Een woning (ver)kopen in 2023? Dit moet je weten

Een woning (ver)kopen in 2023? Dit moet je weten

Woning kopen of verkopen? Dit moet je weten! (Foto: Mart Production, Pexels  op DroomHome.nl)

We hebben een bewogen jaar achter de rug. Diverse zaken zoals de hoge inflatie, de stikstofcrisis en de oorlog in Oekraïne hadden in 2022 op allerlei manieren invloed op ons dagelijks leven. Daarnaast beïnvloedden ze ook de woningmarkt, en zullen ze ook in 2023 doorwerken. Aangezien er niet genoeg nieuwbouw is, blijft de vraag naar woningen groter dan het aanbod. Toch is er sinds eind 2022 iets veranderd op de woningmarkt. Na jarenlange prijsstijgingen, zelfs van ’dubbele cijfers’, vertoonden de verkoopprijzen het laatste kwartaal vorig jaar voor het eerst sinds lange tijd weer een min. Wat moet je weten, als je van plan bent in 2023 een woning te kopen of verkopen?

Verkopen: profiteren van de overwaarde van je woning

Hij werd al jarenlang voorspeld, maar leek steeds maar niet bereikt te worden: de top van de huizenmarkt. Zoals het er nu naar uitziet zijn we de top dan toch eindelijk voorbij, zo ziet ook bijvoorbeeld Van Uffelen, makelaar in Eindhoven. Het laatste kwartaal van 2022 zijn zowat in het hele land woningen iets goedkoper geworden. Heb je overwaarde op je woning? En wil je hiervan maximaal profiteren? Dan kan dit het meest interessante moment zijn om je woning te verkopen. Zo kun je het geld dat nu vastzitten in stenen als het ware ‘vrijmaken’ om te besteden naar wens.

Kopen: wijzigingen op het gebied van hypotheken in 2023

Wil je overwaarde van je huidige woning toch juist weer gebruiken om een andere woning te kopen? Of ga je misschien dit jaar wel je allereerste eigen woning kopen? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels omtrent hypotheken. Zo moet he bijvoorbeeld weten wat je maximale hypotheek is, om gericht te kunnen gaan zoeken.

Ieder jaar verandert er het nodige op het gebied van hypotheken. Zo ook per 1 januari 2023. De hypotheeknormen zijn iets aangescherpt vanwege de hoge inflatie en hypotheekrente. Mensen kunnen daardoor iets minder lenen. Anderzijds is de leenruimte voor tweeverdieners juist vergroot, omdat de inkomsten van een partner sinds dit jaar volledig meetellen. Tot slot is ook de NHG-grens aangepast aan de eerder nog stijgende woningprijzen. Sinds dit jaar kun je met een woning tot 405.000 euro in aanmerking komen voor een NHG-hypotheek, en zelfs maximaal 429.300 euro lenen als je de woning gaat verduurzamen.

Kopen / verkopen: duurzaamheid is unique selling point geworden

Duurzaamheid is geen nieuw onderwerp. Het is dan ook niet voor niets dat energielabels al acht jaar lang verplicht zijn bij de verkoop van een woning. Toch leek niet iedere koper of verkoper hier evenveel waarde aan te hechten. Dat is sinds anderhalf jaar heel anders. De fors gestegen gas- en elektratarieven hebben van duurzaamheid echt een hot topic gemaakt. In een woning met een goed energielabel, is het immers een minder grote opgave om de maandelijkse energielasten betaalbaar te houden. Daarnaast komt er ook meer aandacht voor het landelijke doelstelling om in 2050 alle woningen gasloos te laten zijn. In woningen met een beter energielabel hoef je minder te investeren om hierin mee te kunnen.

Duurzame woningen krijgen een steeds grotere streep voor op woningen met een laag label. Zo is er allereerst meer vraag naar duurzame woningen. Deze worden dan ook eerder verkocht. Daarnaast betaalt duurzaamheid en verduurzaming zich ook echt terug. Zo ligt de verkoopprijs van een (verder vergelijkbare) woning met een beter energielabel maar liefst twee procent hoger.

Google+