Duurzaam witgoed: waar moet je op letten?

Duurzaam witgoed: waar moet je op letten?

Duurzaam witgoed: energiezuinige wasmachine en wasdroger in een bijkeuken (Foto: Steven Ungermann, Unsplash  op DroomHome.nl)

Steeds meer mensen houden rekening met duurzaamheid in hun dagelijks leven. In plaats van een dagje uit met de auto, kiezen ze vaker voor de fiets of gaan ze wandelen. Een wandeling langs de Amsterdamse grachten of over de Dam kan bijvoorbeeld erg fijn zijn. Ook rond Amsterdam zijn veel mooie wandel- en fietsroutes. Maar hoe zit het met duurzaamheid als het gaat om witgoed? Welke stappen heb jij al gezet om duurzamer te leven? Laten we eens beginnen met de zuinige wasdroger.

Wasdrogers

Bij duurzame wasdrogers moet je letten op de energie-efficiëntie en de duurzaamheid van het apparaat. Je kunt hiervoor een wasdroger vergelijken en zien welke milieuvriendelijker is. Een milieuvriendelijke wasdroger heeft niet alleen een hoge energieklasse, zoals A+++, maar is ook duurzaam gebouwd. Dit betekent dat de droger lang meegaat en gemaakt is van fatsoenlijke materialen, zoals roestvrij staal. Hierdoor gaat de droger langer mee en is er minder snel een nieuw apparaat nodig. Daarnaast hebben deze wasdrogers vaak een zelfreinigende condensor. Dit soort dingen zorgen voor minder energieverbruik.

Duurzaam witgoed: energiezuinige wasmachine in handige wasruimte (Foto: Bayu Syaits, Unsplash  op DroomHome.nl)

Wasmachines

Ook hierbij is het slim om te kijken naar het energielabel. Moderne wasmachines hebben meestal een energielabel dat varieert van A tot B, waarbij A het meest zuinig is. Een wasmachine met een groen energielabel is niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook een manier om op lange termijn energiekosten te besparen. Daarnaast geven veel wasmachines gedetailleerde informatie over het energieverbruik per wasbeurt. Dit maakt het super makkelijker om verschillende modellen met elkaar te vergelijken.

Vaatwassers

Bij duurzame vaatwassers kun je letten op energiezuinigheid en waterbesparing. Energiezuinige vaatwassers hebben meestal een energielabel van C of beter. Het kan ook een goed idee zijn om een eco-programma te kiezen waarmee je energie kunt besparen. Dit programma duurt vaak langer dan de standaardprogramma's, maar het is de moeite waard. Veel moderne vaatwassers hebben een beladingssensor die ziet hoeveel vaat erin zit en het waterverbruik daarop aanpast. Ook dit is een manier om minder water te verspillen. Daarnaast zijn er actieve droogtechnieken, zoals het automatisch openen van de deur na het programma of het gebruik van zeoliet korrels. Deze technieken verminderen het energieverbruik tijdens het drogen.

Je witgoed duurzamer maken

Een goede manier om je witgoed duurzamer te gebruiken, is door zelf groene stroom op te wekken met zonnepanelen op je dak. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van de gewone stroom van het net. De afgelopen jaren zijn zonnepanelen goedkoper geworden en leveren ze meer op, dus het is een steeds betere investering. Let wel op de veranderingen in de salderingsregeling die eraan komen. Stroom teruggeven aan het net wordt minder voordelig, dus het is handiger om de stroom die je opwekt zelf te gebruiken. Wil jij ook duurzamer witgoed? Houdt bovenstaande informatie dan in gedachten!


Alles over duurzaam wonen en energie besparen in huis en in de tuin!

Google+