Hyacint - Woonplant van de Maand

Hyacint - Woonplant van de Maand December

Hyacint Woonplant van de Maand December – Hyacint Plant Verzorging Tips – MEER Woonplanten kalender... (Foto: Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Om Woonplant van de maand te worden tijdens de feestmaand december, moet je wel wat in huis hebben. Hyacint heeft het allemaal: eindeloos veel bloemen, een heerlijke geur en een dramatisch verhaal. Kortom, een woonplant die haar mannetje kan staan tijdens de feestdagen.

Verwen je neus

Veel mensen denken bij de Hyacint aan zijn geur. De woonplant verwent inderdaad je neus, maar is door de krullerige bloemetjes ook een feest voor het oog.. De bloemetjes, die ook wel nagels genoemd worden, zijn wit, blauw, geel, roze, oranje, rood of paars. En dankzij de bol waaruit de plant groeit heeft de Hyacint ook iets stoers.

Turkije, Libanon en een Griekse mythe

De Hyacint komt oorspronkelijk uit het gebied dat loopt van Midden-Turkije tot Libanon. Volgens een mooie mythe is de Hyacint genoemd naar prins Hyakinthos. Zonnegod Apollo was verliefd op deze prins, maar tijdens het discuswerpen werd Hyakinthos dodelijk getroffen. Uit zijn bloed zou een bloem, de Hyacint, zijn gegroeid. Plaats: zet de plant op een lichte plek, weg van tocht en verwarming. Water: eenmaal per week water geven is voldoende. Verzorging: laat de bol zitten. Dat is niet alleen mooi, maar doet de Hyacint ook langer leven.

Hyacint Woonplant van de Maand December – Hyacint Plant Interieur Tips. (Foto: Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Leuk om te weten

  • Er kunnen wel 40 bloemetjes aan een Hyacint groeien.
  • Apollo et Hyacinthus is een opera van Mozart, de eerste opvoering was in Salzburg op 13 mei 1767.
  • Hyacinten staan ook leuk in je tuin of op je balkon. De Hyacinten bloeien buiten in de grond van maart tot mei. Maar je hebt er buiten zelfs al eerder plezier van! Vanaf januari kunnen de bollen op pot namelijk al op balkon of terras gezet worden.
  • De Duitser Leonhardt Rauwolf verzamelde in 1573 wat Hyacinten in Turkije en introduceerde de plant vervolgens in Europa.
  • Hyacinten zijn verre familie van de asperges, wist je dat?
  • In de natuur trekken Hyacinten veel bijen aan door hun geurende bloemen.
  • In de Victoriaanse taal der bloemen staat de Hyacint symbool voor sport en spel. De blauwe Hyacint staat voor oprechtheid.
Google+