Design Stoelen - HOLE Chair voor Spoinq

Introductie HOLE chair voor Spoinq

Design Meubel – Stoel HOLE Chair , Ontwerp Marc Th. Van der Voorn, bij Spoinq (Foto Simone de Geus voor Spoinq  op DroomHome.nl)

Beeld: Spoinq HOLE Chair - Simone de Geus 

Na de introductie van de HOLE chair op de meubelbeurs van Parijs en Stockholm is het nu de beurt aan Nederland om kennis te maken met de 'stoel met de gaten' van Spoinq.

De stoel dankt zijn naam aan de twee uitsparingen in de zitting, waar de voorpoten doorheen schieten. Dit zorgt voor een verrassend detail, iets waar ik als ontwerper steeds naar op zoek ben. Het onderstel is op meerdere punten bijzonder. Zo hebben de stoelpoten een facet geslepen zijde. Dit maakt de poten rank en een sieraad aan tafel.

De Vondst
Als ontwerper zoek ik naar een mix van verrassing en herkenning. Een draai geven aan wat er al is en iets toevoegen wat je direct onthoudt. Het doorboren van de zitting door de voorpoten was de twist die ik zocht. Hierdoor ontstaat letterlijk een zichtbare link tussen de zitschaal en het onderstel. Als gebruiker ervaar je dit zodra je de stoel ziet staan, maar ook als je op de stoel zit. Het oogt goed en voelt goed. Een detail waarvan ik geniet, elke keer als ik de stoel zie staan. Dan denk ik; goed bedacht, en mooi gemaakt, ga de wereld maar veroveren!

Tijdloos
Een stoel is een gebruiksvoorwerp die mits goed gemaakt, meerdere generaties mee kan. Door ambachtelijk en duurzaam te produceren draag je als ontwerper ook op dat vlak een steentje bij. De materiaalkeuze hierin is van groot belang. De HOLE chair is gemaakt van Europees eiken, bekend om zijn hardheid en daarom ideaal voor het onderstel. Voor de bekleding heb ik gekozen voor 100% wol, afkomstig van een ambachtelijke weverij uit Denemarken. Zij gebruiken een heel fijn garen waardoor de stof mooi valt. Heel belangrijk om de uitsparingen in de zitting mooi af te werken. Van nature is wol vuilafstotend en brandvertragend. De gebruikte wol heeft een Ecolabel en is 100% recyclebaar.

Milaan en Zaandam
Na de beurs van Parijs en Stockholm zal de HOLE chair binnenkort te zien zijn in Milaan en Zaandam. Tijdens de Salone del Mobile (april) maakt de stoel onderdeel uit van de expositie "Masterly - The Dutch in Milano" en in Zaandam, tijdens Design District (juni), is de stoel te bewonderen in de stand van Spoinq. Bron: Spoinq.nl & Marcvandervoorn.nl

Google+