CV-ketels, de voordelen en nadelen op een rijtje!

CV-ketels, de voordelen en nadelen op een rijtje!

CV-ketels voordelen en nadelen op een rijtje (Foto: DroomHome.nl)

Een cv-ketel zorgt voor de verwarming van je woning en het warme water uit de kraan. Een cv-ketel is dus een belangrijk apparaat in huis, maar ook een grote investering. Daarom is het goed om te weten wat de voor- en nadelen zijn van cv-ketels, zodat je de beste keuze maakt bij een nieuwe cv-ketel kopen of het vervangen van je oude cv-ketel. In dit blog laat ik je voordelen en nadelen van cv-ketels zien, waaraan je wellicht nog niet gedacht hebt.

# Comfortabel verwarmen en warm water met een CV-ketel

Nieuwe cv-ketels verwarmen zeer zuinig je huis en leveren snel en constant warm water. het grote voordeel is dat je niet lang hoeft te wachten tot het water op temperatuur is en je hebt geen last van temperatuurschommelingen tijdens het douchen of afwassen.

# Energiezuinige CV-ketels

De meest voorkomende soort cv-ketel is de hr-ketel, oftewel de hoogrendementsketel. Deze ketel haalt meer warmte uit het gas dat wordt verbrand, waardoor hij zuiniger is dan een conventionele ketel. Een hr-ketel kan tot wel 20% besparen op je gasrekening. Een ander voordeel van een hr-ketel is dat hij minder CO2 uitstoot, wat beter is voor het milieu.

# Nieuwe CV ketel = beter energielabel

Een nieuwe HR-ketel plaatsen levert 2 voordelen op bij de verkoop van je woning:

  • Kijkers worden kopers door een nieuwe cv ketel, omdat ze deze investering niet meer zelf moeten doen.
  • Een nieuwe energiezuinige HR ketel zal meestal bijdragen tot een beter energielabel. Met een beter energielabel kunnen kopers meer geld lenen bij de bank voor hun hypotheek.

# Eenvoudige bediening van CV-ketels

Een groot voordeel van een cv-ketel is het eenvoudige bedienen en instellen. Schaf bij je nieuwe ketel ook direct een slimme thermostaat aan. Je verlaagt met een slimme thermostaat je stookkosten door het regelen van de temperatuur per kamer. De slimme CV thermostaat past zich aan je leefpatroon en optimaliseert je energieverbruik.

# CV-ketel aanschafprijs

De hoge aanschafprijs is een nadeel van een nieuwe cv-ketel. De prijs van een cv-ketel hangt af van het type, het vermogen en het rendement. Laat je goed adviseren over de beste optie voor jouw situatie thuis en de grootte van de ketel afstemt op je gebruik. 

Aangeraden wordt om je cv-ketel te vervangen als het ouder is dan 15 jaar, als het veel storingen vertoont, of als het niet meer voldoet aan je wensen. Over het algemeen zijn cv-ketels goedkoper dan andere verwarmingssystemen zoals een warmtepomp of een zonneboiler, die ook naast je cv ketel kunnen functioneren. 

# CV-ketels met andere verwarmingssystemen

- CV ketel + hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande of nieuwe CV ketel. De warmtepomp verwarmt je huis voor het grootste deel. Bij te koud weer of als je sneller je huis wilt opwarmen, helpt de CV ketel je woning op de gewenste temperatuur te krijgen en te houden. De CV ketel verzorgt daarnaast het warm water voor de keuken en badkamer.

Combinatie CV ketel met hybride warmtepomp nadeel & voordelen:

  • Hoge aanschafprijs - flinke warmtepomp subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie)
  • Energiekosten gaan omlaag

- CV ketel + zonneboiler

Voor het warme water in de badkamer en keuken kunnen cv ketels ook gecombineerd worden met een zonneboiler. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een warm water voorraadvat.

Combinatie CV ketel met zonneboiler nadeel & voordelen:

  • Hoge aanschafprijs - flinke zonneboiler subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie)
  • Warm water kosten gaan zo’n 40-50% omlaag

# CV ketel onderhoudskosten

De onderhoudskosten van de cv ketel zijn laag, mits je de cv-ketel regelmatig laat controleren en reinigen door een erkende installateur, op basis van een goed onderhoudscontract. Een installateur langs laten komen kost geld, maar je verlengt daarmee de levensduur van de ketel. Zo geniet je lang van een comfortabel, zuinig en veilig verwarmd huis.

# Recyclebare CV ketel

Een ander duurzaam voordeel behaal je door na het plaatsen van je nieuwe cv ketel, de oude ketel in te leveren bij een gemeentelijk milieupark. De herbruikbare onderdelen en materialen worden zo op een nette manier gerecycled.


Alles over duurzaam je huis verwarmen en energie besparen in huis en in de tuin. Overzicht met energiebesparende oplossingen voor thuis! 

Google+