4 Simpele tips om een donker huis lichter te maken

4 Simpele tips om een donker huis lichter te maken

Donker huis lichter maken, 4 interieur tips! (Foto Spacejoy, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Licht is zó ontzettend belangrijk in een interieur. Het is bepalend voor de sfeer en je gemoedstoestand, maar ook voor de gezondheid van bijvoorbeeld je planten. Daarnaast doet het ook ontzettend veel met de optische grootte van je ruimte. Een donker huis oogt namelijk altijd kleiner dan een licht huis. Is jouw huis aan de donkere kant? Tijd om daar wat aan te doen!

Toegegeven, een klein donker huisje kan met de juiste inrichting (en genoeg kaarsjes) ontzettend knus ogen. Maar over het algemeen worden we toch vooral heel blij van een ruimtelijk en licht huis. Uiteraard hebben een stel extra grote ramen het grootste effect, maar dat is nou eenmaal een behoorlijke uitgave waar niet altijd ruimte voor is. Gelukkig kun je met de juiste inrichting en styling ook al best makkelijk je huis groter en ruimtelijker laten ogen.

1 - MUREN LICHT SCHILDEREN

Regel nummer 1: lichte kleuren maken de ruimte (optisch) groter. Hoe dat zit? Simpel: de kleuren op de muur zorgen ervoor dat het binnenvallende licht weerkaatst. In welke mate verschilt per kleur. Maar hoe helderder en lichter de kleur, hoe groter die weerkaatsing is. Dus heldere witte verf op de muur zorgt voor de beste weerkaatsing waardoor de ruimte er groter uitziet. Zwart of een andere donkere kleur daarentegen absorbeert het licht juist, waardoor de ruimte kleiner en intiemer wordt. Uiteraard hoef je niet per se voor wit te kiezen als je dat maar saai vindt. Er bestaan ook nog genoeg mooie, lichte kleuren die een soortgelijk effect creëren.

2 - KIES DE JUISTE VERLICHTING

Daglicht is natuurlijk ontzettend bepalend, maar kunstlicht net zo. Daarom is het ook heel belangrijk om de juiste verlichting te kiezen. Niet alleen het design van de lamp is belangrijk voor de uitstraling en de lichtval, maar ook de juiste lampen kopen is belangrijk. Let daarom altijd goed op de Kelvinwaarde voor de lichtintensiteit, maar ook voor de warmte. Enerzijds wil je niet te fel en kil licht, maar anderzijds moeten de lampen wel voldoende licht geven. Kies daarom in de basis voor heldere en sfeervolle verlichting aan het plafond, en gezellig sfeerlicht voor bijvoorbeeld tafellampen en vloerlampen.

3 - KIES VOOR LICHTDOORLATENDE GORDIJNEN

Donkere gordijnen die geen sprankje licht doorlaten zijn fijn, maar wat ons betreft eerder bedoeld voor in de slaapkamer. In de woonkamer is het juist extra mooi en slim om te kiezen voor lichtdoorlatende gordijnen. Op die manier haal je het felste zonlicht uit huis, of kun je voor de nodige privacy zorgen, maar wordt het niet zo ontzettend donker in huis. Want onthoud: donker, maakt kleiner. Liever jaloezieën? Dat kan ook, want ook dat zorgt voor een luchtige look én zorgt ervoor dat je nog steeds licht in huis laat. Mits je ze niet op standje potdicht zet natuurlijk.

4 - GA VOOR LUCHT EN EEN MINIMALISTISCHE INRICHTING

Ook qua inrichting bestaan er een paar handige trucjes. Zo is het verstandig om je huis niet al te vol te zetten en niet voor al te grote en logge meubels te kiezen. Kies daarentegen voor wat meer “lucht” tussen en onder de meubels. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een bank of kast op pootjes. Het klinkt misschien gek, maar dit oogt veel ruimtelijker en lichter. Daarnaast wil je ook voorkomen dat al die meubels weer voor extra veel schaduw zorgen, want dat maakt je huis ook weer donkerder.

Google+