Geen schoorsteen maar wel een haard

Geen schoorsteen maar wel een haard

Bio-ethanol haard voordelen en nadelen (Foto: Adesifire, Pixabay  op DroomHome.nl)

Niets is zo sfeervol als een open haard in de kamer. 's Winters samen voor de kachel, lekker warm en sfeervol met mooie vlammen. Wil je graag een haard in de woonkamer maar heb je geen schoorsteen? Dan zou je kunnen kiezen voor een bio-ethanol haard of een elektrische haard. We bespreken de voor- en nadelen van beide haarden.

Bio-ethanol haard

Een bio-ethanol haard, ook wel een biohaard genoemd, gebruikt organische brandstof. Dit verbrandingsproces levert een mooie vlam op die voor flink wat sfeer zorgt. Daarnaast zijn biohaarden mobiel. Zo kun je een bio-ethanol haard staand zonder problemen naar de andere kant van de kamer verplaatsen en eenvoudig de inrichting van de kamer veranderen. Er komen geen gevaarlijke dampen vrij bij de verbranding, en anders dan bij een houtkachel ook geen roet of as.  

Daar tegenover staat dat je natuurlijk de bio-ethanol regelmatig moet bijvullen en dat is best prijzig. Het is daarom mogelijk dat je op de lange termijn met een bio-ethanol haard duurder uit bent dan met een andere haard. Ook komt er weinig warmte van de haard, waardoor het niet geschikt is als primaire verwarming.

Elektrische haard

Een elektrische haard is een eenvoudige manier om de kamer (extra) te verwarmen. De installatie is niet ingewikkeld en de haard heeft weinig onderhoud nodig. Net als bij de bio-ethanol haarden komen er bij elektrische haarden geen gevaarlijke dampen vrij. Er is geen risico dat iets anders in de brand vliegt en ook heb je geen rommel door as of roet.

Knusse houtkachel (Foto: OleksandrPidvalnyi, Pixabay  op DroomHome.nl)

De grootste nadelen van een elektrische haard is dat je elektriciteit nodig hebt en dat het vuur niet lijkt op het vuur van een houtkachel. Er zijn tegenwoordig haarden met "realistische" vlammen, maar toch geeft het niet dezelfde sfeer. Toch zijn er genoeg mogelijkheden om elektrische haarden passend te maken in je interieur.

Conclusie

Bij deze haarden ben je in ieder geval minder tijd kwijt met het aansteken, zoals bij een houtkachel. Een elektrische kachel kun je eenvoudig aanzetten met een afstandsbediening of een knop. De bio-ethanol haard ontsteek je met een aansteker.

Het is duidelijk dat elektrische haarden de veiligste haarden zijn. Er is geen risico op brand en je hebt ook geen narigheid van roet of as. Daarentegen is de elektrische haard minder geschikt als je graag vlammen wilt. Dan kun je beter gaan voor een bio-ethanol haard, deze haarden hebben mooie dansende vlammen.

Als je kijkt naar giftige dampen zijn beide haarden beter dan de houtkachel. Bij een houtkachel komen er namelijk behoorlijk wat dampen vrij, waardoor je de ruimte goed moet ventileren. Kies een haard die goed bij je past, de aankoop van een haard kan een flinke investering zijn, maar daarna heb je er veel plezier van.

Google+