6 Veelgestelde vragen over rolluiken op zonne-energie

6 Veelgestelde vragen over rolluiken op zonne-energie

Uitgebreide rolluiken op zonne-energie uitleg (Foto Alperen Atti, Unsplash.com  op DroomHome.nl)
Overweeg je rolluiken op zonne-energie aan te schaffen, maar heb je nog je twijfels of zit je met bepaalde vragen? Wij geven antwoord op zes veelgestelde vragen.

1 - Hoe werkt zo’n rolluik op zonne-energie?

Dat een rolluik op zonne-energie werkt met energie die opgewekt wordt door de zon, dat was vast al duidelijk. Maar hoe werkt dat in de praktijk? Simpel: door de zonnepaneel die aan de voorzijde van het rolluik zit bevestigd wordt er energie opgewekt. Deze energie wordt vervolgens omgezet in elektrische energie, waardoor de accu van het rolluik oplaadt. Op die manier wordt er voldoende energie opgespaard om het rolluik te bedienen én wordt de accu dus ook continu aangevuld met nieuwe energie.

2 - Wat is het voordeel van het gebruik van zonne-energie, in plaats van stroom?

Er zijn enkele voordelen te noemen. Onder andere het verbruik is vele malen goedkoper. Sterker nog, zonne-energie is gratis én de zon is altijd aanwezig, dus de investering heb je er relatief snel uit. Daarnaast kom je nooit zonder stroom te zitten omdat de accu continu bijgevuld wordt. Tot slot is het ook nog eens fijn dat er bij elektrische zonwering geen bedrading naar binnen hoeft.

3 - Hoe lang doe je met een volle accu?

Een volle accu betekent in principe dat je ‘m 100x kunt gebruiken. Maar aangezien de accu overdag continu nieuwe energie krijgt, zal de accu eigenlijk nooit zonder energie komen te zitten.

4 - Hoe zit dat in de winter, of als de zon niet schijnt?

Nou, de zon schijnt natuurlijk gewoon iedere dag. Dat je ‘m niet ziet of voelt, wil namelijk nog niet zeggen dat de zon er niet is. Door een dik wolkendek zie je ‘m wellicht meestal niet, maar dat maakt voor de rolluiken op zonne-energie, zoals de Solar rolluiken, niet uit. Het gaat ‘m namelijk om daglicht, en niet om de felle zonnestralen!

5 - Zit er qua veiligheid verschil in een rolluiken op zonne-energie en elektriciteit?

Ja, in feite wel. Mocht er bijvoorbeeld brand of een overstroming zijn, dan kan het bij een elektrisch rolluik zo zijn dat deze niet meer werkt door stroomuitval. Bij een rolluik op zonne-energie hoef je daar niet bang voor te zijn, omdat deze niet afhankelijk is van stroom. Deze kun je dus onder alle omstandigheden blijven gebruiken.

6 - Kunnen ze zowel op de bovenverdieping als de benedenverdieping?

Jazeker, de rolluiken zijn perfect voor zowel de bovenverdieping als de benedenverdieping. Voor beneden is dit qua verkoeling heel fijn, maar voor boven is het bovendien extra fijn dat de rolluiken ook nog eens verduisterend werken.

Google+