Bouw je Eigen Haardhoutopslag van Vurenhout

Bouw je Eigen Haardhoutopslag van Vurenhout

Bouw je eigen haardhoutopslag van vurenhout tips (Foto 123rf.com  op DroomHome.nl)

Een haardhoutopslag zelf bouwen is een mooie klus voor in de zomer om je goed voor te bereiden op de komende winter. Maar een goed brandend vuur in de vuurplaats en korf het hele jaar rond is natuurlijk ook super sfeervol en welkom. Voordat je flink aan het klussen slaat, lees eerst de tips voor het bouwen van je eigen haardhoutopslag. Dat kan wel eens heel nuttig zijn!

DIY Haardhoutopslag Klustips

1 - Vurenhout als bouwmateriaal voor een houtopslag heeft meerdere voordelen. Het vurenhout is stevig maar je kunt er wel makkelijk in zagen, spijkeren, schroeven en verlijmen. Naast dat vurenhout sterk is heeft het ook een laag gewicht, perfect voor het doe-het-zelven. Geschaafde vurenhouten planken en balken zijn goed te gebruiken voor deze klus. Vurenhout SLS heeft ook 4 afgeronde kanten waarmee je zelf het mooiste ontwerp voor je haardhoutopslag kunt realiseren.

2 - Voor een haardhoutopslag buiten is verduurzaamd vurenhout aan te raden. Dit geïmpregneerde hout beschermt beter tegen weer en wind en kromtrekken. Lakken en beitsen kan natuurlijk ook en net zoals het verven in de kleur die bijvoorbeeld het beste bij de uitstraling van het huis buiten en bij de woonstijl binnen past.

3 - Houd bij het bepalen van de maten van de houtopslag rekening met de afmeting van het haardhout bij 1 of meerdere rijen, geplaatst achter elkaar (60 cm diepte is meestal voldoende). Het geleverde haardhout is doorgaans tussen de 25 en 30 cm lang. Dit is een veilige lengte voor de opening van openhaarden en houtkachels.

4 - Voor de berging van haardhout is van belang dat de opslagplaats niet volledig is afgesloten. Het hout moet kunnen ademen. Daarnaast moet het haardhout goed droog blijven en buiten beschermd worden tegen regen, hagel en sneeuw. Het dak van de haardhoutberging wordt schuin gemonteerd voor een goede waterafvoer en aan de voorkant en zijkanten moet het een stuk uitsteken. Je doet er goed aan om het haardhout op een verhoging van de grond te plaatsen.

Bekijk de volgende leuke en soms heel bijzondere haardhoutopslag voorbeelden op Pinterest, voor de nodige doe het zelf inspiratie. Van simpele tot aparte piramidevormige houtopslagbouwsels.

Handig he zo’n haardhoutopslag? Het houdt je haardhout opgestapeld, droog en klaar voor gebruik!

Google+