4 Tips voor het schoonmaken van de badkamer
4 Tips voor het schoonmaken van de badkamer
Het schoonhouden van de badkamer schiet er soms bij in. Toch is de badkamer de ruimte bij uitstek om grondig schoon te houden. Door de vochtige lucht en het gebruik van warm water, is het een besmettingsbron van legionella en micro-organismen. Daarnaast ontstaat er al snel kalkaanslag als je niet geregeld schoonmaakt. Veel badkamers hebben daarnaast een toilet dat ook makkelijk vervuilt. Terwijl hygiëne zo belangrijk is in een sanitaire omgeving. Hoe hou je dat goed schoon? In dit artikel vind je 4 tips om je badkamer voor altijd schoon, fris en hygiënisch te houden.
Tip 1: Niets laten slingeren
Schoonmaken begint met opruimen. Het is misschien niet wat je verwacht te lezen in een artikel over schoonmaken, maar toch mag deze tip niet ontbreken. Door dagelijks je rondslingerende rommel op te ruimen, blijft je sanitair netjes. Zet een wasmand neer om gedragen kleding en handdoeken in te doen. De losse spulletjes die op de wastafel zijn blijven liggen, doe je in het prullenbakje dat je ook in je badkamer hebt staan. Die prullenbak leeg je regelmatig. Zo blijft het netjes. En netjes is de eerste stap naar schoon!
Wen jezelf aan dagelijks je rondje door de badkamer te maken en rommel in de kiem te smoren. Op die manier is het opruimen nooit veel werk.
Tip 2: Toilet met bleekwater
Een toilet in de badkamer biedt veel gemak. De wc-pot is echter ook een bron van micro-organismen en onwelvoeglijke geuren. Om deze tegen te gaan, maak je gebruik van bleekwater. Je spuit het onder de randen van de pot waarna je de borstel over het porselein haalt. Zo kan de bleek even intrekken. Neem vervolgens de buitenkant van het toilet af met een Dettol doekje. Allesreiniger mag ook. Na de behandeling neem je buiten- en binnenkant af met een microvezel doek.
Zie je na het borstelen en afnemen nog steeds aanslag in de pot zitten? Laat dan een tablet in het water van de wc liggen. Een nacht is meestal wel voldoende. Er zijn speciale tabletten voor wc’s beschikbaar maar een vaatwastablet of een Steradent-tablet werken net zo goed.
Tip 3: Bad en douche met schoonmaakazijn
Het grootste probleem in bad en douche is kalkaanslag. Dit geldt ook voor de wasbak en de spiegels. Gebruik geen chemische of schurende middelen voor het schoonmaken. Deze kunnen vlekken maken of onherstelbare krassen veroorzaken. De beste schoonmaakmiddelen voor de badkamer zijn neutrale en oplosbare schoonmaakmiddelen want deze zijn het beste voor uw badkamer. Je bad, douche, wasbak en spiegel sop je in met een sopje van schoonmaakazijn of met een badkamerreiniger.
Periodiek geef je de douche een grote beurt. Met name het glas van je douchewand en de kranen en douchekop hebben op den duur last van kalkvorming. Daardoor worden ze dof of vertonen ze zelfs witte sporen. Je mengt een deel azijn met een deel water en je hebt het ideale – en goedkoopste – ontkalkingsmiddel gemaakt. Het is handig om dit mengsel in een plantenspuit te doen zodat je daarmee het glas kunt inspuiten. Laat het middel intrekken en veeg vervolgens na een kwartier de besproeide oppervlakken schoon met een spons of een microvezeldoek.
Tip 4: De tegels en de vloer
Grootste bron van zorg bij de wandtegels en de vloer zijn de voegen. Hoe krijgen we die weer mooi wit? De oplossing is even eenvoudig als doeltreffend. Met een oude tandenborstel en wat bleek kom je een heel eind. Eerst schrob je goed de ruimte tussen de tegels en vervolgens spoel je na met warm water.
Sommige mensen gebruiken voor dit klusje een citroen. Die snijden ze door midden en halen deze langs de voegen. Dit werkt ook uitstekend.
Wanneer je tegels dof en vuil beginnen te worden is het tijd voor een grote beurt. Je gebruikt hiervoor groene zeep waarmee je de tegels volledig insmeert. Met een schuurspons boen je vervolgens de tegels goed schoon. Vaak is dat genoeg voor een blinkend resultaat. Ben je echter nog niet tevreden? Pak dan de plantenspuit met schoonmaakazijn erbij. Sprayen, tien minuten laten intrekken en dan stevig afnemen met een licht vochtige doek.
Lees verder over badkamers en badkamer ontwerpen.