Duurzaam wonen tips: wat past bij jouw huis?

Duurzaam wonen thuis

Duurzaam wonen tips: rendement op zonnepanelen (Foto MariaGodfrida, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Iedereen is anders, ieders huis is anders … en daarom is het ook bij duurzaam wonen belangrijk om naar de specifieke situatie te kijken. Duurzaamheid is het gesprek van de dag. Ik geef je dan ook  graag de volgende duurzaam wonen tips, waarmee je gelijk aan de slag kunt in je eigen woning.

Wat is duurzaamheid en duurzaam wonen?

Om vast te stellen hoe het met de duurzaamheid van producten staat, zijn er verschillende punten waarnaar je kunt kijken, o.a.:

  • Hoe lang gaat het materiaal mee?
  • Is het product op verantwoorde wijze geproduceerd?
  • Hoeveel energie verbruikt het apparaat?
  • Kan het product uiteindelijk gerecycled worden?

Duurzaam wonen voorbeelden

- Rendement op zonnepanelen
Het rendement op zonnepanelen is per woning verschillend. De plaats, capaciteit, ligging en hellingshoek zijn van groot belang om de juiste opbrengst van de zonnepanelen te kunnen berekenen. Zonnepanelen moeten bijvoorbeeld tussen het oosten en het westen in zuidelijke richting geplaatst worden. Let op bomen en andere gebouwen in de buurt, want schaduw is een domper op het rendement. Ook moet je incalculeren, dat een zonnepaneel per extra levensjaar ongeveer 0,6% minder gaat presteren.

- Dakisolatie
Wist je dat al 80% van de daken geïsoleerd is? Om de laatste 20% (plus de niet voldoende geïsoleerde daken) over te halen, is het goed om te weten dat je met dakisolatie jaarlijks niet alleen veel geld bespaart. Het is ook heel comfortabel wonen. Maar ook hier geldt: ieder dak is anders!

- Energiezuinige apparaten
Kijk op het energielabel van een elektrisch apparaat hoe energiezuinig het is. Koelkasten worden alleen nog maar verkocht met een energielabel A+ of hoger (tot A+++). Naast de aanschaf van energiezuinige apparaten, kun je apparaten minder gebruiken door ze niet onnodig aan te laten staan. Heb je een klein huishouden dan zou je ook kunnen kiezen voor een kleine koelkast of losse keukenapparatuur in een compact formaat.

Duurzaam wonen tips: slimme verlichting en led verlichting (Foto Tomekwalecki, Pixabay.com  op DroomHome.nl)

- Led verlichting & slimme verlichting
Led lampen verbruiken 85% minder energie dan de ouderwetse gloeilamp. In de eerste jaren van de led lamp was het een koud wit licht en de prijzen lagen hoog. Door de doorontwikkeling van de led verlichting is het nu mogelijk om de lampen met de smartphone in verschillende kleurstellingen te regelen. In de nieuwste design lampen is de led lamp helemaal in het ontwerp verwerkt.

Je spreekt bij led verlichting over Lumen (Lm) en Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Lumen hoe groter de lichtopbrengst en hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur. Hoeveel licht je nodig hebt verschilt per ruimte en per activiteit in huis.

Google+