IKEA & Piet Hein Eek - Bijzondere Samenwerking!

Bijzondere Samenwerking IKEA & Designer Piet Hein Eek

IKEA Gaat Samenwerken met Ontwerper & Designer Piet Hein Eek in JASSA Design Collectie – MEER Piet Hein Eek…  (Foto IKEA  op DroomHome.nl)

Eek herkent zich in de Democratic Design methode van IKEA.
Begin van langdurige samenwerking met Nederlandse topdesigner.
Eerste producten in JASSA collectie in 2017 verkrijgbaar bij IKEA.

IKEA bundelt haar krachten met de Nederlandse topdesigner Piet Hein Eek. Het is het begin van een langdurige samenwerking waarin de Nederlandse ontwerper en het woonwarenhuis elkaar inspireren en van elkaar willen leren. Een eerste spannende zoektocht leidt tot een aantal producten in de limited designcollectie JASSA. In deze collectie staat onder andere het duurzame en robuuste materiaal rotan centraal. Met de producten in de JASSA collectie zetten Eek en IKEA samen een nieuwe stap in het toegankelijk maken van design voor zoveel mogelijk mensen. Na de bijdrage van Eek aan de JASSA collectie, die medio 2017 verwacht wordt, volgt er later nog een gezamenlijke collectie.

Het is de eerste keer dat Piet Hein Eek producten ontwerpt voor het woonwarenhuis. Hij staat bekend om zijn originele designs, die zich kenmerken door verrassend materiaalgebruik. Eek gelooft dat ‘imperfectie’ de sleutel is tot een geweldig ontwerp. De eerste collectie, waarin producten van Piet Hein Eek zijn opgenomen, kenmerkt zich dan ook door deze filosofie in combinatie met de IKEA gedachte om designproducten voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken.

 Piet Hein Eek herkent zich in de Democratic Design methode van IKEA. Hij vertelt: “Ontwerpen voor IKEA is eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik normaliter doe. Ik maak slechts enkele producten voor een paar mensen, terwijl IKEA dit juist voor zoveel mogelijk mensen doet. Maar het ontwerpproces dat we beiden hanteren is gelijk. We denken efficiënt na over ieder aspect van het eindproduct en maken daarin zoveel mogelijk gebruik van duurzame materialen. Daarom is deze samenwerking zowel leerzaam als inspirerend voor ons beiden.”

IKEA Gaat Samenwerken met Ontwerper & Designer Piet Hein Eek in JASSA Design Collectie – MEER IKEA…  (Foto IKEA  op DroomHome.nl)

Ieder Product een Eigen Karakter
 De JASSA designcollectie zal onder andere bestaan uit Scandinavisch textiel voor binnen en buiten, gemaakt volgens traditionele technieken uit Zuidoost-Azië. In september reisde de designer samen met de creatieve leiders van IKEA af naar Indonesië om daar inspiratie op te doen en om kennis te maken met traditionele technieken en duurzame materialen. Piet Hein Eek: “We willen de collectie een ambachtelijke uitstraling meegeven, waarbij imperfecties in natuurlijke materialen zoals hout en textiel ieder product een uniek en eigen karakter meegeeft.”

Creative Leader Karin Gustavsson van IKEA: “We werken voor de JASSA collectie allebei buiten onze comfortzone en dat levert een bijzondere dynamiek in het ontwerpproces op. We zijn nieuwsgierig naar wat deze duurzame samenwerking met Piet Hein Eek ons nog meer gaat brengen.”

Aandacht voor Design
 Eerder dit jaar lanceerde het woonwarenhuis al de SINNERLIG collectie, in samenwerking met de bekende Britse ontwerpster Ilse Crawford. In 2016 volgen meer nieuwe designcollecties in samenwerking met fashiondesigners Katie Eary, Martin Bergström en Walter Van Beirendonck. Met de designcollecties stelt IKEA zoveel mogelijk mensen in staat om een persoonlijk statement te maken in hun interieur. Daarin zoekt het woonwarenhuis samen met bekende interieur- en modeontwerpers de grenzen op van materiaalgebruik en productieprocessen. In het ontwerp van elk afzonderlijk product wordt aandacht besteed aan functie, vorm, duurzaamheid en kwaliteit. Door al deze dimensies aandacht te geven, maakt het woonwarenhuis design voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar.

Google+