Pastoe Design | Meubelmerk Pastoe 100 Jaar!

Design Meubelmerk Pastoe 100 Jaar!

Pastoe Jubileum met Tentoonstelling, Boekuitgave & Kast 

Meubelmerk Pastoe Design 100 Jaar! - Een Eeuw Dutch Pastoe Design, Jubileum Gevierd met Pastoe Tentoonstelling, Boekuitgave & Kast - Meer Design (Foto Perscentrum Wonen & Pastoe  op DroomHome.nl)
Het Nederlandse design meubelmerk Pastoe bestaat in 2013 honderd jaar.

Dit bijzondere jubileum wordt gevierd met een omvangrijke tentoonstelling, een boekuitgave en een speciaal ontworpen kast. Pastoe staat al bijna een eeuw voor eenvoud, tijdloosheid, kwaliteit en ambacht en heeft zich gedurende al die jaren ontwikkeld tot een internationaal erkend designers' label op het gebied van interieur. 

 

In 1913 besluit Frits Loeb (1889-1959) zelf stoelen te gaan produceren voor zijn winkel in Utrecht. Zijn Utrechtsche Machinale Stoel- en Meubelfabriek groeit snel uit en in 1918 verhuist de fabriek naar het Rotsoord in Utrecht, waar het tot op de dag van vandaag is gehuisvest. Pastoe wordt vanaf de jaren '50 gezien als een echte vernieuwer. Er wordt afgestapt van het traditionele denken; toegankelijke en flexibele bergmeubels voor de kleine Nederlandse woningen voeren de boventoon. Het 'passe partout'-principe wordt samengebracht in de naam PasToe. Pastoe is één van de eerste merken met modulaire kastsystemen. Een revolutionair concept waar Pastoe altijd trouw aan is gebleven.

TENTOONSTELLING IN KUNSTHAL ROTTERDAM

Van 23 februari tot en met 2 juni 2013 is er in de Kunsthal Rotterdam een omvangrijke tentoonstelling te zien die volledig in het teken staat van 100 jaar Pastoe. Daarnaast komt er een speciaal boek, waarin beeld en tekst het verhaal van Pastoe vertellen. Curator Anne van der Zwaag en auteur Gert Staal zijn aangesteld om deze programmering te ontwikkelen. Pastoe heeft daarbij een team betrokken van nationale en internationale ontwerpers, vormgevers, architecten, kunstenaars en fotografen, zoals Naoto Fukasawa, Anne Holtrop, Krijn de Koning, Konstantin Grcic, Scheltens & Abbenes en Claudio Silvestrin.

Meubelmerk Pastoe Design 100 Jaar! - Een Eeuw Dutch Pastoe Design, Jubileum Gevierd met Pastoe Tentoonstelling, Boekuitgave & Kast - Meer Exposities (Foto Perscentrum Wonen & Pastoe  op DroomHome.nl)

JUBILEUMKAST

Ter ere van het bijzondere jubileum heeft Pastoe een eigentijdse Vision Elements kast ontworpen, geïnspireerd op een origineel ontwerp uit de jaren '50 van Cees Braakman. De zogeheten 'jubileumkast' toont de tijdloze vormgeving van Pastoe en is een eerbetoon aan een groot ontwerper. De kast heeft vier deuren en een klep. Door de klep naar beneden te klappen ontstaat een werkplek. Elk front is los verkrijgbaar wat de mogelijkheid biedt te spelen met kleur en vorm. De deuren zijn greeploos en sluiten door middel van een modern druksysteem. Een tijdloos ontwerp dat in elke ruimte en bij elke stijl past.  
 
De jubileumtentoonstelling van Pastoe wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds voor Architectuur en Premsela Nederlands Instituut voor Design en Mode.

OVER PASTOE

De minimalistische en functionele meubels van Pastoe laten ruimte voor aanvulling naar persoonlijke smaak en voorkeur en zijn door hun tijdloze vormgeving goed te combineren met andere interieurstijlen en -merken. Door de jaren heen heeft Pastoe samengewerkt met gerenommeerde ontwerpers en architecten zoals Maarten Van Severen, Shigeru Uchida en Scholten & Baijings. Daarnaast hebben bekende vormgevers, zoals Dick Bruna en Benno Premsela, en fotografen, zoals Ed van der Elsken, Jan Versnel en Cas Oorthuys, een bijdrage geleverd aan catalogi, posters en advertenties. Sinds 1982 vormt een deel van de oude Pastoe fabriek de Toonkamer,  een showroom waar toonaangevende bedrijven hun interieur- en designcollecties presenteren.


'Like Pastoe': 23 februari t/m 2 juni Kunsthal Rotterdam

Jubileumtentoonstelling in het teken van 100 jaar vernieuwing in vormgeving. 

Dit jaar bestaat het Nederlandse design meubelmerk Pastoe 100 jaar. Van zaterdag 23 februari tot en met zondag 2 juni 2013 presenteert de Kunsthal Rotterdam de omvangrijke tentoonstelling 'Like Pastoe: 100 jaar vernieuwing in vormgeving'. Daarnaast verschijnt er een boek en is er speciaal voor het jubileum een kast ontworpen. Gerenommeerde nationale en internationale creatieven uit de design wereld leveren een bijdrage aan de programmering vanuit hun eigen discipline. 

Design - 'Like Pastoe ' 100 Jaar Pastoe Meubelen Tentoonstelling Kunsthal Rotterdam - 'Like Pastoe' 23 Februari - 2 Juni 2013 Kunsthal Rotterdam (Foto Affiche Tentoonstelling 'Like Pastoe' Kunsthal Rotterdam  op DroomHome.nl)De tentoonstelling is door curator Anne van der Zwaag verdeeld in drie thema's. Onder het thema historie valt een selectie - gemaakt door onder andere beeldend kunstenaar Krijn de Koning - van de Pastoe collectie in de vorm van meubels, schetsen, publicaties, foto's, posters en advertenties. Aan de hand van het tweede thema, omgeving, projecteert Pastoe zijn visie op de architectonische ruimte. Architect Anne Holtrop ontwerpt samen met Krijn de Koning drie zogeheten 'pavilions': individuele ruimtes - verschillend in vorm, kleur, materiaal en licht - waarin meubels van Pastoe uit verschillende jaren gecombineerd worden gepresenteerd. Het thema vernieuwing is vertaald naar nieuwe objecten en ideeën door ontwerpers Konstantin Grcic en Naoto Fukasawa, architect Claudio Silvestrin en het fotografenduo Scheltens & Abbenes. 

JUBILEUMBOEK DOOR GERT STAAL

Speciaal voor het jubileum verschijnt het boek 'Pastoe: 100 jaar vernieuwing in vormgeving', geschreven door auteur en designcriticus Gert Staal en curator Anne van der Zwaag. Het jubileumboek geeft een terugblik op de afgelopen eeuw, maar kijkt ook vooruit met een moderne visie op wonen, interieur en design.  De Nederlandse uitgave wordt voor het eerst gepresenteerd tijdens de opening van de tentoonstelling op 23 februari. De Engelse versie wordt gepresenteerd tijdens Salone del Mobile in Milaan op 13 april, de officiële verjaardag van Pastoe. Mede op initiatief van Premsela, onderdeel van Het Nieuwe Instituut, kwam het jubileumboek tot stand. Bij nai010 uitgevers. (Prijs: € 34,50. ISBN Ned: 978-94-6208-067-6. ISBN Eng: 978-94-6208-068-3)

Op maandag 27 mei organiseert Pastoe in samenwerking met Gavelers Auctioneers een veiling van Pastoe meubels in de Kunsthal Rotterdam. Kijkdagen zijn van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei.

Boek Pastoe: 100 Jaar Vernieuwing in Vormgeving - Auteurs Gert Staal & Anne van der Zwaag (Foto Boekcover Pastoe)De jubileumtentoonstelling van Pastoe wordt mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds/Breeman Talle Fonds, SNS REAAL Fonds, Gemeente Utrecht, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds en CBM branchevereniging voor interieurbouw en meubelindustrie.

'Like Pastoe' Tentoonstelling van 23 Februari - 2 Juni 2013 Kunsthal Rotterdam

Like Pastoe
Kunsthal Rotterdam
Museumpark, Westzeedijk 341
3015 AA Rotterdam         www.kunsthal.nl


Google+