Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht 2022

Kerst: Gouda bij Kaarslicht – Alle Verlichting Gaat Uit in Gouda en 1500 Gouda Kaarsjes Worden Ontstoken in de Kerstboom. – MEER Kerstevenementen… (Foto Gouda bij Kaarslicht  op DroomHome.nl)
Op vrijdag 16 december 2022 is de 67ste editie van Gouda bij Kaarslicht!

Gouda bij Kaarslicht is de oudste lichtjes-avond van Nederland. In de avond gaan de lichten uit op het Marktplein en wordt het historische Stadhuis verlicht door 1.500 echte Gouda kaarsjes. Ook vanachter de ramen van de huizen rondom het marktplein glanzen kaarsen en verlichten de mensen die meezingen met de traditionele kerstzang. Het hoogtepunt van Gouda bij Kaarslicht is tussen 19.00 en 20.00 uur. Nadat de burgemeester het kerstverhaal heeft voorgelezen, worden de tienduizend (energiezuinige) lichtjes in de enorme kerstboom van zusterstad Kongsberg aangestoken.

Het begon met het ontsteken van de lichtjes in de eerste kerstboom voor het stadhuis. De boom wordt nog ieder jaar geschonken door de Noorse zusterstad Kongsberg. Naast 60 jaar Gouda bij Kaarslicht vieren we daarom ook de 60 jarige jumelage, de bijzonder warme stedenband, met zusterstad Kongsberg. De Noorse kerstboom is meestal rond de 20 meter lang en is het ene jaar wel eens mooier is dan het andere. Na de feestdagen gaat de boom nooit weg. Er wordt altijd een bestemming voor gevonden zoals de vervanging van de vlaggenmast voor de scouting of voor de vervaardiging van een kunstwerk. De kaarsen zijn wat later gekomen dan de traditie van de boom. In 1958 vierde de Goudse Stearine Kaarsenfabriek (nu onderdeel van Bolsius) haar 100-jarig bestaan. Dit was de aanleiding om de ramen van het middeleeuwse stadhuis en alle huizen rondom de markt met kaarsen te verlichten.

Een geweldige traditie is 67 jaar later, met bezoekersaantallen van gemiddeld 20.000 mensen, nog steeds springlevend. Ooit begonnen met samenzang rond de boom, zijn er nu over het hele centrum, van het oosten (de Chocoladefabriek) tot en met de (zuid)westkant (het Cultuurhuis/Garenspinnerij/Museumhaven/Kleischuur) meer dan 80 programmaonderdelen. Kom in de kerst sfeer: Gouda bij Kaarslicht vindt dit jaar plaats op vrijdag 16 december 2022.

Google+