Croton plant - Woonplant van de maand

Croton plant - Woonplant van de maand oktober 2020

Woonplant van de maand oktober: Croton plant met verzorging tips (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Het verhaal van de Croton plant

Groen, geel, rood, oranje, bruin, paars, zwart – met flamboyante Croton haal je de gloed van de herfst naar binnen. Het is een zeer opvallende plant met dikke, glanzende bladeren die uitstralen dat de natuur een buitengewoon goede dag had toen ze deze beauty verzon. De bekendste is de bonte Croton, maar er zijn ook soorten met enkel een geel-groene tekening.

Je hebt keuze in kleine en grote bladeren en er is er ook eentje met smalle, golvend blad. Croton is een van de weinige bladplanten die direct zonlicht verdraagt. Officieel heet hij Codiaeum variegatum, maar de naam Croton is zo ingeburgerd dat we die voor de consument gebruiken. 

Herkomst van de Croton plant

Croton groeit op het vaste land van Zuidoost-Azië en de Indische Archipel, onder andere in Indonesië. In veel landen wordt de plant als afscheiding gebruikt, Croton kan in die streken hoog worden en uitdijen als houtige struik. Als woonplant treft je meestal medium tot XL exemplaren aan. De naam is afgeleid van het Griekse kroton. Dat betekent teek en heeft te maken met de zaden van de plant die op teken lijken. Codiaeum behoort tot de familie van de Euphorbiaceae waar ook andere bekende woonplanten toe behoren zoals kerstster en Christusdoorn.

Croton soorten - keuze assortiment

Er zijn veel verschijningsvormen van groot tot klein, inclusiefs cultivars met verschillende bladvormen en bladtekeningen. Allemaal behoren ze tot de soort C. variegatum, hetgeen bont of gevarieerd betekent en naar het veelkleurige blad verwijst. Enkele grootbladige cultivars Croton soorten zijn: Croton Excellent, Croton Petra, Norma, Croton Iceton, Croton Nervia, Tamara en Wilma. Enkele kleinbladige cultivars zijn: Gold Star, Gold Finger, Gold Sun, Croton Mammi en Yellow Banana.

Woonplant van de maand oktober: Croton plant in kleine plantenbakken (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Croton verzorging

  • Croton staat graag op een lichte tot zonnige plek. Laat de plant eerst wennen aan een zonnige plek, om te voorkomen dat het blad verbrandt.
  • Kluit nooit helemaal laten uitdrogen, oppassen voor te koud gietwater in de winter, dat kan bladval veroorzaken.
  • Croton houdt van een douche of een spraybeurt, in de zomer kan de plant ook even naar buiten in een regenbui.
  • Geel of lelijk blad kan worden weggehaald.
  • Wanneer de plant te hoog of minder mooi is geworden, kan hij gesnoeid worden, het beste in de lichtarme wintermaanden.
  • Eens per maand wat kamerplantenvoeding geven.
  • In de wintermaanden bij voorkeur een tijdje in een koelere ruimte zetten (het moet er wel minimaal 15ºC zijn) om hem tot rust te laten komen.
  • In de zomermaanden kan Croton op het terras of op het balkon staan, mits de temperatuur niet beneden de 15 graden zakt. Bron: Mooiwatplantendoen.nl

De mooiste Croton plant kopen en andere woonplanten shoppen!

Google+