Duurzame Tips voor je Woning

Duurzame Tips voor je Woning

Duurzame woning tips voor isoleren, zonnepanelen en energie besparen en vergelijken. (Foto Pixabay.com, Ulleo  op DroomHome.nl)

Duurzaamheid wordt voor mensen een steeds belangrijker thema. Je kunt duurzaam bezig zijn door te besparen op je verbruik maar ook door een leverancier te kiezen die écht groene stroom en CO2-gecompenseerd gas aanbiedt. Via de website van Independer kun je makkelijk energie vergelijken. Je ziet dan gelijk welke leverancier duurzaam is en daarbij ook goed voor je portemonnee.

Zonnepanelen op je woning plaatsen
Een goede manier om duurzaam bezig te zijn is het laten plaatsen van zonnepanelen. Je kunt hiermee je eigen verbruik compenseren/salderen. Veel mensen denken dat zonnepanelen in Nederland weinig opbrengen omdat de zon niet zo vaak schijnt. Dit is niet waar, want ook bij bewolking wekken de zonnepanelen stroom op. Uiteraard brengen zonnepanelen meer op in een land waar de zon vaker schijnt, maar wanneer een zonnepaneel te warm wordt (deze kan wel 65 graden worden) is er een verlies in opbrengst.

Het isoleren van je woning
Zonnepanelen zijn een goede oplossing om het verbruik te compenseren. Maar het verbruik terugbrengen is minstens net zo belangrijk. Zo kun je door het isoleren van je woning ieder jaar veel besparen. Natuurlijk zal een woning uit de jaren 50 veel meer kunnen besparen door isolatie aan te brengen dan een woning uit de jaren 80, maar het is altijd verstandig om te informeren of je door middel van isolatie nog kunt besparen. In samenwerking met GreenHome biedt Independer een gratis, persoonlijk energiebespaaradvies aan. Hiermee krijg je een duidelijk inzicht in de mogelijkheden die er voor jouw woning zijn.

Besparen op je energieverbruik
Niet iedereen zit natuurlijk te wachten op een ingrijpende en dure maatregel als het isoleren van de woning. Gelukkig zijn er ook genoeg kleine dingen waar je op kunt letten. Gebruik bijvoorbeeld in de zomer niet de energie slurpende droger, maar hang de was lekker buiten. In plaats van de zonnebank, die veel energie kost en schadelijk is voor je huid, kun je wat vaker in de zon gaan zitten of een wandeling maken. Door kleine simpele maatregelen kun je zorgen voor een prettigere leefomgeving en een lager verbruik. Sluit bijvoorbeeld de gordijnen in de winter en open deze in de zomer ‘s nachts. Zo blijft de warmte ’s winters langer in huis en koelt in de zomer de woning af. Als het zomers toch te warm blijft in de woning, schaf dan één of meerdere ventilatoren aan. Een airco kan erg lekker zijn maar verbruikt heel veel energie.

Kortom, je kunt op meerdere manieren duurzaam bezig zijn. Als je het verbruik drastisch wil verlagen is het isoleren van de woning verstandig. Heb je een nieuwe woning en wil je toch je verbruik terugdringen, zorg er dan voor dat je de energieslurpers minder gebruikt. Met zonnepanelen kun je het verbruik wat je uiteindelijk nog over hebt zelf duurzaam opwekken. En als je het echt goed wil doen, kies dan ook voor een écht duurzaam energiecontract bij het energie vergelijken.

Google+