Laminaat Tegen De Muur, Kan Dat?

Laminaat Tegen De Muur, Kan Dat?

Laminaat tegen de Muur Inspiratie met Stappenlijst voor het Bevestigen van het Laminaat op de Muur (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Misschien ben je het al ergens tegen gekomen, op internet of bij iemand thuis, laminaat op de muur. Hoewel het nog niet erg vaak voorkomt, zie je het toch in steeds meer huiskamers (of slaapkamers) op de muur.

Niet gek natuurlijk als je bedenkt hoeveel soorten laminaat er te verkrijgen zijn, mogelijkheden zijn er dus volop! Het is niet moeilijk om laminaat op de muur te bevestigen en met deze simpele handleiding gaat het zeker lukken!

Bedenk van te voren hoe je het laminaat op de muur wilt hebben:

  • Wil je de planken in de lengte of juist in de breedte op de muur.
  • Gebruik je hetzelfde laminaat als op de vloer en trek je dit door op de muur. Of wil je een ander soort patroon gebruiken.
  • Laat je het laminaat over de hele muur lopen of tot halverwege en verf je het bovenste deel in een mooie kleur.
  • Kijk goed of het patroon dat je kiest bij de stijl in je huis past en bij de ruimte. Een oud hout look past niet zo goed in een moderne huiskamer.

Laminaat tegen de Muur Inspiratie in de Slaapkamer. (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Laminaat bevestigen op de muur gaat in een paar stappen:

Gebruik rachels
Het laminaat maak je niet vast aan de bestaande wand, maar bevestig je op rachels. Hierdoor ontstaat er wat ruimte achter het laminaat om bijvoorbeeld je kabels achter weg te werken, behalve mooi is het ook nog eens handig! Als eerst plaats je dus de rachels op de muur, verticaal als je het laminaat horizontaal plaatst en horizontaal als je het verticaal plaats. Lijm de rachels met plinten en profielen kit vast aan de muur, het is aan te raden op enkele plaatsen ook een schroef te gebruiken voor extra stevigheid. Houdt ongeveer een 40 centimeter afstand tussen de rachels.

Het laminaat
Wanneer de rachels op hun plaats zitten kan het laminaat erop worden gemaakt. Begin met het berekenen van de afmetingen. Snij het laminaat daarna alvast op maat met een laminaatsnijder of decoupeerzaag. Werk van beneden naar boven, doe wat plinten en profielen kit op de rachels en plak het laminaat erop. Schroeven zijn niet nodig! Het laminaat klikt mooi in elkaar en de kit zorgt ervoor dat het stevig aan de rachels vastzit. Zonder schroeven krijg je ook direct een mooier resultaat, je hoeft namelijk geen schroefgaten weg te werken! Iets wat praktisch onmogelijk is op laminaat.

De afwerking
De hoeken en de zijkanten van het laminaat zijn meestal niet erg mooi en zullen nog afgewerkt moeten worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een hoeklijnprofiel, deze zijn makkelijk te bevestigen en het ziet er meteen netjes uit. Als je kabels hebt weg gewerkt achter het laminaat, zul je wel een gaatje in het profiel moeten boren om de kabels langs te laten lopen. Hier kun je van te voren al rekening mee houden en bekijken wat de meest geschikte plaats is.

Welk laminaat gebruik je
De keuze voor welke laminaat tegen muur is eigenlijk heel erg makkelijk. Omdat je er niet overheen loopt en er geen zware meubels op komen te staan, hoef je dus geen rekening te houden met welk type het meest laminaat geschikt is. Je hoeft alleen maar een patroon te kiezen dat je mooi vindt en wat past bij je interieur. Zo simpel is het! Kijk ook eens tussen de restpartijen bij bouwmarkten, daar liggen met regelmaat leuke koopjes tussen.

Google+