Gedurfd Virgil Abloh Ikea design: Markerad Collectie

IKEA en Virgil Abloh lanceren MARKERAD collectie

Gedurfde hedendaagse Ikea Virgil Abloh meubels en woonaccessoires collectie (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

In november lanceert IKEA in samenwerking met Virgil Abloh, artistiek directeur van Louis Vuitton Men en oprichter van Off-White, de limited MARKERAD collectie. Deze gedurfde en hedendaagse collectie helpt jongvolwassenen om een statement te maken met het interieur van hun eerste woning.

De MARKERAD collectie combineert klassiek en minimalistisch design met artistieke kenmerken van Abloh's werk, zoals de iconische aanhalingstekens op het "wet grass" vloerkleed. De collectie bestaat uit vijftien producten en is vanaf 1 november verkrijgbaar in alle IKEA winkels. 

Humor en ironie in eerste interieur

Abloh staat bekend om het samenbrengen van gerenommeerde merken en hiphop- en streetstyle. "Ik hoop dat de producten humor en ironie in huis brengen en tegelijkertijd blijvende emotionele waarde toevoegen aan het interieur van jongvolwassenen. Dit was het uitgangspunt tijdens het ontwerpen van de MARKERAD collectie, maar ook de grote uitdaging. Kunst is niet alleen iets wat je aan de muur hangt, maar kan net zo goed een bijzondere stoel, tafel of vloerkleed zijn", vertelt Virgil Abloh.

Ikea Virgil Abloh design bankje, tafel met stoelen, vloerkleden, kastje, klok en dekbedovertrekken (Foto Ikea  op DroomHome.nl)

Gedurfde en hedendaagse meubels en woonaccessoires

Virgil Abloh is al tien jaar een van 's werelds meest gewilde designers. Sinds 2017 werken IKEA en Abloh samen en onderzoeken ze hoe jongvolwassenen hun huis praktisch kunnen inrichten en tegelijkertijd een statement kunnen maken. "De samenwerking ontstond uit nieuwsgierigheid voor elkaars werkveld en de gedeelde wens om nieuwe stijlen te ontdekken. Het resultaat is een gedurfde en hedendaagse collectie", zegt Henrik Most, Creative Leader van IKEA of Sweden. Tijdens de samenwerking keken IKEA en Abloh verder dan bestaande esthetische grenzen en combineerden ze hedendaagse kunst, street art en IKEA design. 

Statement in eerste woning

IKEA en Abloh interviewden jongvolwassenen voor de MARKERAD collectie, om te ontdekken waar zij in hun eerste woning behoefte aan hebben. De nieuwe collectie bestaat uit essentiële items, waaronder een tafel, stoel en klok. Ook is er een bijzondere spiegel met een hoek in het oppervlak, waardoor het spiegelbeeld verdraait. Het verlichte schilderij van Mona Lisa is Abloh's eerbetoon aan Leonardo da Vinci, die de grenzen tussen kunst en functionaliteit in elkaar liet overlopen. Opvallend is ook de vitrinekast met rood handvat en houten geraamte - zo krijgen favoriete items een podium in je interieur.

Virgil Abloh ontwierp eerder verschillende vloerkleden voor IKEA. Het vloerkleed met daarop de tekst "KEEP OFF" was onderdeel van de ART EVENT 2019 collectie van IKEA.

Google+