5 Tips voor een gezellige sfeer in huis

5 Tips voor een gezellige sfeer in huis

5 Sfeer interieur tips: Design lampen met licht, kaarsen, kussens (Foto Roberto Nickson, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

Een gezellige sfeer in huis is heel belangrijk. Je wilt je na je werk gewoon lekker kunnen ontspannen. Dan moet je huis natuurlijk wel een welkom en veilig gevoel geven. Gelukkig kun je heel veel doen om de juiste gezellige sfeer in huis te creëren. Door de juiste inrichting bijvoorbeeld!

1. De juiste verlichting

Licht is erg belangrijk voor sfeer. Met warm licht kun je een gezellige sfeer creëren, terwijl je met koud licht juist een kille sfeer maakt. Ook de armaturen zeggen veel over de gezelligheid in huis. Bepaalde armaturen maken de ruimte al snel wat killer en minder gezellig. Het is dus belangrijk dat je de juiste verlichting kiest. Zorg dat je de keuze uit een ruim assortiment design lampen kunt maken. En kies er ook de juiste lichtsterkte en lichttemperatuur bij. 

2. Warme kleuren

Een kille felwitte huiskamer zal nooit echt gezellig worden. Eveneens zijn veel tinten groen en blauw te koud om echt gezellig te worden. Kies daarom voor warme kleuren in je huis. Dat kan al simpelweg warmwit zijn, bijvoorbeeld RAL 9010 of RAL 9001. Maar vooral aardetinten en rood- en oranjetinten geven echt veel warmte in huis. Daarmee bereik je sneller een gezellige en warme sfeer in huis.

3. Goed materiaalgebruik

Ook je materialen zeggen veel over de sfeer in huis. Heb je bijvoorbeeld een strakke leren bank en een nog strakkere glazen tafel? Dan zal dat minder sfeervol zijn dan wanneer je wat zachte materialen in het huis verwerkt. Denk eens aan een vloerkleed, een mooie plaid op de bank of wat gezellige kussens hier en daar. Wat meer zacht materiaalgebruik zal je huis een stuk gezelliger maken. Ook hout geeft een heel warme sfeer aan de omgeving.

5 Sfeer interieur tips: Sfeer creëren in huis met persoonlijke accessoires als een oude kist als salontafel (Foto Deborah Diem, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

4. Persoonlijke decoraties

Een huis zonder decoraties is kaal en leeg. Je kunt bovendien je huis ook een stuk persoonlijker maken met je decoraties. Kies decoraties die goed bij jou passen en die je zelf mooi vindt. Introduceer ook persoonlijke items in je huis, zoals je trouwfoto’s of andere mooie foto’s die voor jou belangrijk zijn. Door je huis persoonlijker te maken past het beter bij je en wordt het automatisch ook gezelliger.

5 Sfeer interieur tips: meer sfeer in huis met ronde vormen in bank en fauteuil (Foto iSaw Company, Unsplash.com  op DroomHome.nl)

5. Ronde vormen afwisselen

Een van de redenen waarom het moeilijk is een gezellige sfeer in huis te creëren, is omdat we veel gebruik maken van rechte hoeken. Een rechthoekige of vierkante eettafel, een strakke bank, een vierkante salontafel. Dit soort rechte lijnen en hoeken maakt de woning minder gezellig. Wissel dus hier en daar af met een ronde vorm, bijvoorbeeld een ronde tafel of een bolle poef. Door hier en daar gebruik te maken van andere vormen, wordt de ruimte een stuk gezelliger. Je kunt ook gaan voor meubels met een wat minder strakke look, doordat er bijvoorbeeld golvende lijnen in zitten.

Je huis gezelliger maken begint al met het werken met de juiste kleuren en materialen. Ook vormen hebben alles te maken met de gezellige sfeer, evenals de verlichting. Er zijn dus best veel manieren om het in huis gezelliger te maken. Vaak hoef je daar niet eens zoveel voor te doen: een aantal kleine aanpassingen kan al wonderen doen.

Google+