Je woonverzekering checken? Zo doe je dat!

Je woonverzekering checken? Zo doe je dat!

Woonverzekering checken, doe je zo! (Foto: Elise de la Cruz, Pixabay  op DroomHome.nl)

Een recordaantal mensen is voor 1 januari 2023 geswitcht van zorgverzekeraar. Steeds meer mensen lijken te begrijpen dat het belangrijk is om te checken of je zorgverzekering nog wel past bij je persoonlijke situatie. Dat het pakket dat de ene zorgverzekeraar aanbiedt beter bij je kan passen dan een ander. En dat ze niet allemaal dezelfde premies hanteren. Of je nu daadwerkelijk overstapt of niet, meer bewustzijn van verzekeringen is een goed ding. Niet alleen als het gaat om de zorgverzekering overigens. Het is ook zeker aan te raden je woonverzekering jaarlijks te checken. Waarop je daarbij moet letten? Hieronder lees je er alles over.

Je woning verzekeren: niet altijd verplicht, wel aan te raden

Je woning verzekeren is zeker geen overbodige luxe. Zowel als het gaat om de opstal, als om de inboedel. Een opstalverzekering is soms al verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker, maar daarnaast is het echt geen financieel risico dat je zelf wil dragen. Een inboedelverzekering is daarnaast zowel voor huiseigenaren als huurders aan te raden, aangezien je ook alles binnen in huis gewoon wil kunnen vervangen na bijvoorbeeld een brand of inbraak. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je wil weten of de verzekering van je woning nog wel bij je huidige situatie past?

Is je gezinssituatie veranderd, of gaat dit gebeuren?

Is er een kleine op komst? Of gaat juist een kind op zichzelf wonen? Dan kan dat gevolgen hebben voor je inboedelverzekering, aangezien kinderen meer risico op schade betekenen.

Goed om te weten: Bij sommige verzekeraars bestaat een woonverzekering naast verzekeringen die direct betrekking hebben op je woning, ook uit een aansprakelijkheidsverzekering. Ook de premie hiervan is afhankelijk van je gezinssituatie, dus neem deze mee in je check.

Is er iets veranderd aan je woning?

De afgelopen jaren heeft er een ware verbouwwoede geheerst. Onder andere vanwege de woningmarkt die compleet op slot zat, maar ook vanwege de corona- en de energiecrisis. Heb jij ook iets veranderd of laten veranderen aan je woning? Denk aan een uitbouw of opbouw om het woonoppervlakte te vergroten? Of een nieuwe keuken of badkamer, of zonnepanelen laten plaatsen? Dit kan gevolgen hebben voor de opstalverzekering, deze is namelijk afhankelijk van onder meer de herbouwwaarde.

Ook belangrijk om te weten: de herbouwwaardes van woningen zijn de afgelopen jaren sowieso gestegen vanwege de duurdere materialen en hogere arbeidskosten.

Is er iets veranderd aan je inboedel?

Tijdens de coronacrisis besloten veel mensen ook massaal hun interieur te gaan veranderen. Heb jij ook gedurende de afgelopen jaren nieuwe meubels aangeschaft, of nieuwe apparatuur gekocht? Check dan tot slot of je inboedel in waarde is toegenomen, en of de waarde nog wel overeenkomt met het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering.

Google+