4 Tips om je woonkamer duurzaam in te richten

4 Tips om je woonkamer duurzaam in te richten

Duurzaam wonen: Woonkamer duurzaam inrichten tips (Foto: Alyssa Strohmann, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en populairder: zo ook voor het interieur. Want niet alleen is duurzaam inrichten beter voor het milieu; het kan je ook nog eens flink op de kosten besparen. Maar hoe kun je jouw woonkamer nu zo duurzaam mogelijk en toch stijlvol inrichten? We geven je een aantal handige tips!

1. Energie en verlichting

De eerste stap naar een duurzame inrichting begint natuurlijk met de energie en verlichting. Ga je energie vergelijken om te kijken of je bij een andere leverancier groene stroom af kunt nemen en ook nog eens goedkoper uit bent. Je maakt het jezelf makkelijk door dit bij websites als zum.nl te doen, waar je alle mogelijke aanbieders direct in een handig overzicht hebt. Kijk vervolgens eens naar de verlichting in de woning: wat voor lampen gebruik je? Mocht je nog spaar,- gloei,- of halogeenlampen hebben dan vervang je deze voor LED verlichting: de meest duurzame lamp op de markt. Niet alleen leef je zo een stuk duurzamer, maar je krijgt er ook nog eens een lagere energierekening voor terug!

2. Duurzame verf

Is de woonkamer aan een likje verf toe? Investeer dan in een duurzame verf. Deze verf komt zonder schadelijke stoffen en is vaak van bijzondere materialen zoals gerecycled sloophout gemaakt. Je hebt dezelfde keuze uit kleuren en mogelijkheden maar zorgt voor minder schadelijke stoffen in de woning én in het milieu!

3. Een duurzame vloer

Een ander onderdeel van een duurzame woonkamer is een duurzame vloer. Zo gaan natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld hout lekker lang mee, en zijn deze geheel vrij van schadelijke stoffen. Of wat dacht je van een marmoleum of kurkvloer? Ook de super hippe (en praktische) gietvloeren zijn vaak helemaal duurzaam: zeker wanneer ze goedgekeurd en beoordeeld zijn door een erkende partij.

4. Duurzame meubels

En dan hebben we de meubelstukken nog: misschien wel de makkelijkste manier om duurzaam te wonen. Koop geen nieuwe kast in de winkel, maar ga juist op zoek naar een tweedehands met potentie. Geef meubels een tweede leven en laat je creativiteit op de loop. Gooi oude meubelstukken ook niet zomaar weg. Een oud bijzettafeltje kan voorzien worden van een likje verf en vervolgens als nachtkastje dienen bijvoorbeeld. Dus struin die rommelmarkten en kringloopwinkels af: je weet maar nooit wat voor diamantjes je tegenkomt. Geeft je de mogelijkheid om lekker de handen uit de mouwen te steken en scheelt je nog eens een flinke hap uit je budget ook!

Google+