Dé 7 collector items trends 2022 volgens Catawiki

Klassiekers, tijdloze objecten en 90's nostalgie dé collector items van 2022

Catawiki collectors items trends 2022 – travertin salontafel (Foto Nathan Oakley, Pexels.com  op DroomHome.nl)

  • Catawiki voorspelt dat zeven collector items trends het komende jaar the ones to watch zijn.
  • Bijzondere klassieke auto’s, handgemaakte objecten, fossielen en meesterlijke kunstwerken zijn onder andere gewilde collector items.
  • Uitgebreid onderzoek is gedaan door middel van kwalitatief en kwantitatief onderzoek, onder 240+ Catawiki-experts.

Catawiki, het bedrijf van Nederlandse bodem dat inmiddels is uitgegroeid tot Europa’s meest toonaangevende online veilingplatform voor bijzondere objecten, heeft samen met advies- en strategiebureau Crowd DNA, de culturele collector items trends van 2022 wereldwijd in kaart gebracht. Het resultaat is het Trendrapport 2022, opgebouwd uit de dataset van Catawiki en uitgebreid kwalitatief onderzoek. Dit rapport geeft inzichten in wat de populaire objecten gaan zijn en koppelt hier waardevolle adviezen aan van Catawiki’s experts. Met deze deskundige kennis over toekomstige trends, krijgen kopers en verkopers de unieke kans om de best mogelijke beslissing te maken over hun aankoop volgend jaar. In het rapport worden zeven collector items trends gedefinieerd: vakmanschap, iconische klassiekers, aarde en natuur, cultureel erfgoed, opnieuw uitgevonden, nostalgie naar de jaren 90 en speelsheid.

Vakmanschap

Zo zien de experts dat handgemaakte horloges of Japanse printen in 2022 hot zullen worden. Dit zijn typische voorbeelden van ‘vakmanschap’ waarvan verwacht wordt dat dit goed zal scoren bij verzamelaars komend jaar: in tegenstelling tot ‘fast fashion’ worden ambachtelijke objecten gewaardeerd. Daarnaast zien gerenommeerde merken zoals Gibson met hun Les Pauls-gitaren, of Hermès met de Birkin-tas hun producten almaar in waarde stijgen door de jaren heen - dit zijn echte 'iconische klassiekers'

90's Objecten

Een andere opmerkelijke trends die te zien zal zijn is dat 90’s nostalgische objecten steeds populairder worden. Dit komt vooral omdat millennials steeds koopkrachtiger worden en beginnen met het verzamelen van objecten die hen aan hun jeugd doen denken. Zo merken autoliefhebbers op dat auto-ontwerpen uit de jaren 90 - die nu als retro worden beschouwd - enorm populair zijn.

Fossielen en natuursteen

Maar ook is er ook een toename te zien in fossielen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gepolijste fossielen als natuursteen tafelbladen, compleet met orthoceras en ammonieten. Interieurontwerpers beginnen zich steeds meer te realiseren dat fossielen enorm veelzijdig zijn. Het kunnen ongebruikelijke toevoegingen zijn aan huiselijke ruimtes, of kunstig samengevoegd tot mozaïeken op ware grootte.

Speelsheid en vintage verzamelobjecten

Verder komt ‘speelsheid’ ook helemaal terug en worden gekke alcohol-etiketten en uitbundige sieraden ook steeds populairder, gezien men weer zin heeft in wat vreugde en uitbundigheid. Ook het recyclen van stoffen en het hergebruiken van vintage items wordt overduidelijk meer gedaan, beschrijft de ‘opnieuw uitgevonden trend’.

Zo zegt Frederik de Beer, CCO Catawiki: “Bij Catawiki hebben we veel kennis en experts in dienst in heel Europa en zijn we dagelijks bezig met aankomende trends. We willen deze kennis graag delen en laten weten wat precies de ‘ones to watch’ zijn. Dit Trendrapport laat de rijke kennis en visie van Catawiki zien en op deze manier proberen wij onze passie ook over te dragen aan de Nederlandse verzamelaars.”

Nederlanders gepassioneerde verzamelaars!

Dat Nederlanders fanatieke verzamelaars zijn van speciale objecten, bleek ook uit de Passion Survey die was afgenomen in de meest belangrijke markten van Catawiki. Nederlanders bleken zeer passievol over hun hobby, en hadden er ook een flink bedrag voor over om een object te kopen wat erbij past. Zo geven Nederlanders gemiddeld wel €1.000 per jaar uit aan hun passie – en tot wel €1.500 in één aankoop als ze iets echt bijzonders tegenkomen. Het is daarom handig om te weten wat de collector items trends 2022 gaan worden voor bijzondere objecten komend jaar, zodat Catawiki kopers en verkopers kan faciliteren om weloverwogen keuzes bij aankoop van hun passie-objecten te maken.

Informatie over de onderzoeksmethode

Samen met de consultants van Crowd DNA zijn er meer dan 60 uur aan diepte-interviews afgenomen onder 240+ Catawiki-experts om zo een op maat gemaakte onderzoeksmethodologie te ontwikkelen en opkomende trends te identificeren.

Google+