Is Jouw Woning al Duurzaam Genoeg? 4x Tips
Is Jouw Woning al Duurzaam Genoeg? 4x Tips
De trend van het duurzame wonen, werken en leven, leeft steeds meer in Nederland. Een goede zaak natuurlijk, op deze manier dragen we allemaal ons steentje bij aan een gezonde samenleving. Hoe je jouw woning duurzamer kunt maken is daarentegen niet altijd even duidelijk. Moet je nu direct zelfvoorzienend worden, of zijn er ook andere mogelijkheden om duurzaam te wonen? We helpen je graag een eindje op weg met deze duurzame tips.
1. Isolatie
Een gemakkelijke eerste stap is het controleren en verbeteren van je isolatie. Niet alleen verbruik je zo minder energie, maar je leeft ook een stuk comfortabeler. Met een goede isolatie blijf je in de zomer koel en in de winter lekker warm. Begin met het dichten van kieren en tochtgaten. Het kost je weinig tijd, weinig geld, en levert veel op. Je kan vervolgens grote stappen maken met de spouwmuur- en dakisolatie. Een handige Harrie kan zelf aan de slag gaan, maar je kan ook een professional huren om je op weg te helpen. Bij sommige gemeenten kun je hier zelfs via subsidieregelingen nog geld op terugkrijgen. Op de Energiesubsidiewijzer vind je een gemakkelijk overzicht van alle subsidie mogelijkheden in jouw woonplaats.
2. Energie
Er zijn verschillende manieren om duurzamer met de energie om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen kopen, of huren en jezelf van energie voorzien. Na zo’n 7 jaar ben je volledig zelfvoorzienend met de opgewekte zonne-energie en ben je grotendeels van de energierekeningen af. Maar ook binnenshuis kun je dingen doen om duurzamer met energie om te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld alle lampen vervangen voor LED lampen; deze zijn een stuk duurzamer en gaan ook nog eens zo’n 30 jaar mee. Ook het volledig uitschakelen van apparatuur wanneer het niet gebruikt wordt draagt een steentje bij.
3. Verwarming
Een goed geïsoleerde woning heeft minder verwarming nodig, maar buiten een goede isolatie valt vaak ook de verwarming zelf nog te verbeteren. Een oude cv-ketel vervangen voor een nieuwe variant is niet alleen duurzaam, maar ook een stuk zuiniger.
4. Energielabel
Veel witgoed in de woning is verouderd en heeft hierdoor een slechter energielabel. Dit betekent dat die oude koelkast een stuk meer energie verbruikt dan het nieuwere model. Vervang eens in de zoveel tijd het oude witgoed en oude apparatuur voor de nieuwe varianten. Niet alleen biedt dit veel gebruiksgemak, het bespaart ook nog eens tientallen euro’s per maand op de energierekening. Een goede stap richting duurzamer wonen en leven.