Bouwdepot Voor Een Verbouwing
Bouwdepot Voor Een Verbouwing
Meestal als je een woning koopt, is er altijd wel iets dat je wilt veranderen aan de woning.
Misschien is de keuken niet jouw smaak of is de badkamer helemaal verouderd. Dan is het prettig als je gebruik kunt maken van een bouwdepot. Een bouwdepot is speciaal geschikt voor verbouwingen aan je woning. Je kunt dit meefinancieren met de hypotheek. Is dat altijd slim om te doen? Wat zijn de voor- en nadelen van een bouwdepot?
Regels omtrent een bouwdepot
Een bouwdepot wordt gekenmerkt door een aantal regels. Zo mag je alleen daadwerkelijke kosten voor het verbouwen van je woning via deze manier betalen. Tegelwerk in de badkamer bijvoorbeeld kun je financieren via een bouwdepot. Dat geldt ook voor het betalen van onder andere de loodgieter of elektricien. Aangezien niet alle verbouwingskosten uit een bouwdepot betaald mogen worden, doe je er goed aan dit na te vragen bij de hypotheekverstrekker.
Hoeveel geld kun je lenen voor een bouwdepot?
Hoeveel geld je kunt lenen voor een bouwdepot is grotendeels afhankelijk van de waarde van je woning na een verbouwing. Hiervoor dient een taxateur ingeschakeld te worden. Verder speelt ook de hoogte van de hypotheeklening een rol, de eventuele overwaarde op je huidige koopwoning en hoeveel je mag meefinancieren voor de verbouwing.
Wat zijn de voor- en nadelen van een bouwdepot?
Een bouwdepot is natuurlijk prettig als je zelf over onvoldoende financiële middelen beschikt om een verbouwing in een woning te realiseren. Toch is het ook goed om je te realiseren dat een bouwdepot zeker niet gratis is. Als je een bouwdepot nodig hebt, wordt ook de hypotheeklening verlaagd. Dit betekent dat je minder geld kunt lenen. Bovendien is het altijd onzeker of je woning daadwerkelijk voldoende in waarde toeneemt na een verbouwing.
Overweeg je een bouwdepot in je nieuwe hypotheek? Laat je dan goed adviseren door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Deze kan je de voor- en nadelen haarfijn toelichten voor jouw situatie.