Nederlandse windenergie: échte groene stroom

Nederlandse windenergie: échte groene stroom

Echt groene stroom uit windenergie (Foto RawFilm, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Er zijn veel verschillende manieren om bij te dragen aan een beter milieu. Je kunt jouw droomhuis bijvoorbeeld extra goed isoleren, gebruik maken van duurzame bouwmaterialen, kwalitatieve meubels met een lange levensduur aanschaffen en gebruik maken van milieuvriendelijke verf. Daarnaast is het een hele goede stap om over te gaan op groene stroom uit windenergie. In dit artikel lees je er alles over. Wat zijn de voordelen, op welke manier draagt het bij aan een beter milieu en valt groene stroom opgewekt uit windenergie daadwerkelijk onder groene stroom of is het ‘vergroende stroom’? 

Groene stroom of vergroende stroom?

De term groene stroom vliegt je tegenwoordig om de oren. Maar wist je dat deze benaming in veel gevallen helemaal niet juist is? Groene energie is namelijk pas écht groen als het op een duurzame manier is opgewekt. Helaas zijn er bedrijven die gewone grijze stroom verkopen als groene stroom door middel van certificaten. Dit sjoemelwerk wordt ook wel vergroende stroom genoemd. Het is dus belangrijk om je eerst goed in de desbetreffende energieleverancier te verdiepen en te checken of de windenergie wel echt zo groen is.

Windenergie uit Nederland

Het kan soms lastig te achterhalen zijn of de aangeboden groene energie daadwerkelijk zo groen en duurzaam is. Een eenvoudige manier om een goede keuze te maken, is door te controleren hoeveel procent van de windenergie in eigen land wordt opgewekt. Je zit goed bij een percentage van minimaal 80% echte groene stroom van eigen bodem. Energieleverancier Greenchoice maakt bijvoorbeeld gebruik van 100% Nederlandse windenergie. Dat is zeker een goede keuze!

Milieukeur keurmerk

Je kunt echte groene stroom en duurzame Nederlandse windenergie daarnaast herkennen aan het Milieukeurcertificaat. ‘Milieukeur’ is een streng keurmerk van Stichting Milieukeur dat hoge eisen stelt aan duurzame stroom.

Bijdragen aan een beter milieu

Door gebruik te maken van Nederlandse windenergie, draag je bij aan een schoner en beter milieu. Waar fossiele energiebronnen na verloop van tijd op raken, is windenergie een natuurlijke en onuitputtelijke bron. Het opwekken van groene stroom door middel van windmolens is niet schadelijk. Er komt namelijk geen CO2 vrij bij het produceren van windenergie. Bovendien kunnen veel windmolens tegenwoordig goed gerecycled worden.

Zelf lokale windenergie opwekken

Vaak wordt er groene stroom opgewekt uit grote windmolenparken en molens van agrariërs. Maar wist je dat het ook mogelijk is om zelf windenergie op te wekken? Je kunt hiervoor lid worden van een energiecoöperatie of een nieuwe coöperatie opzetten. Op deze manier investeer je samen met jouw omgeving in het opwekken van duurzame & lokale windenergie.

Google+