Kerstster - Woonplant van de Maand

Kerstster - Woonplant van de Maand November

Kerstster Woonplant van de Maand November – Kerststerdag Informatie & Kerstster, Poinsettia Plant Verzorging Tips – MEER Woonplanten kalender... (Foto: Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Een zalig moment: buiten is het guur, maar straalt de kerstster aan, de Woonplant van de maand november. Met haar theatrale bladeren trekt ze je zo uit een sluimerend herfstdipje.

Kleur, kleur, kleur!

Het meest opvallend aan de kerstster, ook bekend als Poinsettia, zijn natuurlijk de gekleurde schutbladeren. Met haar dieprode, zalmroze of roomwitte balden en gele bloemknoppen is de kerstster een erg graag geziene gast aan het einde van het jaar. Al die kleurenpracht daar kan je alleen maar blij van worden.

Wilde Mexicaanse struik

De Poinsettia is genoemd naar de Joel Poinsett, Amerikaanse ambassadeur in Mexico die de plant in het begin van de 19de eeuw introduceerde in de Verenigde Staten.

In het wild is de kerstster een struik die tot wel vier meter hoog kan worden. In de zomer is de plant kaal, maar van november tot februari kan je met volle teugen genieten van de intense kleuren van de kerstster. Plaats: een mooi plekje in het licht is ideaal, maar niet in de volle zon. Zet de plant niet op een tochtige plaats of een overdreven warme plaats zoals bij het haardvuur of kachel.

Kerstster Woonplant van de Maand November – Kerststerdag Informatie & Kerstster, Poinsettia Plant Interieur Tips. (Foto: Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Water: geef regelmatig water, zeker in de bloeiperiode. Verzorging: verwennen mag. Geef de kerstster iedere twee weken een beetje plantenvoeding. Wordt het blad van je kerstster geel en valt het af? Zet de plant dan op een koelere en lichtere plaats en verhoog de luchtvochtigheid. Daar knapt ze helemaal van op.

Leuk om te weten

  • De soortaanduiding ‘pulcherrima’ die de kerstster officieel heeft, is Latijn voor 'de schoonste'. De Duitse plantkundige Willdenow gaf de botanische naam aan de plant vanwege de mooie kleur. Heel begrijpelijk.
  • Wist je dat je je lekkerder voelt met planten om je heen? Ze zorgen voor frisse lucht en hebben een stressverlagende werking.
  • De kerstster werd door de Azteken "Cuitla-xochitl" genoemd. In 1804 bracht natuuronderzoeker Alexander von Humboldt de plant voor het eerst naar Europa.
  • In de verenigde Staten is de sterfdag van Joel Poinsett, 12 december, uitgeroepen tot Poinsettia Day. Familie, vrienden, buren en collega’s geven elkaar op die dag een kerstster cadeau.
  • Heb je een kerstster gekocht? Pak haar dan warm in voor de rit naar huis, want ze is nogal een koukleum.

Meer Kerstster & Kerststerdag Inspiratie! 

Google+