Vijf veelgestelde vragen over een traplift

Vijf veelgestelde vragen over een traplift

Moeite met traplopen: traplift installeren (Foto 123rf  op DroomHome.nl)

Laten we een traplift installeren, ja of nee? De kans is reëel dat je daar tot kort geleden nog geen seconde over had nagedacht. Wij helpen je op weg met de antwoorden op vijf veelgestelde vragen.

Wanneer heb ik een traplift nodig?

Op het moment dat jij of een huisgenoot de trap niet meer zelfstandig kan belopen, kan een traplift uitkomst bieden. De aanschaf van een traplift voorkomt dat jullie moeten verhuizen naar bijvoorbeeld een gelijkvloerse woning. Wie moeite krijgt met traplopen behoudt met een traplift grotendeels zijn of haar zelfstandigheid. Ondanks de fysieke beperking gaat de trapliftgebruiker veilig naar boven en beneden.

Welke traplift past in mijn huis?

Niet de trap zelf, maar vooral de omgeving daar omheen bepaalt in belangrijke mate welke traplift het best in jouw huis past. Op vrijwel elke trap, recht of met bochten, breed of smal, is een maatwerkoplossing te realiseren. Tijdens een thuisbezoek brengt de adviseur de situatie nauwkeurig in kaart. Naast de trapsituatie staan jullie wensen centraal tijdens het maken van de keuze. Welke kleur krijgt de bekleding? Montage aan de binnenzijde of buitenzijde van de trap? Het trapliftmodel Modul-Air is geschikt voor montage op vrijwel iedere trap.

Hoeveel kost een traplift?

De vorm van de trap speelt een prominente rol bij het bepalen van het kostenplaatje. Het maakt nogal verschil of je thuis een rechte trap hebt of een imposante wenteltrap. En moet de traplift één of meerdere verdiepingen overbruggen? Tijdens het thuisadvies brengt de adviseur een vrijblijvende offerte uit. Wil je kosten besparen? De aankoop van een tweedehands traplift is dan een aantrekkelijke optie. Ook huur voor een korte periode is een optie die veel leveranciers bieden.

Wordt een traplift vergoed?

Wie een traplift nodig heeft, kan een beroep doen op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die wet bestaat sinds 2015 en heeft als doel om mensen te ondersteunen om langer thuis te wonen. De uitvoer van de Wmo is in handen van gemeenten. Je doet een aanvraag bij de gemeente waarin je woont. Wie een traplift in bruikleen krijgt via de Wmo heeft minder keuzemogelijkheden: je bent dan afhankelijk van de afspraken die jouw gemeente heeft gemaakt met de trapliftleverancier. Wie gebruikmaakt van hulp via de Wmo betaalt een maximale eigen bijdrage van 19 euro per maand.

Wat is de levertijd van een traplift?

Indien nodig kan een traplift binnen 48 uur na het ontvangen van de opdracht worden geïnstalleerd. Een aanvraag via de Wmo neemt over het algemeen meer tijd in beslag, tot wel enkele maanden. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat een aanvraag eerst wordt beoordeeld.

Google+