Maak je huis gezelliger met wat kamerplanten

Maak je huis gezelliger met wat kamerplanten

Gezellige woonkamer met kamerplanten (Foto Vlada Karpovich, Pexels.com  op DroomHome.nl)

Ben je op zoek naar ideeën om je huis wat gezelliger te maken? Je kunt natuurlijk je muren in een warme kleur verven, voor wat extra sfeer. Of je koopt een paar nieuwe kussens voor op de bank. Maar wat leven in je huiskamer kan ook bijdragen tot een fijne atmosfeer. Heb je daarom al eens aan kamerplanten gedacht om je woonkamer op te vrolijken? Je krijgt niet alleen een mooie groene kleur in je interieur, de kamerplanten zijn ook nog eens gezond voor de omgeving.

Afwisseling in je kamer met kamerplanten

De meeste meubelstukken in huis hebben een vaste vorm. De tafels zijn rond of vierkant, je hebt een bankstel en een paar kastjes. Zelfs de schilderijen aan de muur zijn over het algemeen rechthoekig. Om wat afwisseling aan te brengen, zijn kamerplanten heel geschikt. Je kunt niet alleen kiezen voor een aparte vorm van de pot, zoals ovaal of peervormig. Je kunt ook potten van verschillende soorten materiaal neerzetten. Zoals van een natuurlijk terracotta of gevlochten pitriet. Dat maakt de sfeer in je kamer al direct wat losser en gezelliger. Daarnaast heb je natuurlijk veel verschillende soorten planten, die je kunt ophangen of neerzetten. Met de verschillende vormen van de bladeren doorbreken ze het patroon van recht en hoekig in je interieur.

Gezellige woonkamer met Graslelie = Sprietenplant = Chlorophytum kamerplant (Foto Mooiwatplantendoen  op DroomHome.nl)

Luchtzuiverende planten

Een ander voordeel van kamerplanten is dat ze zorgen voor een meer zuivere lucht in je woonkamer. Doordat de planten via de bladeren de lucht in de kamer opnemen en omzetten in zuurstof, krijg je een zuivere atmosfeer in huis. Dit is een fijn idee. Je geniet van het groen om je heen en tegelijk weet je dat de luchtkwaliteit in huis goed blijft. Dit heeft een positief effect op je productiviteit en je gezondheid. Kamerplanten die bekend staan om hun luchtzuiverende eigenschappen zijn bijvoorbeeld Graslelies, Drakenbloedboom en de Blauw varen.

Gezellige woonkamer met Pannenkoekenplant = Fatsia = Pilea Peperomioides kamerplant verzorging (Foto Karolina Grabowska, Pexels.com  op DroomHome.nl)

Verzorging van kamerplanten

Hou je van planten, maar heb je geen groene vingers? Geen probleem. Er zijn genoeg kamerplanten die niet veel verzorging nodig hebben. Zo kun je toch de gezelligheid in huis halen, zonder dat je je zorgen hoeft te maken of je de blaadjes ook aan planten kunt houden. Kies bijvoorbeeld voor een leuke bak met verschillende vetplanten of cactussen. Of maak het jezelf gemakkelijk met een Clusia Rosea. Deze plant is al heel tevreden als er genoeg water in de vaas zit voor de wortels. De Pannenkoekplant staat dan weer wel graag met de wortels in de aarde, maar is gemakkelijk te verzorgen, zolang hij in het licht staat. De stekjes zet je eenvoudig in een nieuw potje en je hebt er zo weer een plantje bij.

Gezellig interieur met kamerplanten (Foto Rocketmann Team, Pexels.com  op DroomHome.nl)

Verschillende soorten planten

Om het extra gezellig in huis te maken met kamerplanten is het een goed idee om de plantensoorten met elkaar te combineren. Kies voor een staande plant zoals een Mexicaanse Dwergpalm en wissel het af met een Vingersboom. Voor een groene hoek bij de kast hang je een plant met fijne groene blaadjes op, zoals een Lipstickplant. Als je dan ook nog een Vlinderorchidee op tafel zet, heb je niet alleen gezellig groen, maar ook nog een mooie bloem in huis.

Google+