Een Tafel Maken van Vurenhout

Een Tafel Maken van Vurenhout

Een tafel maken van vurenhout. Zo doe je dat! (Foto Pixabay.com, Rawpixel  op DroomHome.nl)

Vurenhout is een prachtige houtsoort, die veel wordt toegepast voor meubels. Het is een vrij zachte houtsoort, die een warme uitstraling heeft. Je kunt het hout ook zelf vrij gemakkelijk bewerken, waardoor het ideaal is als je zelf meubels wilt maken. Wil jij een tafel maken van vurenhout? Zo doe je dat!

1. Zoek een mooi voorbeeld
Er zijn honderden soorten tafels, elk met een andere stijl. Je kunt kiezen voor een simpele tafel met alleen een blad en vier poten. Maar je kunt ook gaan voor een wat meer uitgewerkte tafel of voor een bijzonder ontwerp. Controleer wel altijd of jouw ontwerp ook goed uitvoerbaar is. Vurenhout is gemakkelijk te bewerken, dus je kunt er sierranden in frezen en bogen van maken.

2. Haal goed materiaal
Als je vurenhout haalt bij de bouwmarkt, heb je over het algemeen een matige kwaliteit. Het hout is niet lang genoeg gedroogd, waardoor het nog gaat werken en kromtrekken. Je kunt het hout dus beter halen bij een houtspecialist zoals DeHoutgroothandel

Een tafel maken van vurenhout. Vurenhouten planken en balken  (Foto DeHoutgroothandel  op DroomHome.nl)

3. Maak het frame
Voor elk tafelblad van vurenhout heb je een stevig frame nodig. Dat maak je van vuren balken, die je in een rechthoek monteert. Je kunt bij een grote tafel in het midden nog een dragende balk monteren. Dit frame is echt noodzakelijk, omdat je tafelblad anders veel sneller zal doorzakken / kromtrekken.

4. Zet het onderstel eronder
Nu monteer je het onderstel. Dit kun je doen door er gewoon vier poten onder te zetten. Maar je kunt nu ook aan het werk als je een uitgebreider onderstel wilt. Bijvoorbeeld met een extra voetenbalk over de lengte van de tafel. Je kunt de tafel nu ook waterpas stellen. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een onderstel van metaal of ander materiaal.

5. Maak het tafelblad
Nu het frame op hoogte staat, kun je het tafelblad maken. Je kiest het beste voor vuren planken van minimaal 4 cm dik, zodat ze minder gaan werken. Je zet ze bij voorkeur vast vanaf de onderkant met stevige schroeven. Dit doe je elke 30-40 cm over de hele lengte en breedte. Door het tafelblad op zoveel punten vast te zetten, zal het blad nauwelijks nog gaat trekken. Controleer nu of de tafel nog steeds waterpas staat.

Een tafel maken van vurenhout. Eettafels, salontafels en bureautafels  (Foto Pixabay.com, Congerdesign  op DroomHome.nl)

6. Werk de tafel af
Zoals gezegd is vurenhout vrij zacht hout. Je kunt de tafel dus het beste mooi afwerken. Je kunt hem bijvoorbeeld beitsen of lakken om de tafel mooi te houden. Kies voor een gladde afwerking waar vocht niet doorheen komt, anders krijg je al snel kringen op je nieuwe tafel. Echter, hoewel een vurenhouten tafel vrij zacht is, kan hij wel heel lang mooi blijven. Als je hem goed onderhoudt en regelmatig opnieuw beitst of lakt, kan hij jarenlang mee.

Een tafel maken is een flink project, maar het is niet moeilijk. Je kunt het gerust zelf doen als je de juiste materialen hebt. Je kunt kiezen voor elk ontwerp waarvan jij denkt dat je het zelf kunt maken. Ben je niet zo handig, of weet je niet of het gaat lukken? Dan maak je gebruik van de klussen-voor-beginners-app. In deze app vind je allerlei handleidingen en ideeën om zelf aan de slag te gaan. Zo kun je oefenen voor het maken van jouw vurenhouten tafel.

Google+