Een Duurzaam Droomhuis: 6 Tips

Een Duurzaam Droomhuis: 6 Tips

6 Tips voor een duurzaam droomhuis (Foto: Kunststof deuren en kozijnen van Jansma Burdaard  op DroomHome.nl)

Een duurzaam droomhuis is niet alleen erg fijn voor het milieu, maar ook erg aantrekkelijk voor je portemonnee. Daarom geven we je graag 6 tips om je huis te verduurzamen.

1. Energie besparen
De meest eenvoudige manier om energie te besparen, is door op je gedrag te letten. Zet lampen uit in kamers waar je niet bent, draai niet voor ieder washandje een nieuwe was en zet de verwarming standaard een tikkeltje lager. Let er verder op dat je de verwarming omlaag draait als je weggaat of op vakantie gaat. Denk er ook aan om apparaten helemaal uit te zetten in plaats van op stand-by, want dan verbruiken ze nog steeds energie. Een iets duurdere oplossing is je verouderde cv-ketel door een nieuwe, zuinigere variant te vervangen of zonnepanelen te plaatsen om extra energie op te wekken.

2. Goede isolatie
Als je huis niet goed geïsoleerd is, draagt dat natuurlijk niet bij aan het efficiënt en zuinig verwarmen van je huis. De meest eenvoudige manier om je huis beter te isoleren, is het dichten van kieren en tochtgaten. Laat je dakisolatie en spouwmuurisolatie te wensen over? Dan is het verbeteren ervan een investering die je op termijn zeker terugverdient. Zorg wel altijd voor een goede ventilatie. Ook dubbel glas draagt flink bij aan een betere isolatie en meer wooncomfort.

3. Gebruikmaken van groen
Binnenshuis zorgen planten voor een beter binnenklimaat, omdat ze de lucht filteren. Buitenshuis kunnen slim geplaatste planten bijvoorbeeld voor een koel huis zorgen in de zomer, waardoor een ventilator overbodig wordt.

4. Afval scheiden
Door afval zorgvuldig te scheiden, kan er meer afval een tweede leven gegeven worden. En misschien kun je zelf sommige producten of onderdelen ook wel weer hergebruiken of het gebruik ervan verminderen?

5. Bewuste keuze
Ga je iets nieuws aanschaffen? Let er dan bewust op of het op een eerlijke en maatschappelijk verantwoorde manier geproduceerd is, denk aan Fair Trade producten, tweedehands meubels en het vervangen van kapotte gloeilampen door duurzame LED-lampen. Ook bij de keuze voor een (nieuwe) leverancier kun je hierop letten. Een groene energieleverancier, in combinatie met een modulaire thermostaat bijvoorbeeld, bespaart je geld, geeft je slimme inzichten en helpt het milieu een handje.

6. Juiste materialen
Hebben je kozijnen bijvoorbeeld een nieuw likje verf nodig? Gebruik dan watergedragen verf in plaats van verf op terpentine basis omdat dat beter is voor het milieu. Of kies voor duurzame kunststof kozijnen met mooie kunststof deuren die helemaal niet meer geverfd hoeven te worden en 100% recyclebaar zijn.

Wil je graag duurzame verbeteringen aan je huis aanbrengen? Informeer dan gerust bij verschillende leveranciers naar de mogelijkheden en kosten. Vraag ook naar voorbeelden van reeds gerealiseerde projecten, zoals de kunststof kozijnen die geplaatst zijn in Drenthe door leverancier Jansma Burdaard. Zo kun je een keuze maken voor een product en een leverancier waar jij een goed gevoel bij krijgt!

Google+