Plantfulness - planten geluk voor jou en je huis!

Plantfulness: planten brengen geluk, rust, energie en kleur in jouw leven!

Plantfulness planten geluk voor jou! Monstera plant (Foto Cees Rutten Jr., Intratuin  op DroomHome.nl)

De zomer ligt weer achter ons. De zon laat het afweten en we nestelen ons steeds vaker een avondje op onze comfortabele hoekbank. Hoog tijd dus, om de natuur – en daarmee kleur, energie, rust en een lach – naar binnen te halen. Een flinke dosis groen draagt bij aan je welzijn, werkt inspirerend en zorgt voor positieve energie en gevoel van geluk. Een plant kan letterlijk het zaadje vormen voor een structurele verrijking van jouw leven.

Mindfulness met kamerplanten!

Plantfulness helpt Nederland de onstuimige herfst door. De inspiratie en schone lucht die planten met zich meebrengen zijn hét medicijn tegen een herfstdip. Zweverig? Helemaal niet. Tal van onderzoeken hebben uitgewezen dat de nabijheid van planten stress vermindert, concentratie verhoogt en een gevoel van geluk oproept. Intratuin deelt tips, tricks en weetjes om plantfulness dit najaar volledig te omarmen. Dé inspiratie zodat je nog dichter bij je planten, én jezelf komt.

Niet zweverig maar groen: Green for good

De zomer loopt ten einde en we zoeken steeds vaker de gezelligheid van onze woonkamer op. Uit onderzoek blijkt dat de mens zich gemiddeld 90% van de tijd tussen vier muren bevindt. In het najaar is het daarom extra belangrijk de natuur naar binnen te brengen. Denk er maar eens over na; we leven, werken en recreëren veelal binnen, met name als het kouder wordt. In het najaar verkiezen we ook vaak de auto boven de fiets. Minder buiten zijn betekent automatisch minder contact met de natuur. Toch hebben we dit nodig: de mens heeft een oerbehoefte aan natuur en groen. Kamerplanten doen denken aan de natuur en brengen daarmee rust en concentratievermogen. Ben je ook klaar voor meer groen, geluk en inspiratie in jouw leven? Met plantfulness zorg jij ervoor dat je leven verrijkt, je beter kan ‘aarden’ en écht contact maakt met de wereld om je heen.

8 Plantfulness najaar tips

Plantfulness planten geluk voor jou: lach in je leven! Pannenkoekenplant & Begonia Polkadot plant (Foto Cees Rutten Jr., Intratuin  op DroomHome.nl)

1.PLANT EEN LACH IN JE LEVEN

Oogst een glimlach - Een lach op je gezicht zorgt ervoor dat je lichaam endorfine aanmaakt waardoor je je beter gaat voelen. Daardoor zie je er wanneer je lacht niet alleen gelukkig uit, maar voel je je ook gelukkig. Wat dit met planten te maken heeft? Sommige planten toveren met hun excentrieke uiterlijk spontaan een glimlach op je gezicht - smile and wave!

Een glimlach om door te geven - Een cadeau krijgen zorgt voor een lach op je gezicht, maar een cadeau geven is nog leuker. Geef eens een plant cadeau of Intratuin cadeaukaart want planten symboliseren langdurige vriendschap en de gever zal er heel lang plezier van hebben en jij dus ook!

GROENTIPS | planten die een lach op je gezicht kunnen toveren:

1. Pilea peperomioides | De geliefde pannenkoekenplant 

Met zijn rondvormige bladeren is dit een plant die in ieder interieur past. Wist je dat je deze soort heel gemakkelijk kunt stekken? De stekjes groeien al aan de plant en kun je er simpel afsnijden met een schoon mesje of knippen. Ook een blad afnemen werkt, wanneer je deze in een klein flesje water zet heb je binnen no time een babyplantje. Het is daardoor de ideale cadeauplant. Een dikke glimlach gegarandeerd! (Pannenkoekenplant – €14,99 – 30 cm) 

2. Begonia maculata | Polkadot

Wil je een kamerplant die écht heel anders is? Dan is deze begonia wellicht iets voor jou. Het is een vrolijke plant die ook wel stippenplant wordt genoemd en is met zijn bijzondere puntbladeren een échte eyecatcher. De naam polkadot of stippenplant verwijst naar het patroon met witte bolletjes op het vaak roodgekleurde vlak. Deze vrolijke polkadot maakt je blij en vrolijk, want uit onderzoek blijkt dat cirkels, stippen en bubbels worden geassocieerd met spelen! (Stippenbegonia – €15,99 – 40 cm) 

2. PLANT RUST IN JE LEVEN

Plan(t) tijd voor jezelf – Het klinkt zo logisch maar wat vinden we het lastig: tijd voor jezelf maken. Planten zijn de ideale reminders voor rustmomentjes. Door een ‘groen’ tijdslot in je agenda te blokken bouw je dagelijkse momenten van rust in – gebruik die momenten om je planten te verpotten, water te geven of dode blaadjes weg te halen.  Wist je dat als je contact maakt met de natuur er verstilling plaats vindt, waardoor je ook een verbinding maakt met je eigen basis? Zie het dus als een afspraak met jezelf én je plant, die je niet mag afzeggen. Op die manier heb je een goede stok achter de deur.

(H)erken groen – Dit is een bekende mindfulness oefening die kan helpen om focus en rust aan te brengen in je leven. Kijk eens met andere ogen naar je omgeving, of kijk eens écht naar je plant en de prachtige bladeren die eraan zitten. Ga op zoek naar dingen die je niet eerder zijn opgevallen: hoe lopen de nerven op het blad, hoeveel grote en kleine bladeren zitten er aan een plant, hoe bepaalt het zonlicht de kleur groen, etc. Leef niet op de automatische piloot en (h)erken groen.  

Plantfulness planten geluk voor jou: rust in je leven! Sanseviera vrouwentong plant (Foto Cees Rutten Jr., Intratuin  op DroomHome.nl)

GROENTIPS - de ideale planten om rust mee te creëren zijn:

1.Strelitzia nicolai | Paradijsvogelbloem

Deze exotische plant steelt met zijn unieke uiterlijk de show in ieder interieur, maar naast dit uiterlijke pluspunt kan deze ‘beauty’ ook zorgen voor een ultiem rustmoment. De paradijsvogelbloem is zo bijzonder; hier raak je nooit op uitgekeken en is daardoor ideaal voor een korte mindfulness oefening. Goed om te weten: het is de ideale plant voor in je slaapkamer, want kou is namelijk geen probleem. Slaap lekker! (Paradijsvogelplant - €29,99 - 90 cm)

2. Sansevieria 'Masoniana Victoria' | Dé studentenplant

Deze plant heeft een opvallend uiterlijk; hij heeft namelijk maar een enkel blad. Mocht je andere kamerplanten te uitbundig vinden, dan is dit jouw ideale plant om thuis rust mee te creëren. Bovendien stelt deze plant weinig eisen en kan best een tijdje droog staan. Als je helemaal zen bent en per ongeluk een weekje vergeet water te geven dan komt het dus allemaal goed!  (Vrouwentong - €19,99 - 60 cm) 

Plantfulness planten geluk voor jou! Monstera plant (Foto Cees Rutten Jr., Intratuin  op DroomHome.nl)

3. PLANT ENERGIE IN JE LEVEN

Groeipauze - Terwijl we onze lunch te snel opeten, pakken we onze sporttas in én lezen we het nieuws. Herkenbaar? Als we ons energieker willen voelen moeten we er een deel van de tijd helemaal voor gaan, maar ons daarna ook weer volledig ontspannen en opladen voordat we de volgende uitdaging aangaan. Een groeipauze inlassen dus voor extra energie daarna!  

The grass is greener when you water it - Maak een lijstje van dingen die je energie geven. Kies er één uit, geef het aandacht en probeer daarvan een ritueel te maken. Elke dag naar buiten gaan in de pauze bijvoorbeeld, iedere ochtend rustig ontbijten of iedere zaterdag al je planten water geven en besproeien met een plantenspuit.

GROENTIPS | Intratuin kamerplanten waar je een energieboost van krijgt:

1. Monstera deliciosa | De grote M

Met zijn grote, opvallende en decoratieve bladeren maakt deze plant een statement in je huis. Deze tropische plant werkt luchtzuiverend en kan ook op een donkerder plekje staan. Volgens de Chinese symboliek is de Monstera een symbool voor een lang leven en staat voor de verering van ouderen en gerespecteerde mensen. Kijk, daar krijg je toch gelijk positieve energie van? (Gatenplant - €16,99 – 80 cm)

2. Asparagus setaceus | Mooie sier

De Aspargus is familie van, je raadt het al, de aspergeplant. De varianten die je thuis kan laten groeien zijn helaas niet geschikt om op te eten. In zijn wortels slaat hij water op als een soort reservoir waar hij bij eventueel tekort uit kan putten, wat niet wil zeggen dat je deze plant lang droog mag laten staan. Een Aspargus groeit in het groeiseizoen explosief en kan in korte tijd enorme ranken aanmaken. Hét voorbeeld voor een echte energieboost! (Sierasperge – €18,99 – 60 cm)

Plantfulness planten geluk voor jou: kleur in je leven! Orchideeën plant (Foto Cees Rutten Jr., Intratuin  op DroomHome.nl)

4. PLANT KLEUR IN JE LEVEN

Green is the new black - Kleur heeft veel meer invloed op je gemoedstoestand dan je misschien denkt. Zo geeft oranje een warm en gezellig gevoel, terwijl blauw het gevoel van ruimte en vrijheid uitstraalt. Groen is dé kleur van moeder natuur, tint van het hart (ja, echt) en verbondenheid. Groen valt precies in het midden van het kleurenspectrum en helpt je daardoor om in harmonie en evenwicht te blijven. Groen laat je naar binnen keren, de balans in jezelf hervinden en van daaruit contact te maken met de buitenwereld. Kamerplanten zijn de perfecte kleurbrengers voor thuis!

GROENTIPS | Intratuin planten die kleur geven aan je leven:

1. Acalypha hispida | Kattenstaartplant

Deze groenblijvende plant geeft kleur in jouw leven door de bijzondere afhangende lange pluizige staartachtige bloemhoofdjes. De ‘staarten’ zijn vaak rood - de kleur van passie en kracht - en hebben een lichte krul wat de plant nog aantrekkelijker maakt. Bij sommige varianten zijn de staarten groen, roze, wit of zelfs paars! Pick your favorite. (Kattenstaart – €37,99 -70 cm).

2. Orchidee | Exotische schoonheid

De orchidee geeft kleur aan je huis, doet je goed voelen en laat zien wie je écht bent. Door de vele verschillende bloemvormen en kleuren is de Orchidee een echt designobject. Er zijn maar liefst 25.000 soorten en elke plant is uniek. Er zijn roze, lichtblauwe en orchideeën met stippen en zebraprint. We kennen ze natuurlijk veelal als single in een pot, maar dit najaar is de orchidee niet langer alleen. Want als je soorten en kleuren bij elkaar in een pot schikt ontstaat er een waar spektakel; oftewel een orchideeën-jungle. Een duurzame showstopper die in geen enkel interieur misstaat. Hoeveel kleur wil je hebben? (Orchideeën bijzondere soorten – vanaf €7.99). *De weergegeven prijzen van de planten zijn exclusief Intratuin bloempot.

Wil jij weten wat plantfulness voor jou kan doen? Ga naar intratuin.nl/plantfulness.Zo plant je binnen no time een lach, rust, energie en kleur in jouw leven.

Google+