Zonnepanelen op je dak: een goede keuze?

Zonnepanelen op je dak: een goede keuze?

Zonnepanelen plaatsen op je dak (Foto William Mead, Pexels.com  op DroomHome.nl)

Je wilt comfortabel wonen en daarbij het liefst ook zo weinig mogelijk geld kwijt zijn aan vaste woonlasten. Helaas zijn de energieprijzen de afgelopen tijd flink gestegen, waardoor veel gezinnen moeite hebben om de rekening te betalen. In het donker in de kou gaan zitten om de rekening te drukken? Nee, overweeg om zonnepanelen te plaatsen. Een eenmalige investering waarmee je op termijn flink wat geld kunt besparen!

Zonnepanelen verdienen zichzelf terug

Om financieel profijt te hebben van een zonnesysteem moet je eerst investeren. Gemiddeld ben je daarvoor zo’n €3.500 tot €5.000 euro kwijt. Dit verdien je in circa zes tot acht jaar terug, mogelijk zelfs sneller als de reguliere energietarieven door blijven stijgen. De goede zonnepanelen van tegenwoordig gaan zeker twintig jaar mee, waardoor je dus jarenlang de vruchten kunt plukken van jouw investering. Prijs zonnepanelen berekenen? Doe de Dakscan bij aanbieder Sungevity om een indicatie te krijgen van de kosten op basis van jouw dak en verbruik.

21% BTW besparen

In de meeste gevallen kun je de 21% btw op zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt je al snel €1.000 in kosten. Naar verwachting gaat deze regel in 2023 helemaal verdwijnen en zal de btw op zonnepanelen afgeschaft worden. In dat geval hoef je die 21% niet eens meer ‘voor te schieten’. Hoe dan ook, door deze fijne regeling komen de werkelijke kosten van je zonnesysteem lager uit.

Regelingen via de gemeente

Wie duurzame maatregelen wil nemen, zoals het plaatsen van een zonnepaneel, dakisolatie, ledverlichting of een warmtepomp, die moet zeker even de website van zijn of haar gemeente controleren. Gemeentes bieden namelijk subsidies aan voor het nemen van energiebesparende maatregelen. De regelingen verschillen per gemeente. Mocht er een subsidie voor jou van toepassing zijn, dan kun je mooi nog wat extra geld besparen op de aankoop van je nieuwe zonnesysteem.

Waardevermeerdering van huis

Wil je over een tijdje gaan verhuizen en is dat voor jou een reden om juist niet in zonnepanelen te investeren? Denk er goed over na, want het biedt namelijk voordeel bij verkoop. De waardevermeerdering kan oplopen tot wel 100% van de kosten van de investering. Zo verdien je die onkosten dus gewoon terug en kun je tot die tijd profiteren van een lage energierekening.

Ja maar, ik vind zonnepanelen niet mooi

Als je niet zo’n fan bent van de uitstraling van zonnepanelen dan is het te hopen dat je deels een plat dak hebt. Door ze hierop te laten leggen zijn ze vanaf de straat of vanuit je tuin niet zichtbaar. Bovendien biedt dit nog een ander voordeel: de zonnepanelen kunnen hierbij in de juiste windrichting en met de optimale hellingshoek geplaatst worden voor maximaal rendement.

Ja maar, ik kan dit niet ineens bekostigen

Een andere reden dat je misschien geen zonnepanelen zou nemen, is omdat je de investering niet ineens kunt maken. Niet iedereen heeft immers een paar duizend euro over. Gelukkig is er ook dan een oplossing: een groene lening. Dit type lening is bedoeld voor het nemen van duurzame maatregelen. De voorwaarden zijn vaak erg gunstig, zoals een laag rentepercentage en de mogelijkheid om tussentijds af te lossen. Zelfs met een groene lening is het in veel gevallen voordeliger om zonnepanelen te nemen in plaats van bij het reguliere energienet te blijven. Maak voor jezelf een rekensom en tel uit die winst!

Google+