Tips: meer geld overhouden door op energie te besparen in huis!

Tips: meer geld overhouden door op energie te besparen in huis!

Energie besparen in huis tips (Foto: Sarah Chai, Pexels  op DroomHome.nl)

Op DroomHome vind je lekker veel interieur inspiratie, maar om die toffe accessoires te bemachtigen heb je natuurlijk wel een budget nodig. En aangezien het leven tegenwoordig steeds duurder wordt, gaat er bij een groot deel van de huishoudens steeds meer geld naar vaste lasten, waaronder boodschappen, brandstof en energie. Om op die laatste te besparen hebben we nog wel een aantal praktische tips voor je, waarmee je de energierekening kunt drukken door in huis met enkele zaken rekening te houden.

Kiezen voor energiezuinige apparaten

Heb je nog oude apparaten in huis staan, dan is het zeker de overweging waard om deze te vervangen. Dat kost natuurlijk een investering, maar vaak verdient die zich op termijn terug. Bijvoorbeeld een wasmachine: daarmee bespaar je met een A-label model al snel €50 per jaar ten opzichte van een 10 jaar oude E-label wasmachine. Natuurlijk wil je dan wel een goede witgoed deal pakken voordat je investeert. Neem daarvoor eens een kijkje op DeBeste.com, die voor jou energiezuinige apparaten met goede prijs-kwaliteit op een rijtje zet. Zo vind je eenvoudig de beste wasmachine, droger of vaatwasser aanbieding.

Energie besparen in huis met energiezuinige apparaten (Foto: AEG vaatwasser  op DroomHome.nl)

Neem extra kosten mee in je keuze

Natuurlijk hoef je niet à la minute al je apparaten te vervangen, want het is ook een kwestie van de rekensom maken. Denk bijvoorbeeld aan de kookplaat: een inductieplaat is de meest energiezuinige keuze, maar je oude elektrische plaat vervangen kost best wat geld en voor inductie heb je speciale pannen nodig, waardoor je onder de streep waarschijnlijk duurder uit komt. En welke stofzuiger is het meest energiezuinig? Dat is die met stofzak, maar daar moet je dus wel weer stofzakken voor kopen. Houd dus ook rekening met extra investeringen als je een nieuw apparaat aanschaft en bedenk dat vooral bij witgoed het verschil in verbruik op de eindrekening te merken is.

Gebruik energievreters tijdens de daluren

Nogmaals, die wasmachine, droger en vaatwasser vreten dus flink aan de rekening. Gelukkig bieden de meeste aanbieders een dalurentarief, wat wil zeggen dat je tijdens bepaalde uren voordeliger elektriciteit gebruikt. Vaak tussen 23.00 uur en 7.00 uur (Noord-Brabant en Limburg vanaf 21.00 uur), maar check even je eigen aanbieder om te kijken wat voor jou van toepassing is. Geen zin om te wachten? De meeste apparaten hebben de functie startuitstel, waarmee je het apparaat tot een later tijdstip kunt programmeren. Ideaal, ga lekker naar bed en geniet de volgende dag van schone (vaat)was!

Op een efficiëntere manier apparaten gebruiken

Je hoeft echt de wasmachine niet aan te zetten bij elk mini hoopje wasgoed. Wacht liever totdat je wat verzameld hebt en zorg dat de trommel vol zit. Kost minder energie en zorgt ervoor dat was beter schoon wordt dankzij de wrijving. Hang je was daarnaast eens wat vaker uit in plaats van in de droger te stoppen. Is ook beter voor je kleding, waardoor je minder snel in nieuwe kleding hoeft te investeren. En tot slot: gebruik geen heter programma dan nodig en zet zoveel als mogelijk op de eco-stand. Deze is namelijk zo’n 30% zuiniger. Maak ook regelmatig de pluizenfilters van witgoed schoon, want dat kan je tot wel 40% in elektriciteitskosten schelen én is beter voor de levensduur van je apparaat.

Energie besparen in huis met led licht (Foto: Ohmantist, Pixabay   op DroomHome.nl)

Let op de kleintjes

Verder zijn er nog tal van kleine dingen die je kunt doen. Laat bijvoorbeeld de koelkast niet open staan als je drinken inschenkt en zet de televisie uit als je gaat douchen (stel slaaptimer in als je vaak in slaap valt). Overweeg ledverlichting en zet lampen uiteraard zo veel als mogelijk uit. Haal stekkers – van oplader tot blender tot tostiapparaat – uit het stopcontact als je ze niet gebruikt, want dan heb je last van sluipverbruik (minimaal verbruik). Ga je op vakantie? Ook dan kun je om sluipverbruik te voorkomen beter de stekkers uittrekken.

Google+