Je woning verduurzamen in 5 stappen

Je woning verduurzamen in 5 stappen

Woning verduurzamen: Minder energie verbruiken in 5 stappen (Foto: Tumisu, Pixabay  op DroomHome.nl)

Minder energie verbruiken thuis: het is zeker een onderwerp dat al langer speelt. Het is dan ook alweer ruim zeven jaar geleden dat het energielabel voor woningen verplicht werd gesteld. Of woningeigenaren ook allemaal veel bezig zijn met duurzaam wonen? Dat lijkt af en toe tegen te vallen. Zeker in de huidige krappe woningmarkt, hebben kopers niet altijd de luxe om veel waarde te hechten aan een goed energielabel. Toch is duurzaamheid vorig jaar sinds de stijging van de energieprijzen opeens veel hoger op het prioriteitenlijstje van veel woningeigenaren komen te staan. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan, je woning verduurzamen?

1 - Isoleren

Zomaar lukraak maatregelen gaan treffen thuis om energie te besparen? Dat levert waarschijnlijk niet het meeste profijt op. Het is dus belangrijk om allereerst een plan te maken met wat nodig is. Bij veel (voornamelijk oudere) woningen is isoleren vaak de eerste stap. De gevels, het dak en de vloer isoleren en de kozijnen vervangen vormen de basis van een duurzame woning. Vergeet daarbij ook niet alle kieren en gaten te dichten.

2 - Goede ventilatie

Zeker oudere woningen is er vaak sprake van een natuurlijke ventilatie door slechte isolatie en kieren en gaten. Deze zal verdwijnen als je je woning goed isoleert. Daarom zul je dus goed moeten kijken naar de ventilatie, wil je een gezond, zuurstofrijk en comfortabel binnenklimaat creëren. Het is dan ook niet voor niets dan nieuwere allemaal een mechanische ventilatie of warmte-terugwin-installatie hebben. Laat je je kozijnen vervangen (zie vorige stap)? Kies dan ook voor kozijnen met luchtroosters voor frisse lucht binnen.

3 - Vloerverwarming en / of LTV radiatoren

In 2050 zullen alle woningen van het gas af moeten zijn. Alternatieven, zoals een warmtenet of een warmtepomp, leveren achter veel minder warm water dan een cv-ketel. Wil je het dus toch behaaglijk warm kunnen maken binnen, dan is het belangrijk om te kiezen voor afgiftesystemen die op lage temperatuur effectief en efficiënt werken. De bekendste voorbeelden zijn radiatoren die geschikt zijn voor Lage Temperatuur Verwarming (LTV), en vloerverwarming.

4 - Zonnepanelen

De volgende stap bestaat uit het zelf opwekken van duurzame energie. De meest toegepaste vorm zijn zonnepanelen. Intussen ligt al bij bijna twintig procent van de woningen in ons land zonnepanelen op het dak. Houd bij de berekening voor het gewenste aantal niet alleen rekening met je huidige elektra-verbruik, maar ook met een eventuele elektrische auto en warmtepomp in de toekomst. Ook belangrijk: vanaf 1 januari 2023 zal er geen btw meer worden verrekend over zonnepanelen, maar de salderingsregeling zal wel worden afgebouwd het komende decennium.

5 - Warmtepomp

Het werd al even genoemd bij de voorgaande stap, maar de warmtepomp wordt momenteel toch echt eindelijk gezien als de meest duurzame manier om je woning te verwarmen. Heb je rekening gehouden met alle voorgaande energiebesparende of opwekkende maatregelen? Pas dan is je woning echt klaar voor een warmtepomp.

Voordeel bij het nemen van energiebesparende maatregelen

Je woning verduurzamen kan een behoorlijke investering vragen. Het bijbehorende kostenplaatje is dan ook bij veel woningeigenaren datgene dat ze ervan weerhoudt de plannen uit te voeren. Geldt dat ook voor jou? Vergeet dan niet dat je in aanmerking kunt komen voor de ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing). Tref je een enkele energiebesparende maatregel dan kun je tot vijftien procent van de kosten terugkrijgen. Bij twee of meer maatregelen gaat het zelfs om dertig procent. Sinds 1 januari 2022 gelden er verhoogde subsidiebedragen voor isolatiemaatregelen. Dit maakt het profijt van bijvoorbeeld nieuwe kozijnen nog groter.

Google+