Tips om deze Winter Veilig Gebruik te Maken van uw Openhaard of Kachel

Tips om deze Winter Veilig Gebruik te Maken van uw Openhaard of Kachel

Veilig gebruik maken van de openhaard en kachel in de winter (Foto Pixabay.com, Pexels  op DroomHome.nl)

Het spreekwoord zegt het al: Eigen haard is goud waard! Heerlijk thuis een machtig mooi vuur maken in de openhaard of kachel, maakt voor velen hun woning tot een droomhome! Om niet alleen het vuur optimaal en super sfeervol in stand te houden, maar ook om zo veilig mogelijk te kunnen stoken, hebben we een aantal stooktips op een rijtje gezet, die u zeker moet lezen. Veel branduurtjes toegewenst!

Geschikte houtsoorten

Bij de aankoop van haardhout moet u goed letten op welke houtsoort u kiest, want het ene hout is het andere niet en gedraagt zich heel anders bij verbranding. Naaldhout vervuilt bijvoorbeeld de schoorsteen. Wilgen en populieren hout rookt te veel en is snel opgebrand.

Veilig gebruik maken van de openhaard en kachel in de winter – openhaardhout (Foto Berdi Haardhout  op DroomHome.nl)

Berdihaardhout is een mix van de beste houtsoorten als berk, beuk, eik, acacia en els. Met de zachtere houtsoorten steek je gemakkelijk het haardvuur aan en de hardere houtsoorten laten de haard langer branden. Wat wilt u nog meer? Nou.. goed gedroogd hout en goedkoop haardhout. Berdi Haardhout levert zijn laag geprijsde gedroogde haardhout met uitstekende brandeigenschappen, keurig bij u thuis. De haardblokken zijn tussen de 25-28 cm lang en daarmee super handig voor in de openhaard of houtkachel. U bent voor deze winter helemaal stookklaar!

Haardhout opslag

Nu het juiste haardhout geregeld is, is het van belang dat het gedroogde hout ook droog blijft. De haardhoutopslag moet kunnen ventileren en niet helemaal afgesloten wordt. Ook moet het opgeslagen hout niet op een of andere in contact kunnen komen met water.

Wind en rook

Bij mist of als het windstil is kunt u beter niet de openhaard of houtkachel stoken, omdat de schoorsteen dan niet genoeg trekt en rook en gassen voor overlast gaan zorgen in de buurt.

Veilig gebruik maken van de openhaard en kachel in de winter – stooktips (Foto Pixabay.com, Jill111  op DroomHome.nl)

Let op de kleur van de rook: witte (net als in het Vaticaan) of kleurloze rook is goed en wijst op volledige verbranding. Bij onvolledige verbranding zie je grijs-blauwe en zwarte rook. Er komen dan schadelijke stoffen door onvoldoende luchtventilatie in de ruimte. Een teken dat het verbrandingsproces onvolledig is, is als het raampje van de houtkachel zwart ziet. Misschien minder romantisch, maar in een goed geïsoleerde woning heeft het prioriteit dat er een raam of ventilatierooster open staat tijdens het stoken van de haard. Met een lekker vachtje op de grond en een plaid om u/iullie heen kan de avond ook niet meer stuk!

Stooktips - Aansteken en doven van het vuur

Voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat het haardvuur niet aangestoken wordt met spiritus, petroleum of benzine om gevaarlijke steekvlammen, etc. te voorkomen. Speciaal voor het op gang brengen van het vuur zijn er aanmaakblokjes die 20 minuten branden. Stapel eerst 1 of 2 aanmaakblokjes, dan de kleine houtjes en daarna de grotere houtblokken niet te dicht en te veel op elkaar. Zo zorgt u voor voldoende zuurstof voor de verbranding. Dikke stukken hout kunt u plaatsen als het vuurbed roodgloeiend is.

Het doven van het vuur doet u nooit met water maar met zand of zout. Wilt u gaan slapen, laat de haard dan uit zichzelf uitgaan. Laat de schoonsteenklep open staan en klap de haard en kachel dicht of plaats bijvoorbeeld een vonkenscherm voor de veiligheid.

Google+