Woon Duurzamer Met Deze 5 Tips

Woon Duurzamer Met Deze 5 Tips 

5 Duurzaam wonen tips – CV en HR ketels, zonnepanelen, dakisolatie en vloerverwarming informatie (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

Wil jij ook duurzamer wonen? Het is eenvoudiger dan je denkt. Veel mensen denken dat duurzaamheid staat voor veel én hoge investeringen. Maar dit is niet altijd waar. Er zijn veel manieren om duurzamer te wonen zonder extreme bedragen uit te geven. Daar bovenop blijkt ook nog dat je veel van deze investeringen binnen afzienbare tijd terugverdiend. Lees verder voor 5 tips zodat ook jij duurzamer kan gaan wonen.

Cv-Ketels
Heb jij al een HR ketel? Een HR ketel is een cv-ketel met een hoog rendement. Dit houdt in dat de ketel 100% van de energie omzet in warmte. Er zijn zelfs ketels die een percentage halen van 107%. Een normale cv-ketel haalt dit rendement niet, en verspilt dus een hoop energie.

Voordat je een nieuwe ketel aanschaft is het goed om cv-ketels te vergelijken. Kies een HR ketel die genoeg warm water produceert voor jouw huishouden. Er zijn ketels die genoeg warm water leveren voor grote huishoudens. Daarnaast zijn er ook kleine ketels, deze leveren warm water voor kleine huishoudens met 1 of 2 personen. 

Zonnepanelen
Zonnepanelen bestaan al sinds 1955. Sindsdien zijn deze panelen steeds beter geworden in het opwekken van energie. Daarnaast zijn de kosten van zonnepanelen steeds verder gedaald. Een huishouden van 4 personen is gemiddeld 4.600 kwh per jaar kwijt. Door zo’n € 10.000 te investeren in zonnepanelen ben jij verzekerd van zeker 25 jaar lang gratis stroom. Na 10 jaar hebben de panelen zichzelf terugverdiend. Hierna geniet je zeker nog 15 jaar van stroom die opgewekt zijn door jouw zonnepanelen. Op deze manier bespaar je honderden euro's per jaar aan energiekosten en ben je goed bezig voor moeder aarde.

5 Duurzaam wonen tips – Installeren van zonnepanelen tips (Foto Pixabay.com  op DroomHome.nl)

HR glas
Veel warme lucht verdwijnt via het glas naar buiten. Door HR glas in jouw kozijnen te laten plaatsen is het mogelijk om veel stookkosten te besparen. Wil je het best isolerende glas? Kies dan voor HR+++ glas, dit zijn 3 lagen glas. Echter het meest populaire glas met de beste prijs/kwaliteit verhouding is HR++ glas. Heb jij nog standaard dubbel glas? Dan bespaar je met HR++ in een gemiddeld rijtjeshuis tot wel € 250 per jaar.

Dakisolatie
Heb jij een dak dat onvoldoende isoleert? Dan verlies je tot wel 30% aan warmte in huis via het dak. Warme lucht stijgt op, en gaat richting het dak. Het is mogelijk om het dak aan de binnen- en buitenkant te isoleren. Het voordeel van isolatie aan de buitenkant is dat er geen ruimte aan de binnenkant verloren raakt. Dit is een dure optie, een dakdekker moet het dak op en de dakbedekking tijdelijk verwijderen. Wil je een goedkopere optie? Plaats dan isolatiemateriaal zoals rots- of glaswol aan de binnenkant.

Vloerverwarming
Een vloerverwarming heeft vele voordelen ten opzichte van radiatoren. Vloerverwarming verwarmt de woning veel gelijkmatiger. Hierdoor is er minder lucht- en stofverplaatsing. Daarnaast is het rendement van vloerverwarming hoog. Met deze manier van ruimtes verwarmen is er een lagere temperatuur nodig, waardoor er minder energie verloren raakt. En de onaantrekkelijke radiatoren? Die zijn overbodig.

Google+