Aangepaste Entrees, Uitgangen en Deuren

Aangepast Wonen Creatief met Ruimte

Aangepast Wonen: Aangepaste Entrees, Deuren en Uitgangen voor Gehandicapten. (Foto 123rf.com op DroomHome.nl)

Entrees, Uitgangen & Deuren 

Naar binnen en buiten kunnen met een rolstoel/scootmobiel/rollator in een huis via de voordeur is waar het allemaal mee begint.

Kun je door alle deuren binnen en buiten plus de badkamerdeur dan ben je zeker op de goede weg.

Vaak moet je er het beste van maken van wat je al hebt als aangepaste woning bij zelfstandig wonen, maar is het een nieuwe woning dan zijn aanpassingen van de doorgangen de makkelijkste oplossing.

Hulpmiddelen Tips & Ideeen

  • Een doorgang moet minstens 90cm breed zijn voor een rolstoel inclusief arm en wiel manoeuvre ruimte.
  • Met speciale hangen aan de deuren kan de deurruimte met 2-4cm verbreed worden zonder deurkozijnen te verwijderen.
  • Deurstoppen verwijderen, zo ook vloerkleden waar niet makkelijk overheen gerold kan worden.

Deuren Gebeuren

  • Soms moet de deur inclusief de kozijnen verwijderd worden, vooral badkamerdeuren zijn vaak smal. Hang een decoratief deurpaneel van stof of trendy huiskamer gordijn op voor de privacy. Een gebruik uit Japan genoemd Noren.
  • Deursloten kunnen verlaagd worden, binnen handbereik en bij beperkingen als hand problemen (reuma, letsel, aangeboren afwijking gehandicapten) werkt een klink veel makkelijker dan een deurknop.
  • Een automatische deur opener zou ook een oplossing kunnen zijn voor vele deuren (naar buiten/binnen, schuivende deuren) te openen en sluiten.
  • Volledig glazen deuren zijn slecht zichtbaar voor slechtzienden met staar, glaucoom of macula degeneratie bijvoorbeeld. Plak de nieuwste trend een interieursticker op de deur.
WEETJE - De eerste geregistreerde rolstoel komt uit Engeland en dateert uit 1670.

Tapijt Klunen

  • Dikke tapijten liever niet in huis leggen, kinderen vallen erover heen, blinden en slechtzienden worden er door verrast en rolstoelgebruikers moeten haast klunen. Ook aan een dunne rubbermat blijft het vuil kleven. Op dun tapijt, tegels of linoleum binnenshuis is het makkelijkste te manoeuvreren.
  • Een raam/kijkglas op goede hoogte in de voordeur is een aanpassing wat de rolstoelgebruiker inzicht geeft wie er voor de deur staat en de gasten zien de bewoner vanaf de buitenkant. Een zorg minder!

De genoemde tips en ideeen zijn slechts een handreiking en zijn niet volledig of onfeilbaar. Meer aangepaste woning inspiratie en winkelen.


Google+