Expositie Academy Of Tal R - Museum Boijmans Van Beuningen

Academy of Tal R in Museum Boijmans Van Beuningen

Design Expositie Academy of Tal R in Museum Boijmans Van Beuningen – Swan Lake, 2016; Deaf Institute, 2016; Upstairs, 2015, Design Tal R – MEER Exposities… (Foto Boijmans Van Beuningen  op DroomHome.nl)

Van 14 oktober tot en met 14 januari 2018 vult het indrukwekkende oeuvre van de Deense kunstenaar Tal R (Tal Shlomo Rosenzweig, 1967) de grote tentoonstellingszalen van Museum Boijmans Van Beuningen.

De overzichtstentoonstelling Academy of Tal R toont 120 werken, afkomstig uit particuliere verzamelingen en museumcollecties in Europa en Amerika, evenals nieuw, niet eerder geëxposeerd werk. Het is de meest omvangrijke expositie van de multidisciplinaire kunstenaar tot nu toe. Academy of Tal R komt voort uit een samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Louisiana Museum of Modern Art in Humlebæk, Denemarken. In Denemarken is de tentoonstelling nog tot en met 10 september 2017 te bezichtigen. Daarna reizen de werken naar Nederland door.

Tal R is een gevestigde naam in Scandinavië en Duitsland. Hij werkt aan een oeuvre dat een breed scala van methoden en technieken omvat. In zijn atelier in Kopenhagen staan alle pigmenten midden in de ruimte op een grote tafel. Stapels kunstwerken liggen op de grond. De kunstenaar werkt op deze plek aan schilderijen, textiel, tekeningen, sculpturen en prenten. Inspiratiebronnen zijn onder andere Picasso en de dadaïstische stijl van Picabia. Kenmerkend voor Tal R is een bewust speelse, bijna absurdistische toon. En de oorspronkelijkheid en energie van dit 'schildersbeest'. In Scandinavië plaatst men zijn werk, dat aansluit bij de Noord-Europese traditie, in het rijtje van kunstenaars als Munch, Jorn en Baselitz.

Deens familiegevoel
Het ene moment is het atelier van Tal R een stille plek van werk en overpeinzingen, het andere moment lopen kinderen, honden, familie, vrienden en assistenten in en uit. Een energieke plek waar het Deense familiegevoel een belangrijke rol speelt. Museum Boijmans Van Beuningen haalt de bijzondere sfeer en energie van het atelier naar Rotterdam door speciale activiteiten binnen en buiten de tentoonstelling te organiseren. Bezoekers kunnen door een zintuiglijke beleving de enorme kracht van Tal R waarnemen.

Kleurrijke werken over zelfkant maatschappij
Tal R studeerde eind jaren 1990 aan Det Kongelige Danske Kunstakademie in Kopenhagen. Zijn artistieke ideeën over wat kunst inhoudt, zijn niet politiek getint. Maar door goed te bestuderen hoe mensen zich gedragen en veel van zijn inspiratie te putten uit boeken en muziek, geeft hij als verhalenverteller wel duidelijk blijk van zijn maatschappelijke betrokkenheid. Zowel in zijn vroege schilderijen en tekeningen als in zijn recente Sex Shop schilderijen, wordt duidelijk
dat Tal R zich met al zijn werk over de zelfkant en alternatieve milieus van de maatschappij is blijven verdiepen in de plaats van het individu in de hedendaagse samenleving.

Over Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum dat al bijna 170 jaar in het hart van de havenstad Rotterdam is gevestigd. Een bezoek aan het museum is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design. Het museum toont het ontstaan van het impressionisme en modernisme via werk van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte en beschikt over een bijzondere popartcollectie met o.a. Warhol en Lichtenstein. Het museum heeft eveneens een uitgebreide internationale collectie vormgeving (waaronder mode) en design, met objecten van Breuer, Eames, Sottsass, en Grcic. Nationaal zijn onder andere Rietveld, Gispen, Hella Jongerius, Studio Wieki Somers vertegenwoordigd. Met Sjarel Ex als directeur biedt Museum Boijmans Van Beuningen een podium aan internationale, gevestigde kunstenaars zoals James Lee Byars, Richard Serra en Yayoi Kusama en kunstenaars van nu zoals Marijke van Warmerdam, Carsten Höller, Ugo Rondinone, Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis en Tal R.

Overzichtstentoonstelling: Academy of Tal R
14 oktober tot en met 14 januari 2018
Museum Boijmans Van Beuningen
Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
15 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang
Museumpark 18-20, Rotterdam
www.boijmans.nl

Change The System - Kunst & Design Expositie

Tentoonstelling Over De Veranderkracht Van Kunst En Design

Kunst & Design Expositie Change The System in Museum Boijmans Van Beuningen – 12 Oktober t/m 14 Januari 2018  - MEER Exposities… (Foto Boijmans Van Beuningen  op DroomHome.nl)

Change the System toont hoe ontwerpers zin geven aan een wereld vol verandering en mondiale vraagstukken.

Van 14 oktober tot en met 14 januari 2018 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen met Change the System de veranderkracht van een nieuwe generatie ontwerpers. De tentoonstelling toont de impact die zij hebben op het oplossen van grote mondiale vraagstukken. De tentoonstelling is verspreid over acht zalen en toont werk van zo'n vijftig nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars. Ook zijn er Change! Labs waar designers experimenten uitvoeren, ter plekke hun onderzoek voortzetten of nieuw werk maken. Ontwerpers als Eric Klarenbeek, Iris van Herpen, Jólan van der Wiel, Dave Hakkens, Boyan Slat en Christien Meindertsma verbinden zich aan de drie actuele thema's schaarste, conflict en meerstemmigheid.

Met Change the System erkent Museum Boijmans Van Beuningen de veranderkracht van creativiteit. Het museum wil het publiek inspireren om door de ogen van creatieve denkers te kijken naar maatschappelijke thema's. Change the System is niet alleen een tentoonstelling over baanbrekend hedendaags design, maar ook een manifest voor een betere wereld. Jonge en gerenommeerde ontwerpers werpen zich op een vernieuwende en eigen manier op mondiale vraagstukken en denken en doen buiten de kaders van hun disciplines.

Kunst & Design Expositie Change The System in Museum Boijmans Van Beuningen – Mycelium Chair, Design Eric Klarenbeek (Foto Boijmans Van Beuningen  op DroomHome.nl)

Schaarste, conflict en meerstemmigheid
Conservator Annemartine van Kesteren: 'Ik wil tonen dat creativiteit een krachtig middel is om de grote vragen van het moment aan te gaan. Creatief denken is meer dan ooit nodig is om onze wereld leefbaar te houden en om mondiale vraagstukken en bedreigingen het hoofd te bieden. Design inspireert en zet de verbeelding in gang, of komt met nieuwe oplossingen. Change the System geeft een actueel overzicht van de ideeën van designers die zich verhouden tot actuele problemen als schaarste, conflict en meerstemmigheid. Het museum toont niet alleen deze hoogtepunten uit het hedendaags design, in verschillende Change! Labs ontwikkelen ontwerpers bovendien nieuw werk of voeren ze experimenten uit, waarbij ze het publiek betrekken.'

Over Museum Boijmans Van Beuningen
Museum Boijmans Van Beuningen is een veelzijdig en eigenzinnig museum dat al bijna 170 jaar in het hart van de havenstad Rotterdam is gevestigd. Een bezoek aan het museum is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en internationale topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design. Het museum toont het ontstaan van het impressionisme en modernisme via werk van o.a. Monet, Mondriaan en Magritte en beschikt over een bijzondere popartcollectie met o.a. Warhol en Lichtenstein. Het museum heeft eveneens een uitgebreide internationale collectie vormgeving (waaronder mode) en design, met objecten van Breuer, Eames, Sottsass, en Grcic. Nationaal zijn onder andere Rietveld, Gispen, Studio Wieki Somers vertegenwoordigd.

Museum Boijmans Van Beuningen
Change!
14 oktober t/m 14 januari 2018
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Toegangsprijs 15 euro, jongeren t/m 18 jaar gratis toegang
Museumpark 18-20, Rotterdam
www.boijmans.nl

Design Tentoonstelling BAL! op Paleis Soestdijk

Design Tentoonstelling BAL! op Paleis Soestdijk

Design tentoonstelling BAL! op Paleis Soestdijk t/m 25 september 2016 (Foto BAL! Paleis Soestdijk  op DroomHome.nl) 

Van zaterdag 25 juni t/m zondag 25 september 2016 - Paleis Soestdijk krijgt binnenkort een nieuwe bestemming, maar niet voordat we nog een keer feestvieren, alles uit de kast halen en het paleis op zijn 'kop' zetten.

Curator Anne van der Zwaag selecteerde, in opdracht van Cultureel Organisatiebureau Artifex, ruim 40 toptalenten uit de Nederlandse creatieve industrie, ontwerpers, kunstenaars, fotografen en schrijvers. Alle deelnemers maken speciaal voor BAL! een kunstinstallatie geïnspireerd op de locatie en de vroegere bewoners. BAL! biedt bezoekers een bijzondere ontdekkingsreis door dit wonderlijke stuk erfgoed, met een nieuwe blik op onze vaderlandse geschiedenis.

Deelnemende Kunstenaars
Lonneke van der Palen, Atelier van Lieshout, Christie van der Haak, Boris van Berkum, Jelle Mastenbroek, Isabelle Wenzel, Makkink & Bey i.s.m. Jewellery Perspectives, Edwin Oudshoorn, Rolf Bruggink i.s.m. Isaac Monté, Nynke Koster, GrondVormen, Christa van der Meer, Floris Schoonderbeek, Marie Cécile Thijs, Ricky Rijkenberg, René van Engelenburg, Richard Hutten, Ernest van der Kwast, Studio Molen, Koos Breukel, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters, Pet van de Luijtgaarden, Studio Mae Engelgeer, Stang Gubbels, Pieke Bergmans, Studio Thomas Vailly, Peter Zegveld, Tjep., Marleen Sleeuwits, Overtreders W, Driessens & Verstappen, Floris Hovers, Frank Bruggeman, Studio Drift, Sachi Miyachi, Raw Color, Otto Kaan, Martijn Engelbregt, Studio Job, Krijn de Koning, Ineke Hans, Dirk van Weelden en KesselsKramer.

Buitenspelen
Het feest begint in de tuin, waar bijna 20 verschillende installaties staan, waaronder een poëtische installatie van Studio Drift. Overtreders W serveert in het Onkruidpaleis lekkers uit eigen tuin. Sachi Miyachi introduceert een moderne en beklimbare uitkijktoren en Martijn Engelbregt organiseert vrolijke balspelen. Driessens & Verstappen zorgen voor de nodige spanning en romantiek met een oorverdovende waterval en Krijn de Koning viert feest in een speciaal ontworpen ballroom. Onderweg naar het paleis staat een speelse versie van de Gouden Koets met ballenbak - toegankelijk voor kinderen - gemaakt door Pet van de Luijtgaarden. Stang Gubbels ontwerpt 400 vlaggetjes die ter ere van BAL! wapperen in de tuin.

Kijkje in de Keuken
Binnen hebben zich ruim 20 ontwerpers en kunstenaars in de paleisruimtes genesteld. Ontwerpersduo Makkink & Bey richt het oude Adjudantenappartement opnieuw in. Aanstormend talent Nynke Koster laat de bezoeker letterlijk over het cassette plafond van de Stuczaal lopen. Speciaal voor BAL! portretteert Marie Cécile Thijs tsarendochter Anna Paulowna in de Leuvenzaal. Met virtual reality brengt mediakunstenaar René van Engelenburg de kamer van Bernhard weer tot leven en designer Richard Hutten neemt Juliana’s werkkamer voor zijn rekening. Altijd al benieuwd naar de Koninklijke keuken? Fotografe Lonneke van der Palen brengt de menukaart van de oud-bewoners in beeld. Tussen al het feestgedruis door is een bezoek aan de feestwinkel een must. Hier zijn bijzondere items van verschillende kunstenaars en ontwerpers te vinden. 

Activiteiten tijdens BAL!
Tijdens BAL! zijn er verschillende activiteiten waar bezoekers aan deel kunnen nemen. De BAL! Garden Party's in de paleistuin bieden bezoekers de mogelijkheid om een avond in de geest van Koningin Emma en haar fabelachtige tuinfeesten te tafelen. Naast de Garden Party's is het mogelijk om net als de prinsesjes te picknicken aan de oever van de vijver. Op speciale dagen opent de tuin en zijn bezoekers welkom om te genieten van een eigen picknickmand met lekkernijen tijdens de BAL! Picknick dagen. Op drie avonden in augustus is de paleistuin zelfs in de avond geopend en vindt er een buitenbioscoop plaats tijdens de Zomeravond Cinema. 

Paleis Soestdijk BAL! Openingstijden
Van zaterdag 25 juni t/m zondag 25 september 2016
Openingsdata Paleis Soestdijk: vrijdag, zaterdag en zondag. Tijdens de zomervakantie (13 juli t/m 28 augustus) is het paleis geopend van dinsdag t/m zondag
Toegangstickets 15 euro (paleis, tuinen en tentoonstelling - inclusief BAL! boekje geschreven door Dirk van Weelden) Kinderen tot en met 3 jaar gratis toegang.
Informatie: www.paleissoestdijk.nl

Expositie Vroeg Droog: De Beginjaren Van Droog Design

Vroeg Droog: De Beginjaren Van Droog Design

Design Expositie Informatie: Vroeg Droog: Beginjaren van Droog Design in Centraal Museum – o.a. Marcel Wanders Geknoopte Stoel, Hella Jongerius Zachte Vaas ‘Urn’ en Tejo Remy, You can't lay down your memory Kast  - MEER Exposities… (Foto Centraal Museum  op DroomHome.nl)

Vanaf 22 september t/m 3 december 2017 presenteert het Centraal Museum in Utrecht vijftig topstukken van Droog Design. Het collectief werd in 1994 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. De ontwerpen uit de vroege jaren zijn innovatief, toegankelijk en zitten vol twisten en humor.

De calvinistische less-is-more mentaliteit van Nederlandse vormgeving kreeg met Droog een nieuwe uitstraling. Er werd gebruik gemaakt van onorthodoxe materialen en bestaande objecten kregen een andere functie. Vlak voor het oprichten van Droog Design, toonden Ramakers en Bakker werk van onder meer Jurgen Bey en Hella Jongerius in Paradiso Amsterdam en op de belangrijkste designbeurs ter wereld; de Salone del Mobile in Milaan. Die stukken trokken wereldwijde aandacht en zetten Nederlandse vormgeving internationaal op de kaart. Deze vroege ontwerpen staan centraal in de tentoonstelling Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design.

Kort na de oprichting werd Droog Design verbonden aan de term Dutch Design, terwijl er ook met niet-Nederlandse ontwerpers werd gewerkt. Al snel bleek dat met Dutch Design iets anders wordt bedoeld dan letterlijk 'Nederlands ontwerp'. Het begrip groeide uit tot een soort keurmerk: is het Dutch Design dan is het een goed ontwerp. Dit wordt te pas, maar ook te onpas gebruikt. In Vroeg Droog wordt de relatie tussen Droog en Dutch Design geadresseerd. Want wat betekent dit begrip nu eigenlijk?

Het Centraal Museum kocht precies twintig jaar geleden voor het eerst werken van Droog Design aan. Momenteel bezit het Centraal Museum de grootste museale collectie Droog Design ter wereld. Bovendien viert Nederland in 2017 100 jaar De Stijl met het themajaar Mondriaan to Dutch Design. Een mooi moment dus om 50 hoogtepunten uit de collectie - inclusief recente aanwinsten - te presenteren in een verrassend vormgegeven presentatie.

Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum twee Droge Donderdagen. Op de avondopenstellingen op 5 oktober en 2 november kunnen bezoekers op een bijzondere manier kennismaken met Droog Design.

Vroeg Droog: de beginjaren van Droog Design is te bezoeken van 22 september tot en met 3 december 2017. Bron: Centraalmuseum.nl

Tentoonstelling Switch | Dutch Design on the move 1990-2015

Switch | Dutch Design on the move 1990-2015

Tentoonstelling Switch - Dutch Design on the Move 1990-2015 in het Textielmuseum te Tilburg - MEER Exposities... (Foto Textielmuseum  op DroomHome.nl)

Tentoonstelling Switch | Dutch Design on the move 1990-2015 is van 19 maart 2016 t/m 12 maart 2017 te bezoeken in het Textielmuseum, te Tilburg.

Een stoel gemaakt van vodden en een bundel zwarte kabels met gloeilampen als kroonluchter: deze onconventionele ontwerpen slaan in 1993 tijdens de meubelbeurs in Milaan in als een bom. De conceptuele, humoristische ontwerpen die het platform Droog Design vanaf die tijd in Milaan presenteert, maken internationaal furore. ‘Switch. Dutch Design on the move 1990 - 2015’ biedt een inspirerend en gevarieerd overzicht van 25 jaar ‘Dutch Design’. Aan de hand van de thema’s duurzaamheid, ambacht & innovatie, poëzie & verhalen en ontwerpend onderzoek’ worden textiele producten, meubels en installaties van spraakmakende ontwerpers gepresenteerd. Ontwerpers als Tejo Remy, Marcel Wanders, Hella Jongerius en Jurgen Bey zetten duurzaamheid, ambacht en innovatie op de vormgevingsagenda en creëren een aantal iconische ontwerpen. De ‘Knotted Chair’ van Marcel Wanders uit 1995 – een macramé-constructie van high-tech touw – is één van de bekendste voorbeelden. Een jongere generatie ontwerpers, veelal opgeleid aan de Design Academy Eindhoven, intensiveert het onderzoek naar materiaal en techniek. Textiel wordt hierdoor als discipline opnieuw op de kaart gezet.

Duurzaamheid
Het thema duurzaamheid is in de afgelopen 25 jaar door ontwerpers nadrukkelijk geagendeerd. Gezien de grote milieuvervuiling en de sociale misstanden die met de textielproductie gepaard gaan is dit een bijzonder urgent onderwerp. Naast de ‘Voddenstoel’ van Tejo Remy en zijn recentere werk met gerecycled textiel, is ‘Garenmachine’ van Atelier NL te zien. Deze illustreert hoe van bonen en aardappelen biologisch afbreekbaar garen kan worden vervaardigd. Het belang van de kringloop kenmerkt ook het werk van Claudy Jongstra, die eind jaren 90 bekend wordt met vilten doeken voor het interieur. Zij beschikt niet alleen over een eigen schapenkudde en een tuin met verfplanten, maar ook over een speciaal ontwikkelde robot voor het viltwerk. Op die manier houdt de ontwerper de productie van het begin tot het einde in eigen hand.

Ambacht & Innovatie
De kruisbestuiving tussen ambacht en innovatie is een ander kenmerk van ‘Dutch Design’. Een voorbeeld is de samenwerking tussen textielontwerper Christie van der Haak en productontwerper Piet Hein Eek. De modulaire houten ‘Jufferbank’ van Eek is bekleed met 25 meter geweven meubelstof. Op het gebied van innovatieve materialen is het ‘dry tech’-project representatief, een initiatief van Droog Design uit 1995. Een kleine groep ontwerpers experimenteert in het kader van dit project met technische garens en textielcomposieten. Marcel Wanders ontwikkelt er zijn ‘Knotted Chair’. Hella Jongerius, die aan het project deelneemt, zal haar kennis later inzetten voor het ontwerp van de ‘Kasese Sheep Chair’. De klapstoel bestaat uit met carbon versterkte kunststof met een zitting van vervilte schapenwol, van de hand van Claudy Jongstra.

Poëzie & Verhalen
De verhalende en poëtische kwaliteit van producten is een andere eigenschap van ’Dutch Design’. Ontwerpers als Ineke Hans, Wieki Somers en Kiki van Eijk nemen persoonlijke verhalen en culturele symbolen als uitgangspunt. Kiki van Eijk weet met haar eindexamenwerk ‘Kiki carpet’ de ogen van de pers op zich te richten. Het vloerkleed met rozenpatroon lijkt op een sterk uitvergroot borduurwerk. Zij laat zich inspireren door 19de-eeuwse poppenhuizen, gedecoreerd met zorgvuldig gemaakte borduursels. Het spel met herkenbare motieven beheerst ook Studio Job. Het project ‘Labyrinth’ bestaat uit huishoud- en interieurtextiel. Het getufte karpet, geweven tafelgoed, de geweven en geprinte interieurstoffen dragen allen hetzelfde groen-witte doolhofpatroon.

Ontwerpend onderzoek
De beginjaren van ‘Dutch Design’ zijn gekenmerkt door ontwerpen met een heldere, conceptuele signatuur. Voortbordurend op de conceptuele benadering van design, is in de afgelopen tien jaar een nieuwe vorm van ontwerpend onderzoek ontstaan. Daarin speelt het documenteren van processen, de samenwerking met andere disciplines en het verwerken van historische of wetenschappelijk feiten een grotere rol. In de tentoonstelling ‘Switch’ worden projecten van de Oostenrijkse ontwerper Sonja Bäumel, Raw Color, Studio Formafantasma en Studio Makkink & Bey getoond. Van het Italiaanse duo Formafantasma is een wandkleed uit de serie ‘Colony’ te zien, waarin zij de koloniale geschiedenis van Italië in Noord-Afrika verwerken.

‘Switch | Dutch Design on the move 1990-2015, met ontwerpen uit de collectie van het TextielMuseum van Atelier NL, Sonja Bäumel, Tord Boontje, Kiki van Eijk, Van Eijk & Van der Lubbe, Glithero, Christie van der Haak/Piet Hein Eek, Jongeriuslab, Claudy Jongstra, Manon van Kouswijk, Lenneke Langenhuijsen, Christien Meindertsma, Karijn Otjes, Bertjan Pot, Raw Color, Tejo Remy & René Veenhuizen, Tanja Smeets, Studio Formafantasma, Studio Ineke Hans, Studio Job, Studio Makkink & Bey, Studio MKGK, Studio Wieki Somers, Marcel Wanders.

Bijna alle ontwerpers die te zien zijn in ‘Switch’ hebben samengewerkt met het museum voor het eigen label by TextielMuseum om huiselijk textiel te ontwerpen. by TextielMuseum maakt ‘Dutch Design’ voor iedereen bereikbaar. Het assortiment bestaat uit ontwerpen van o.a. Studio Job, Studio Makkink & Bey, Kiki van Eijk, Van Eijk & Van der Lubbe en Jongeriuslab.

Meer Switch Expositie in het Textielmuseum informatie.

Google+