Expositie Figuratie; van Cobra tot Studio Job

Expositie 'Figuratie; van Cobra tot Studio Job'

Expositie t/m 6 maart 2016, TextielMuseum

Expositie & Tentoonstelling 'Figuratie; van Cobra tot Studio Job’ in Textielmuseum, Tilburg t/m 6 Maart 2016 MEER Design Tentoonstellingen... (Foto Jaime Hayon, Textielmuseum  op DroomHome.nl)
De tentoonstelling ‘Figuratie; van Cobra tot Studio Job’ presenteert stoffen en objecten uit de museumcollectie van een aantal belangrijke (textiel)ontwerpers en kunstenaars uit de periode 1950 tot heden. Het accent ligt op figuratieve dessins.

Opvallend zijn de vele dier- en bloempatronen. Humor en een flinke portie ‘joie de vivre’ spatten van veel werken af, naast verstilling en soms een duistere ondertoon. Met werk van onder andere Corneille, Frits Wichard, M.C. Escher, Jeroen Vinken, Kiki van Eijk, Jaime Hayon en Studio Job.

De tentoonstelling zoemt in op ruim 50 jaar figuratie in het naoorlogse textielontwerp. In de getoonde ontwerpen zien we flora en fauna, portret en stedelijk landschap de revue passeren, soms met losse toets getekend, soms in een strak patroon neergezet. Een feest van herkenning zijn de stofdessins met speelse dier- en bloemmotieven van Frits Wichard en Frans Dijkmeijer voor Weverij De Ploeg. In de jaren 1950 is het gordijn ‘Bambi’ in menige kinderkamer te vinden. Ook de drukke patronen van bloemen en libellen uit de stoffenreeks ‘Multifesta’, vanaf 1976 uitgebracht als gordijn- en kledingstof, zijn een groot succes.

Voor Cobra-kunstenaars als Corneille en Karel Appel is het ontwerpen van kleurrijke sjaals, die als relatiegeschenk dienen, een uitstapje in de wereld van het textieldesign. Stoffenfabrikant Kendix scoort in de jaren 1970 met felgekleurde, door Popart geïnspireerde dessins. Door de teloorgang van de textielindustrie zijn ontwerpers in de jaren 1980 op eigen initiatief teruggeworpen. Zij gebruiken deze artistieke vrijheid en brengen eigenwijze, dikwijls handgeschilderde stoffen en imposante meubelobjecten op de markt. ‘Dutch Design’ staat in de 21ste eeuw internationaal op de kaart dankzij topontwerpers als Studio Job, Hella Jongerius en Kiki van Eijk. Wie hun ontwerpen in de tentoonstelling ziet begrijpt waarom. Ze weten verhalen te vertellen – ironisch, speels of poëtisch. In het karpet ‘Underworld’ (2013) van Studio Job gaan vissen met monsterlijke bekken en gevleugelde duiveltjes een vreemde dans aan met elkaar. Een schalkse groet aan Jheronimus Bosch’s ‘Tuin der Lusten’. Info: Textielmuseum.nl

Google+