Problemen In De Huurmarkt

Problemen In De Huurmarkt

Problemen in de huizenmarkt met vrije en sociale woningen en scheef wonen (Foto Pixabay.com, Kirkundmimi op DroomHome.nl)

Het hebben van een huis is voor veel mensen een zekerheid. Toch zijn er veel problemen in de moderne huizenmarkt. Vooral de huurmarkt staat de laatste jaren sterk onder druk. Dit heeft alles te maken met het feit dat de prijzen van de huurwoningen sterk aan het stijgen zijn. Afgelopen jaar is de prijs van een gemiddeld huurhuis met 8.2% gestegen. Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat dit voor veel mensen een stijging is die niet is bij te benen. Maar hoe komt het toch dat er voor veel mensen geen huis te vinden is dat bij zijn of haar budget past? In dit bericht geven we een aantal problemen van de huurmarkt aan.

Te veel vraag in de sociale sector
Voor de mensen die de prijzen in de vrije sector niet kunnen betalen heeft de overheid jaren geleden een oplossing gevonden; sociale huurwoningen. Dit zijn woningen die door middel van subsidies relatief goedkoop worden gehouden. Om in aanmerking te komen voor dit soort huurwoningen moet je onder een bepaald inkomensniveau zitten. Vervolgens is er een lange wachtrij, maar met wat geluk vind je uiteindelijk een mooi plekje. Het probleem is dat er momenteel te weinig sociale huurwoningen zijn. Er is te veel vraag, en aan deze vraag kan niet worden voldaan. Dit is weer een gevolg van het feit dat het voor investeerders en bouwbedrijven minder lucratief is om nieuwe huurwoningen te bouwen. De marges die gemaakt kunnen worden op luxeappartementen is nou eenmaal een stuk groter. Daarom is het voor mensen met een relatief laag inkomen lastig om een plekje te vinden.

Overgang tussen sociaal en vrij
En dan is er ook nog het probleem dat de overgang tussen sociale huurwoningen en vrije huurwoningen vrij groot is. En dan gaat het vooral om het verschil in prijs. Het kan zomaar zijn dat je meerdere honderden euro’s meer moet gaan betalen als je niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. En dat is voor mensen die net tussen de twee sectoren inzitten natuurlijk erg lastig. Je verdient te veel geld voor een sociale huurwoning, maar een huurwoning in de vrije sector is niet te betalen. Deze kwestie heeft ook weer tot een nieuw probleem geleid; scheef wonen.

Scheef wonen
Als iemand scheef woont, betekent dat dat hij of zij eigenlijk te veel verdient voor een sociale huurwoning, maar er toch in blijft zitten. Dit kan gebeuren omdat mensen die eenmaal een huurwoningen in de sociale sector hebben gekregen, niet uit hun huis kunnen worden gezet als zij meer gaan verdienen. Ze kunnen dus lekker blijven zitten, terwijl ze eigenlijk thuishoren op de vrije markt. Het is natuurlijk lastig om mensen hun huis waar ze misschien al jaren wonen uit te gooien, wanneer ze te veel geld verdienen, maar toch is het een beetje krom. Mensen die het echt nodig hebben, kunnen te maken krijgen met het feit dat er geen woning beschikbaar is, terwijl er mensen met een hoger salaris in hun potentiële huisje zitten. Kortom, er is genoeg te doen voor de overheid om de huurmarkt te verlossen van zijn problemen.

 

Google+