Vlinderorchidee - Woonplant van de Maand

Vlinderorchidee - Woonplant van de Maand September

Woonplant van de maand september: Vlinderorchidee (Phalaenopsis) met verzorgingstips (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Het verhaal van vlinderorchidee
Vlinderorchidee (Phalaenopsis) is een sierlijke orchidee wiens bloemen een beetje aan een vlinder doen denken. De plant in zijn geheel is eerder een groene ballerina. Uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen. Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze allemaal gemeen hebben, is een exotische uitstraling, lange bloei en een onderhoudsvriendelijk karakter.

Daarnaast is de orchidee veilig voor huisdieren én past de plant in de groeiende belangstelling voor groener leven. Omdat Phalaenopsis harde bladeren en stevige bloemen heeft, is hij niet aantrekkelijk voor insecten en kan worden geteeld met minimale bestrijdingsmiddelen. Dit maakt het een van de 'schoonst' gekweekte woonplanten. Bovendien bloeit de orchidee zeker acht weken (en vaak nog veel langer) en volgt na terugknippen een herbloei: ook die tweede ronde maakt Phalaenopsis duurzaam.

Woonplant van de maand september: Roze vlinderorchidee (Phalaenopsis) op pot (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Herkomst
In de warmere streken, meestal in het tropisch regenwoud, groeit vlinderorchidee vaak als epifyt op bomen, takken en twijgen met de wortels in de lucht. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder hieraan voedsel te onttrekken. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel.

Keuze assortiment
Vlinderorchidee komt in vele variaties voor, meestal als tweetakkers, met verschillende bloem- en lipkleuren en zowel effen als met een patroontje. Nieuwe verschijningsvormen zijn cascade, wave, meanderend, hangend, kruipend of single (1 bloem per plant). Blauwe orchideeën zijn ingespoten met kleurstof en kleuren in nieuwe knoppen steeds witter, in opkomst is de drietakker die van vlinderorchidee een spektakelstuk maakt. 

Woonplant van de maand september: Roze en witte vlinderorchidee (Phalaenopsis) op pot (Foto Mooiwatplantendoen.nl  op DroomHome.nl)

Verzorgingstips

  • linderorchidee staat graag licht, vanaf half oktober kan de plant zelfs direct zonlicht hebben.
  • De ideale kamertemperatuur ligt tussen de 18-22°C.
  • Vlinderorchidee heeft weinig water nodig. Eens per week even laten staan in een dompelbadje en dan goed laten uitlekken volstaat.
  • Aan zo’n badje eens in de drie weken planten- of speciale orchideeënvoeding toevoegen, helpt alle knoppen open te komen. Bron: Mooiwatplantendoen.nl
Google+