tegenwoordig, bespaar je natuurlijk ook gewoon geld. Lagere energiekosten zijn naast besparingen ook te behalen door over te stappen van energieleverancier. De tarieven kun je goed vergelijken op Vergelijk.com.

Er komen overigens ook steeds meer alternatieve energiebronnen die een huis kunnen verwarmen. Deze kunnen geheel op zichzelf werken, of in combinatie met een Cv-ketel. Voorbeelden hiervan zijn een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel.

7 Tips energie besparen in de winter – led lampen en verlichting (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Je elektraverbruik verminderen

Hoewel we aan elektra minder energiekosten kwijt zijn dan aan gas, kun je ook hier op besparen. En ook hier geldt weer dat de besparingen vooral in de winter gerealiseerd kunnen worden. Daarom hieronder ook nog twee tips om te besparen op je elektraverbruik.

  • De wintermaanden staan niet alleen bekend als koud, maar ook als donker. Logisch dus dat je meer lampen zult hebben branden dan in de zomer. Laat echter geen verlichting onnodig branden als je niet in een bepaalde ruimte bent. Maak daarnaast ook zoveel mogelijk gebruik van ledverlichting, een ledlamp is tot wel 75 procent zuiniger dan een gloeilamp. Kies ook voor led als je het huis gaat versieren met sfeervolle kerstverlichting.
  • Laat je de was in de zomer altijd buiten drogen maar gebruik je in de winter de wasdroger? Een wasdroger verbruikt gemiddeld wel drie tot vier zoveel elektriciteit als een wasmachine. Kijk of het mogelijk is een bepaalde ruimte te gebruiken om was op een droogrek uit te hangen, dit kan zo jaarlijks 50 tot 100 euro aan energie besparen. 

Het energieverbruik is mede afhankelijk van het aantal bewoners van een woning en het type woning. Maar ga zelf maar eens na op welke manieren allemaal energie verbruikt wordt bij je thuis. Welke mogelijkheden zijn er om te besparen op gas en elektra?

Google+